Android 13 eerder dan verwacht gelanceerd door Google

News
dinsdag, 16 augustus 2022 om 13:00
android 13 headerf1660641769
Gebruikers van Android kunnen de komende tijd een update voor Android 13 verwachten. Het nieuwe besturingssysteem is eerder dan verwacht gelanceerd, maar voorlopig wel alleen voor Google Pixel smartphones.
Hoewel Android 12 pas in oktober werd uitgebracht, komt Google nu al met de opvolger Android 13. Eigenaren van een Pixel, de lijn van Google's eigen smartphones, zullen de komende dagen een notificatie krijgen om de update te installeren.
Dat de Android 13 update nu al klaar is, komt mede door het feit dat het een veel minder grote overhaul is dan het vorige besturingssysteem. Met Android 12 heeft de UI namelijk een complete make-over gekregen en de opvolger bouwt daar nu op voort.
Zo was het eerst alleen mogelijk om de icoontjes van Google's eigen apps aan te passen op basis van je achtergrond, maar nu kan je alle app icons aanpassen. Daarnaast krijg je meer controle over welke apps je notificaties kunnen sturen en kan je instellen tot welke foto's apps toegang hebben.

Android 13 zorgt voor hechter ecosysteem

De update zal niet alleen zorgen voor meer functies op je smartphone, Google volgt ook het voorbeeld van Apple. De techgigant is namelijk ook bezig om een eigen ecosysteem te maken en ervoor te zorgen dat je je Android smartphone beter kan gebruiken met andere apparaten.
Zo zal het mogelijk worden om berichten die binnenkomen op je smartphone - van Google Messages maar ook 'andere populaire messaging apps' - ook zichtbaar te maken op je Chromebook. En als je de nieuwe Pixel Buds Pro hebt, dan krijg je de mogelijkheid om spatial audio te gebruiken die de positie van je hoofd volgt. Welke andere draadloze oordopjes en koptelefoons de functie gaan krijgen is niet bekend.
Heb je geen Pixel smartphone, dan kan je de update naar Android 13 later dit jaar verwachten. Wanneer precies, dat zal verschillen per fabrikant.