Facebook: afsplitsen van WhatsApp en Instagram gaat miljarden kosten

  Facebook heeft aangegeven dat het bijna onmogelijk is om Instagram en WhatsApp van elkaar af te splitsen. En mocht de Amerikaanse overheid dit toch verplichten, dan zullen de kosten als snel in miljarden dollars lopen en heeft het een negatief effect op de veiligheid van de gebruikers.

  Waarom moeten ze afsplitsen?

  Facebook heeft het bij het openbreken van het bedrijf zelf over een ‘complete nonstart’. Vanwege de integratie van de platformen zou het vrijwel onmogelijk zijn om de overnames van WhatsApp en Instagram terug te draaien.

  Facebook nam in 2012 Instagram en in 2014 WhatsApp over, maar de Amerikaanse overheid dreigt nu met nieuwe plannen tegen monopolies, in de hoop dat Facebook deze diensten afsplitst. Als verdediging hiervan heeft de juridische afdeling van Facebook nu een veertien pagina telend document opgemaakt om zichzelf hiertegen te verdedigen. Deze informatie is nu uitgelekt omdat de Wall Street Journal deze ‘preview voor de verdediging' heeft ingezien.

  Ook onderzoek naar Apple, Amazon en Google

  Vorige maand werd al bekend dat de FTC (Amerikaanse Federal Trade Commission) al ruim een jaar bezig is met een onderzoek naar Facebook. Dit doet de FTC om te kijken of het platform met haar grootte niet de concurrentie van de markt drukt en eventueel een monopolie positie zou weten te krijgen. Naast Facebook doet het Federal Trade Commission onder andere ook onderzoek naar Apple, Google en Amazon.

  Niet de eerste negatieve publiciteit

  Deze mogelijke monopolie positie is zeker niet de eerste keer dat Facebook negatief in het nieuws komt. Vorige maand kwam Facebook samen met een aantal andere social media bedrijven al groot in het nieuws vanwege de documentaire The Social Dilemma, waarin vele oud-medewerkers aan de bel trokken. Facebook kwam daarnaast vooral veelvuldig in het nieuws vanwege zaken rondom privacy.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.