Zo kan je de F1 GP van België gratis kijken dit weekend

Article
donderdag, 27 juli 2023 om 16:00
spa francorchamps eau rougef1688467285
Het Formule 1-circus is neergestreken in Spa, voor de GP van België. Als je geen Viaplay of F1 TV Pro hebt, maar de race wel wil zien, dan kan dat gratis op deze manier.
Eén van de verschrikkelijkste periodes voor F1-fans komt eraan. Na dit weekend begint namelijk de zomerstop in de Formule 1 en moeten we tot eind augustus wachten voor de volgende Grand Prix. Het is dus te hopen dat de GP van België genoeg stof produceert om over na te praten.
Daar heeft het raceweekend in ieder geval wel de potentie voor. Het is namelijk weer tijd voor een sprintrace, wat betekent dat de normale planning van het weekend op de schop is gegooid. En dat kan nu een hele grote invloed hebben.
Op vrijdag is er namelijk maar één vrije training gevolgd door de kwalificatie voor de Grand Prix. Er is alleen een heel hoge kans op heftige buien en onweer voor die dag, waardoor het lastig wordt voor de coureurs en teams om de setup goed af te stellen.
Op zaterdag is het dan tijd voor de sprintrace en ook die dag is er veel regen voorspeld. Zondag is de kans op regen iets minder, maar alsnog vrij hoog. We krijgen dan dus of een regenrace of een droge race, maar met weinig kennis over hoe de slick banden zullen reageren op het asfalt.
Het is natuurlijk wel de vraag of de race door kan gaan wanneer het met bakken uit de lucht komt boven het circuit. In 2021 werden er slechts een paar rondjes achter de safety car gereden, omdat de wedstrijdleiding het niet veilig genoeg vond. Die terughoudendheid is niet zo vreemd, met twee dodelijke ongelukken op Spa-Francorchamps in vier jaar tijd.
sergio perez gp belgie 2021f1690356676

Gratis de GP van België kijken

Als je niks van de Grand Prix van België wil missen, dan heb je in Nederland een abonnement nodig op Viaplay of F1 TV Pro - de twee streamingdiensten die rechten voor de Formule 1 in handen hebben. Maar er is ook een manier om de Grand Prix gratis te bekijken.
In elk land zijn de uitzendrechten voor de Formule 1 namelijk anders geregeld. Zo was het eerst nog Ziggo die hier de sport mocht uitzenden en nu is die licentie in handen van Viaplay. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft Sky Sports een monopolie op de sport, met de hoofdprijs als gevolg voor de fans. In andere landen is F1 weer gratis op de publieke televisie te volgen.
Eén van die landen die in die laatste categorie valt is Oostenrijk. In het land worden alle Grands Prix uitgezonden via ServusTV op de televisiezender en website van de omroep. Je kan die uitzending alleen niet zomaar vanuit Nederland of een ander land volgen, want toegang buiten Oostenrijk wordt geblokkeerd. Gelukkig is er een oplossing voor het zogeheten geo-blocking: een Virtual Private Network.
Met een VPN kan je namelijk verbinding maken met allerlei servers op de hele wereld, afhankelijk van de dienst die je gebruikt. Wanneer je eenmaal verbonden bent en daarna een site of streamingdienst bezoekt, dan zal de site of streamingdienst in kwestie denken dat je in het land van de server zit. Met een VPN kan je dus verbinding maken met een buitenlandse server en zonder problemen de race op Spa-Francorchamps volgen.
Je zit dan alleen wel met het commentaar van de Oostenrijkse televisie. Vorig jaar kon je via Grand Prix Radio naar de stem van Olav Mol luisteren. Dat kan nu nog steeds, alleen wel met een omweg. De Nederlandse radiorechten zijn namelijk gekaapt door Viaplay, maar Mol heeft de rechten in België gekocht. Ook hier kan je weer goed gebruikmaken van een VPN!