Android 14 is gelanceerd, maar alleen voor een handjevol smartphones

News
vrijdag, 06 oktober 2023 om 13:30
android 14f1696584860
Met de aankondiging van een nieuwe lijn aan Pixel smartphones, heeft Google nu ook een nieuw besturingssysteem gelanceerd. Android 14 is nu officieel beschikbaar, maar wel voor slechts een handjevol smartphones.
Net zoals Apple elk jaar komt met een nieuwe iOS rond de lancering van de nieuwste iPhone, volgt Google de laatste paar jaar het voorbeeld met Android. Wanneer de Amerikaanse techgigant namelijk de nieuwe lijn aan Pixel smartphones uitrolt, verschijnt tegelijkertijd een nieuwe versie van het besturingssysteem. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien de nieuwe modellen direct draaien op het nieuwe OS en optimaal gebruikmaken van de features.
Aangezien Google deze week de Pixel 8 en Pixel 8 Pro heeft aangekondigd, kon dan ook niet lang de lancering van Android 14 uitblijven. Maar dat betekent niet dat meteen alle eigenaren van een Android smartphone kunnen genieten van de nieuwe OS.
Android 14 wordt momenteel namelijk alleen uitgerold voor de Pixel 4a 5G en nieuwere Pixel-modellen. Die melding krijg je binnenkort automatisch of je kan hier de update handmatig downloaden. De nieuwe versie van Android voor Samsung, OnePlus en Nothing wordt ‘later dit jaar’ gelanceerd.

Wat voor features brengt Android 14?

Met de nieuwe versie van Android wordt de beveiliging voor smartphones verder opgeschroefd, krijg je een beter overzicht van je gezondheid en krijg je meer controle over je privacy. Maar voor Pixel-gebruikers komen er voornamelijk meer opties om de UI aan te passen.
Zo kan je de stijl van de OS veel persoonlijker maken, met verschillende clock styles en formats voor het lock screen. Ook komt er een optie om je eigen wallpaper te maken door middel van AI, maar bij lancering is die optie alleen beschikbaar voor de Pixel 8 en Pixel 8 Pro.