Apple gaat 17.000 dollar-kostende Apple Watch niet meer repareren

News
dinsdag, 03 oktober 2023 om 17:30
beyonce apple watchf1696345645
De originele Apple Watches zijn volgens Apple nu officieel ‘obsolete’. De techgigant gaat ze daarom niet meer repareren, waaronder de 17.000 dollar-kostende gouden Apple Watch.
Tegenwoordig is de Apple Watch bijna niet meer weg te denken uit het repertoire van Apple. Elk jaar komt er een nieuw model uit, meestal naast de nieuwe iPhone-modellen. Zo is recent alweer de Series 9 gelanceerd.
Met het nieuwe model is er alleen ook iets veranderd voor de originele Apple Watch. Het apparaat is nu namelijk intern bestempeld als ‘obsolete’ door Apple, zo meldt MacRumors. Dat betekent niet alleen dat er geen software meer uitkomt voor de smartwatch, dat gebeurde namelijk al niet meer sinds 2018, maar ook dat Apple geen reserveonderdelen meer maakt en geen reparaties meer uitvoert. Gaat de smartwatch kapot, dan blijf je over met een stuk e-waste.
De verandering geldt ook voor de duurste versie van de Apple Watch, namelijk de 18-karaats gouden versie die destijds een prijskaartje had van maar liefst 17.000 dollar. Die versie werd onder andere gedragen door Beyoncé en de inmiddels overleden modeontwerper Karl Lagerfeld.

Geen concurrentie voor luxe horloges

De gouden Apple Watch was niet alleen een ludieke manier voor de techgigant om de smartwatch in het nieuws te krijgen, het was ook een poging om te concurreren met luxe horlogemerken. Er wordt immers geregeld duizenden tot tienduizenden dollars betaald voor mechanische horloges van Rolex, Cartier, Omega en Jaeger-LeCoultre.
Het ‘obsolete’ maken van de gouden Apple Watch na acht jaar tijd laat alleen een duidelijk verschil zien tussen smartwatches en mechanische horloges. De ouderwetse uurwerken gaan namelijk decennialang mee en kunnen blijven gerepareerd worden, zoals het merk blijft bestaan.