De grootste nieuwe features van Android 12

Article
zondag, 01 augustus 2021 om 13:00
android 12 designf1627485680
Google blijft constant sleutelen aan het Android besturingssysteem voor smartphones. Binnenkort zal dan ook Android 12 gelanceerd worden, waarvan dit de grootste nieuwe features zijn die het OS introduceert.

Grote visuele make-over

Hoewel elke nieuwe versie van Android wat kleine visuele upgrades krijgt, blijft het besturingssysteem elke generatie er ongeveer hetzelfde uitzien. Zo zal je goed moeten kijken wil je op het eerste gezicht Android 9 of Android 11 uit elkaar houden. Voor Android 12 komt Google alleen met een grote visuele make-over, wat het techbedrijf zelf Material You noemt.
Met het nieuwe besturingssysteem zullen gebruikers de visuals namelijk veel meer naar eigen smaak kunnen aanpassen, waarbij de wallpaper een grote rol gaat spelen. Heb je bijvoorbeeld een achtergrond die bestaat uit voor groene en blauwe elementen, dan zal je die kleuren vaak terug zien komen in de rest van het ontwerp.
Ook zullen de Quick Tiles een grote update krijgen, met nadruk op groot. Deze knoppen - die je bovenaan het scherm ziet wanneer je het notificatie-menu naar beneden trekt - zijn momenteel nog kleine bolletjes. Vanaf Android 12 zullen dat grote vlakken zijn, waardoor je veel makkelijker kan zien welke functie het precies is, zal het meer informatie tonen en heb je minder kans dat je op het verkeerde bolletje drukt. Helaas zorgt de grootte van de vlakken er wel voor dat je minder Quick Tiles in kan stellen op één scherm.
android 12 quick tilesf1627485742

Focus op privacy

Een andere grote focus voor Android 12 is veiligheid en privacy. Het is natuurlijk een beetje hypocriet wanneer Google daar zelf over gaat prediken, maar het bedrijf komt wel met een aantal handige en veelgevraagde features voor het besturingssysteem.
Allereerst komt Google met het Privacy Dashboard. Op het overzichtelijke menu kan je in één oogopslag zien hoeveel applicaties de afgelopen 24 uur toegang hebben gevraagd tot je locatie, microfoon, camera en andere functies. Bovendien geeft het Dashboard je de optie om toestemming voor functies uit te zetten. Zie je bijvoorbeeld dat een applicatie onnodig om toegang tot je microfoon vraagt, dan kan je de toestemming daarvoor eenvoudig intrekken.
Android 12 zal ook op een andere manier zorgen dat apps minder snel op stille wijze bepaalde functies kunnen gebruiken. Wanneer je camera en/of microfoon aan gaat, dan wordt dat meteen boven in de hoek aangegeven. Wil je toegang tot die functies snel uitzetten, dan heb je daar met de nieuwe update toegang tot in de Quick Settings.
android 12 securityf1627485820

Apps in winterslaap zetten

We hebben het allemaal wel een keer meegemaakt: je installeert een applicatie, geeft het rechten, gebruikt de app voor een paar dagen of weken en vervolgens vergeet je dat het maanden later nog steeds op je smartphone staat. Om te voorkomen dat vergeten apps alsnog ongezien informatie verzamelen of toegang hebben tot functies, komt Google met App Hibernation in Android 12.
De winterslaap houdt in dat apps die voor een lange tijd niet gebruikt worden, automatisch in Hibernation worden gezet. Vanaf dat punt zullen ze minder ruimte van je opslag gebruiken en alle rechten worden ingetrokken. Als je een app niet meer in Hibernation wil hebben, dan kan je de applicatie opstarten en zal hij weer worden gezien als een normaal programma.
android 12 material youf1627485794

Performance per smartphone

Eén van de uitdagingen waar Google en app-ontwikkelaars voor staan met Android, is het feit dat het besturingssysteem een enorm scala aan smartphones heeft. Van de meest goedkope budget smartphones tot aan de duurste en meest krachtige flagships. Apple heeft het wat dat betreft een stuk makkelijker met iOS, aangezien slechts een handjevol iPhones het besturingssysteem gebruiken.
Om het wat makkelijker te maken voor ontwikkelaars om meer geavanceerde functies aan apps toe toevoegen, zal het bedrijf met een interessante feature komen in Android 12. Het nieuwe besturingssysteem kan namelijk kijken hoe krachtig de smartphone is, waar het op geïnstalleerd is. Ontwikkelaars kunnen dan geavanceerde functies aan een app toevoegen die geactiveerd zullen worden voor smartphone A - die als ‘performance class’ is gespecificeerd - maar niet voor smartphone B.
Naast deze features krijgt Android 12 nog veel meer features die een grote of kleine impact zullen hebben op je dagelijkse smartphone-gebruik. Wel moeten we nog even geduld hebben, want volgens de laatste roadmap komt in augustus de laatste beta en zal na nog een paar tweaks daarna eindelijk Android 12 uitgerold worden.

Populair Nieuws