Zo kan Max Verstappen al wereldkampioen worden in Singapore!

Article
zaterdag, 01 oktober 2022 om 11:00
si202203270590 newsf1648716828
Het gaat lekker voor Max Verstappen dit jaar in de Formule 1. De Nederlander heeft dit weekend in Singapore al kans om voor de tweede keer wereldkampioen te worden. Dat is alleen geen uitgemaakte zaak, want alleen op deze manier kan Verstappen de titel pakken.
Het seizoen van 2021 in de Formule 1 zal niet snel vergeten worden. De epische strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton duurde helemaal tot de laatste race van het seizoen, waarbij de twee rivalen met gelijke punten naar Abu Dhabi vlogen. Uiteindelijk wist de Nederlander, na een controversiële beslissing van wedstrijdleider Michael Masi, om zijn allereerste titel te pakken in F1.
Dit jaar gaat het voor Verstappen een stuk makkelijker, hoewel hij aan het begin van 2022 al bijna de hoop had opgegeven. Na de Grand Prix van Australië had Charles Leclerc namelijk al een voorsprong van 34 punten, omdat Verstappen in drie races tijd twee keer een DNF had door technische problemen.
De verhoudingen zijn nu alleen compleet omgedraaid. Terwijl Verstappen nagenoeg foutloos en dominant rijdt, worden er bij Ferrari aan de lopende band punten gemorst - of dat nu door technische problemen, een strategische blunder of een coureursfout is. Max Verstappen leidt het kampioenschap momenteel met 335 punten, terwijl Leclerc nu op 219 punten staat.
si202203200204 newsf1647865169

Een rekensom voor het kampioenschap

Door het grote verschil heeft Max Verstappen dit weekend al de mogelijkheid om twee keer op rij wereldkampioen te worden. Het zal alleen niet makkelijk worden voor de Nederlander om de titel te pakken in de straten van Singapore.
Momenteel zijn er namelijk nog zes races te gaan in 2022. In Brazilië komt daar alleen ook nog een sprintrace bij, waardoor er potentieel ook nog acht punten te scoren zijn. En dan hebben we nog het punt voor de snelste raceronde. Tel je alles bij elkaar op, dan kan een coureur dit seizoen nog maximaal 164 punten achter zijn naam zetten.
Tellen we dat aantal op bij het huidige puntenaantal van Charles Leclerc, dan zou hij uitkomen op 383 punten. In theorie zou de Monegask dus nog kampioen kunnen worden, als Verstappen de komende weken vrijwel niks meer scoort en de Ferrari-coureur een onvoorstelbare reeks neerzet - al is dat wel heel erg onwaarschijnlijk.
Wil Verstappen dit weekend weer wereldkampioen worden, dan moet hij zorgen voor een flink verschil met zijn rivaal. En dat niet alleen, want teamgenoot Sergio Perez en George Russell maken in theorie ook nog kans op de titel. Dit zijn de situaties waarop Verstappen de titel wint:
Verstappen wordt eerste met snelste raceronde:
  • Charles Leclerc moet negende of lager eindigen
  • Sergio Perez moet vierde of lager eindigen
  • George Russell moet tweede of lager eindigen
Verstappen wordt eerste zonder snelste raceronde:
  • Charles Leclerc moet negende (zonder snelste raceronde)/tiende (met snelste raceronde) of lager eindigen
  • Sergio Perez moet vierde of lager eindigen
  • George Russell moet tweede of lager eindigen
Als Verstappen de race niet wint, dan kan hij sowieso al niet meer wereldkampioen worden in Singapore. Mogelijk kan de Nederlander alleen wel een handje geholpen worden door de weergoden. Voor de race wordt namelijk een hoge kans op regen en onweer voorspeld en laat dat nu net een situatie zijn waarin de regerend wereldkampioen in uitblinkt.