YouTube draait adblockers de nek om

News
maandag, 14 augustus 2023 om 10:00
pexels freestocksorg 34407 1f1633386550
Het is lang geleden sinds YouTube advertentievrij was. Wie die goede oude tijd mist kan een adblocker installeren om toch de advertenties te omzeilen. YouTube is hier niet blij mee en doet hier alles aan om dit tegen te gaan.
YouTube is niet bepaald blij met adblockers. De dienst loopt zo inkomsten mis en wil mensen daarom dwingen om toch reclames te kijken of YouTube Premium te nemen. Om dit tot stand te brengen begon het platform een paar maanden terug met het testen van een adblockcheck.
Sommige gebruikers krijgen sindsdien een waarschuwing dat als ze hun adblocker niet uitschakelen ze door het platform geblokkeerd worden. In eerste instantie moesten gebruikers meteen hun adblocker uitzetten als ze YouTube wilden blijven gebruiken. Niet veel later werd dit iets minder streng: staat je adblocker na drie filmpjes nog aan, wordt je geblokkeerd.

Advertenties niet langer omzeilen op YouTube

Nu doet de videodienst er nog een schepje bovenop. Afgelopen vrijdag werd de nieuwe versie van de adblockcheck gedeeld op Reddit. Gebruik je YouTube met een adblocker, krijg je nog steeds een waarschuwing dat adblockers niet toegestaan zijn. Het venstertje geeft je daarna de mogelijkheid om YouTube-advertenties toe te staan of YouTube Premium te nemen.
Nieuw is een geel klokje in de rechterhoek, dat aangeeft hoe lang je nog hebt om actie te ondernemen. Doe je niets, dan begint daarna automatisch een advertentie. De timer lijkt volgens Neowin te verschillen per gebruiker: de een heeft 30 seconden, de ander 60.
Niet iedere adblock-gebruiker wordt nog geconfronteerd door de adblockcheck. Mocht je willen overstappen op YouTube Premium kost je dat 11,99 euro in de maand. Er is ook de goedkopere YouTube Premium Lite voor 6,99 euro.