Zo kan je gratis de F1 GP van Australië kijken

Article
zaterdag, 23 maart 2024 om 9:00
f1 gp australie 2023 startf1680512317
Het is dit weekend weer tijd voor de Formule 1. Het F1-circus is deze keer afgereisd naar Melbourne voor de GP van Australië. De race kan je op deze manier gratis kijken, maar je moet er wel vroeg voor opstaan.
Lange tijd is de GP van Australië de seizoensopener geweest, maar daar is verandering in gekomen na de coronapandemie. Het land werd door COVID-19 namelijk gesloten, waardoor de Grand Prix niet meer georganiseerd kon worden en Bahrein het stokje - en de bijbehorende eer - overnam van Australië.
Sinds 2022 is de GP van Australië alleen weer terug op de kalender en is er geëxperimenteerd om het spektakel op de baan beter te maken. Zo werd bijvoorbeeld een extra DRS-zone geïntroduceerd. Vorig jaar was er alleen onbedoeld veel actie op de baan, toen er een rode vlag kwam met nog drie rondes te gaan. De wedstrijdleiding besloot om weer te beginnen met een staande start, met extreem veel chaos, crashes en nog een rode vlag tot gevolg.
Het is de vraag of er dit jaar weer zoveel actie zal zijn op de baan, maar het is voor de coureurs te hopen dat het deze keer met minder crashes gepaard zal gaan.
Als je de GP van Australië live wil volgen, moet je wel vroeg de wekker zetten. De race is normaal al een vroegertje, maar de organisatie heeft besloten om de starttijd met nog eens een uur te vervroegen. Daardoor gaan de lichten uit om 5 uur ‘s ochtends Nederlandse tijd.
daniel ricciardo oscar piastri gp australie 2024f1711018801

Gratis de GP van Australië kijken

Als je niets van de GP van Australië wil missen, heb je een abonnement nodig op Viaplay of F1 TV Pro. Dat zijn de twee streamingdiensten die rechten voor de Formule 1 in handen hebben. Maar er is ook een manier om de Grand Prix gratis te bekijken.
In elk land zijn de uitzendrechten voor de Formule 1 weer anders geregeld. Zo was het eerst nog Ziggo die hier de sport mocht uitzenden en nu is die licentie in handen van Viaplay. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft Sky Sports een monopolie op de sport, met de hoofdprijs als gevolg voor de fans. En in andere landen is F1 helemaal gratis op de publieke televisie te volgen.
Eén van die landen die in die laatste categorie valt is Luxemburg. In het land worden alle Grands Prix uitgezonden via RTL Zwee. Je kan die uitzending alleen niet zomaar vanuit Nederland of een ander land volgen, want toegang buiten Luxemburg wordt geblokkeerd. Gelukkig is er een oplossing voor het zogeheten geo-blocking: een Virtual Private Network.
Met een VPN kan je namelijk verbinding maken met allerlei servers op de hele wereld, afhankelijk van de dienst die je gebruikt. Wanneer je eenmaal verbonden bent met een server en daarna een site of streamingdienst bezoekt, dan zal de site of streamingdienst in kwestie denken dat je in het land van de server zit. Met een VPN kan je dus verbinding maken met een buitenlandse server en zonder problemen de race in Melbourne volgen.