Alle Dune 2 acteurs hebben compleet nieuwe taal geleerd voor de film

News
woensdag, 21 februari 2024 om 14:00
dunef1621931158
De Dune-films lijken niet alleen in schaal op The Lord of the Rings. Regisseur Denis Villeneuve heeft voor Dune 2 namelijk een compleet nieuwe taal ontwikkeld die alle acteurs hebben geleerd.
In de wereld van sciencefiction en fantasy komt het geregeld voor dat auteurs een vreemde taal introduceren. Met name J.R.R. Tolkien staat erom bekend, aangezien hij meerdere talen heeft ontwikkeld om de verschillende volken van The Lord of the Rings tot leven te brengen.
In Dune is ook een eigen taal aanwezig, de Chakobsa van de Fremen. In de eerste film waren er al een paar zinnen in die taal te horen, maar voor Dune 2 heeft regisseur Denis Villeneuve het nog veel verder uitgebreid. Samen met taalkundige David J. Peterson - die eerder verantwoordelijk was voor het Dothraki in Game of Thrones - is er een complete taal opgebouwd. En dat was niet zo eenvoudig, aangezien auteur Frank Herbert de taal niet zo uitgebreid heeft beschreven als Tolkien.
Er moest dan ook een ‘vocabulair en uitspraken’ worden gemaakt die gebruikt kunnen worden door de acteurs, zo laat Villeneuve weten in een interview met Entertainment Weekly. En de acteurs voor Dune 2 waren bovendien enthousiast om de taal op te pakken.

“Alle acteurs gingen naar de Fremen school! Ik maak geen grapje. Ze namen weken de tijd om de taal te leren en kwamen absoluut vloeiend op de set. Er was zelfs een dialectcoach op de set. Iedereen nam het zo serieus.”

Een welbespraakte Timothée Chalamet

Met name de hoofdrolspeler in de Dune-films, Timothée Chalamet, was volgens de regisseur degene die de taal door en door heeft geleerd. Op de set heeft de acteur zelfs hele speeches gehouden in Chakobsa.
In gesprek met Entertainment Weekly laat Chalamet weten enorm genoten te hebben van het praten in een taal die speciaal is gemaakt voor de film. De acteur wilde ‘niet alleen eer doen aan Paul Atreides, maar ook aan Dune’.