Apple App Store gaat binnenkort flink veranderen

News
dinsdag, 16 januari 2024 om 10:00
apple 132960
De App Store is momenteel de enige manier om een app te downloaden op je iPhone. Maar dat moet gaan veranderen volgens nieuwe EU wetgeving. Volgens Apple-kenner Mark Gurman van Bloomberg gaat de boel snel op de schop.
Binnenkort wordt de Digital Markets Act (DMA) van kracht in de EU. Die moet de macht van techreuzen als Apple op de digitale markt flink inperken. Eén van de gevolgens is dat Apple het moet toestaan dat je op je iPhone apps installeert die niet uit de App Store komen, iets dat ook wel bekend is als sideloading.
Vanaf 7 maart moet Apple aan de DMA voldoen en dus gaat de App Store voor Europese gebruikers in de komende weken veranderen. Het was even de vraag of Apple de vereiste veranderingen wereldwijd zou doorvoeren, of alleen in de EU. Dat laatste is het geval: volgens Bloomberg wordt de App Store in Europa afgesplitst van die van de rest van de wereld.
Naast het toestaan van sideloading zullen er ook andere dingen veranderen. Apple voorkomt momenteel bijvoorbeeld dat app-ontwikkelaars betalingsopties aanbieden die buiten Apple omgaan. Dat moet het bedrijf voortaan ook gaan toestaan.

App Store wereldwijd onder vuur

Hoewel Apple de aanpassingen aan de App Store voorlopig beperkt tot de EU, kan het zijn dat er wereldwijd uiteindelijk ook het één en ander moet veranderen. Ook de Verenigde Staten doen bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de handelspraktijken die de DMA aanpakt. Wellicht wordt de Europese App Store uiteindelijk bijna wereldwijd de standaard.