Appen achter het stuur geeft groter risico op boete

News
maandag, 10 juli 2023 om 16:00
whatsappf1631522124
Appen achter het stuur is levensgevaarlijk en daarom verboden. Het gebeurt alleen nog best veel. Vanaf volgend jaar is de kans dat je een boete krijgt veel groter.
Het wordt vaak van je verwacht dat je direct reageert op WhatsApp-berichten, maar soms kun je dat beter niet doen. Appen achter het stuur is namelijk één van de grootste oorzaken van (dodelijke) verkeersongevallen. In de hoop dat terug te dringen, komen er vanaf volgend jaar bijzondere camera’s langs de weg.
Deze camera’s kijken onder een scherpe hoek naar binnen door de voorruit van een auto en kunnen zo zien of de bestuurder een telefoon vasthoudt. Het gezicht van de bestuurder komt niet in beeld en eventuele passagiers worden onherkenbaar gemaakt. De foto’s gaan naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), waar een medewerker beoordeelt of de gefotografeerde bestuurder inderdaad met een telefoon bezig was.
Dat betekent dus dat er niets aan de hand is als je een kopje koffie of een broodje in je hand had. Intussen worden mensen die appen achter het stuur zeer succesvol herkend. Bij een test die liep tot 2021 bleek de pakkans 95 procent. Er werden bijna 28.000 boetes uitgedeeld tijdens de test, ook al bleek maar ongeveer 2,5 procent van de gecontroleerde bestuurders daadwerkelijk een telefoon vast te hebben.

Camera’s voor appen achter het stuur worden als flitspalen

Het doel van de camera’s, waarvan de politie en het OM er zo’n 50 willen aanschaffen, is dat er bijna net zo moeiteloos gecontroleerd kan worden op appen achter het stuur als op snelheidsovertredingen. De camera’s zijn mobiel en kunnen dus verplaatst worden. Er worden nu ook al camera’s gebruikt om bellers en appers te betrappen, maar die moeten bestuurd worden door een agent. Deze nieuwe camera’s werken automatisch.

Populair Nieuws