Activision Blizzard in de problemen om Call of Duty-toernooi

News
woensdag, 21 februari 2024 om 15:30
2024 10 14 call of duty modern warfare 2023 requisitosf1708525190
Activision Blizzard moet mogelijk weer de portemonnee tevoorschijn trekken. De uitgever is namelijk aangeklaagd voor 680 miljoen dollar vanwege de officiële Call of Duty-toernooien.
Jarenlang zijn er toernooien voor Call of Duty georganiseerd door third parties. Maar in 2019 besloot Activision Blizzard om zelf een toernooi te starten, de zogeheten Call of Duty League. Het betekende bovendien het einde van de andere toernooien.
Activision Blizzard wordt nu alleen aangeklaagd door een eigenaar en speler van één van de Esports-teams uit de Call of Duty League: Hector ‘H3CZ’ Rodriguez en Seth ‘Scump’ Abner. De uitgever zou namelijk misbruik hebben gemaakt van de monopolie-situatie en teams financieel de grond in hebben geboord. Voor de geleden schade willen de aanklagers een vergoeding van 680 miljoen dollar krijgen, zo blijkt uit de aanklacht.
Voor de opzet van de Call of Duty League besloot Activision Blizzard om het heel anders aan te pakken dan de andere toernooien. Niet langer was er een open structuur, waarbij elk team zich kon aanmelden. In plaats daarvan werden er twaalf teams geselecteerd die mee mochten doen. Bovendien was er ook maar één toernooi per jaar.

Een duur toernooi voor de teams

De gekozen teams moesten vervolgens wel alleen hun plekje betalen. Volgens de aanklacht kostte dat maar liefst 27,5 miljoen dollar. Daarnaast moest 50 procent van de omzet op de verkoop van tickets en merchandise afgedragen worden aan Activision Blizzard.
Op het gebied van sponsoring zouden de teams ook niet veel verdienen. De uitgever had de exclusieve rechten in handen voor sponsoring voor de meest lucratieve deals (zoals energiedrank), spelers mochten niet individueel gesponsord worden en ze mochten bovendien niet meedoen aan andere toernooien buiten de Call of Duty League.
In 2020 zouden spelers een overeenkomst in handen gekregen hebben, waarmee ze akkoord zouden gaan met de regels. De spelers kregen alleen geen tijd om te overleggen met een advocaat of andere juridische hulp. De overeenkomst moest meteen getekend worden, anders zouden ze uit de League worden gegooid.