Beruchte anti-piraterij software wil naam zuiveren

News
maandag, 10 juli 2023 om 17:30
hogwarts legacyf1610368146
Wanneer de naam Denuvo te vinden is in de beschrijving van een game zijn de klaagzangen van gamers al van verre te horen. Deze software zou namelijk de performance van games schaden. Dat is volgens het bedrijf achter Denuvo alleen helemaal niet waar en het heeft een plan om van de reputatie af te komen.
Om te voorkomen dat games illegaal verkregen en gespeeld worden, worden ze vaak uitgerust met speciale software voor Digital Rights Management (DRM). Daarvoor wordt vaak Denuvo gebruikt, van het bedrijf Irdeto. Dat is alleen tot onvrede van menig gamer, want keer op keer blijkt dat games met Denuvo performance-problemen hebben.
De schuld daarvoor komt dan al snel bij Denuvo te liggen, maar volgens Irdeto is dat onterecht. Hoewel er veel tests te vinden zijn die de performance van een game met Denuvo vergelijken met de performance van diezelfde game zonder de software, zijn de meeste van die vergelijkingen niet eerlijk. Ze vergelijken namelijk meestal niet daadwerkelijk dezelfde versie van de game.
Gamers hebben volgens Steve Huin, de gaming CEO van Irdeto, bijna nooit toegang tot exact dezelfde versie van de game met en zonder Denuvo, zo vertelt hij aan Ars Technica. Er is misschien een beschermde en een onbeschermde versie beschikbaar, maar als één van die versies allerlei patches heeft ontvangen kun je niet echt bewijzen dat de verbeterde performance komt door de afwezigheid van Denuvo en niet door de aanwezigheid van bug fixes. Ook blijkt het soms (bijvoorbeeld bij Resident Evil Village) dat DRM software wel het probleem is, maar dat het niet die van Denuvo is.

Denuvo wil onafhankelijke tests

Irdeto test uitvoerig of de performance van games achteruit gaat door Denuvo, maar weet ook dat gamers de resultaten van die interne tests nooit voor feit zullen aannemen. Daarom is het bedrijf begonnen om onafhankelijke reviewers exemplaren van dezelfde versie van dezelfde game met en zonder Denuvo toe te sturen. In de loop van de komende maanden hoopt Irdeto op die manier voor ééns en voor altijd te bewijzen dat Denuvo niet het probleem is. Het bedrijf hoopt dat gamers het bewijs wel aanvaarden als het niet van Irdeto zelf komt.

Populair Nieuws