Acteursstaking in Hollywood mogelijk dinsdag ten einde

News
maandag, 23 oktober 2023 om 15:30
De filmstudio's gaan aankomende dinsdag weer in gesprek met de zeer ontevreden en momenteel nog stakende filmacteurs. Mogelijk is de staking daardoor snel voorbij.
De staking, die inmiddels al langer dan honderd dagen duurt, is begonnen vanwege het feit dat er veel onvrede is vanuit acteurs die moeten vrezen voor de zekerheid van hun baan en vervanging door kunstmatige intelligentie. Acteurs vrezen namelijk dat studio's hun beeltenis en stem gebruiken om films te maken, zonder dat de acteur daarvoor ingehuurd hoeft te worden.
Met AI kan namelijk een bekende acteur vervangen worden door een onbekende acteur, wiens gezicht en stem vervangen wordt door de ster. Verschillende studio's willen al gedetailleerde scans en opnames maken van acteurs om deze reden.
Veel bekende namen nemen actief deel aan de staking, al moeten sinds de staking alle SAG-AFTRA-leden (de acteursgilde van Hollywood) het werk verplicht neerleggen. Acteurs die zich uit support hebben aangesloten bij de staking zijn onder andere Margot Robbie, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Dwayne ‘the Rock’ Johnson, Florence Pugh en Matt Damon.

Grootste staking sinds decennia in Hollywood

Het is de grootste staking in Hollywood van de afgelopen 60 jaar, wat de productie van veel langverwachte films stil legt, zoals Deadpool 3, het langverwachte gevolg van de in het jaar 2000 uitgekomen Gladiator en Mission Impossible - Dead Reckoning Part Two. Maar ook series zoals bijvoorbeeld het twaalfde seizoen van American Horror Story en House of the Dragon.
De onderhandelingen tussen SAG-AFTRA en de AMPTP, de groep waaronder veel filmstudio's vallen, worden komende dinsdag voortgezet, nadat de week ervoor de gesprekken alweer werden stilgelegd. Het is de vraag of de twee groepen deze keer wel een middenweg weten te vinden. Eerder wisten de schrijvers in Hollywood wel al een overeenkomst te sluiten met de studio's.

Populair Nieuws