Zo raak je je Switch saves nooit meer kwijt

Article
donderdag, 23 mei 2024 om 15:00
Voor gamers is er bijna niks erger dan het kwijtraken van je saves. Gelukkig biedt de moderne tijd een oplossing in de vorm van cloud saves. Soms zitten daar wat haken en ogen aan, zoals op Nintendo Switch.
Cloud saves zijn doorgaans niet moeilijk. Ook op Nintendo Switch is de kern van het hele gebeuren niet bijzonder ingewikkeld. Toch zijn er wat valkuilen waarvoor je moet uitkijken. Welke zijn dat en hoe zorg je dat je er niet in valt?

Waar heb je cloud saves voor nodig?

In principe bewaart je Switch save data op een aparte locatie zodat het niet makkelijk verloren kan gaan. Je kunt bijvoorbeeld een game verwijderen zonder dat je daarmee je saves verwijdert. Toch kan er bij een crash of bijzonder harde reset iets verloren gaan. Als je Switch kapot of gestolen is, of als je hem ergens bent kwijtgeraakt ben je natuurlijk ook alles kwijt. In dat geval kun je met cloud saves je opgeslagen gegevens terughalen op je (vervangende) Nintendo Switch.
Je hebt geen cloud saves nodig als je je data wil overzetten van één gezonde switch naar een andere in dezelfde kamer. Als je je originele switch verruilt voor een limited edition console, of wisselt tussen het standaardmodel, de Switch Lite en de Switch OLED, kun je de Save Data Transfer optie gebruiken. In dat geval heb je de onderstaande informatie nergens voor nodig.

Hoe zet je cloud saves aan?

Hoe je cloud saves aanzet is niet echt de goede vraag. De vraag is eigenlijk: ‘hoe zet je ze uit?’ Voor iedereen met een Nintendo Switch Online (NSO) lidmaatschap staan cloud saves namelijk automatisch aan voor alle ondersteunde games. Houd dat in je achterhoofd, want we hebben net twee potentiële valkuilen genoemd waar we op terug komen.
Nintendo Switch Online - 12 maanden Online Lidmaatschap - Nintendo Switch Download Image
Nintendo Switch Online - 12 maanden Online Lidmaatschap - Nintendo Switch Download
EUR20.59
Op voorraad
Koop op bol.
Als je om wat voor reden dan ook niet wil dat een bepaalde game backups maakt kan dat. Je vindt de optie om per game te bepalen welke een backup krijgen onder ‘System Settings’ > ‘Data Management’ > ‘Save Data Cloud’. Je kunt hier ook bepalen dat geen enkele game backups maakt. Als je in het HOME-menu een game selecteert en op + of - drukt kun je ook daar voor die game bepalen of er backups gemaakt worden.
De cloud save status via het Home-menuDe cloud save status via het Home-menuInstellingen voor savesInstellingen voor savesHet overzicht van je  savesHet overzicht van je  savesHier zijn je cloud saves in het menuHier zijn je cloud saves in het menu
Als de save op je Switch verandert wordt de cloud vanzelf geüpdatet wanneer je Switch weer verbinding maakt met het internet, ook in slaapstand. Zolang je thuis speelt heb je dus eigenlijk altijd kloppende cloud saves. Verblijf je langere tijd ergens anders, dan is het verstandig om ook daar je Switch af en toe verbinding te laten maken met het internet.

Downloaden en geldigheid

Je cloud saves zijn verbonden aan je Nintendo Account. Je kunt ze dus op elke Switch downloaden als je daarop inlogt met je account. Je kunt ze zo vaak downloaden als je wil. Op die manier zou je, als je dat zou willen, één save kunnen gebruiken op meerdere Switches. Belangrijk is wel dat je een geldig Nintendo Switch Online lidmaatschap hebt.
Zoals eerder genoemd kun je alleen backups maken met een NSO-lidmaatschap. Datzelfde geldt voor het downloaden van je data. Zonder NSO-abonnement kun je niet bij je cloud saves. Als je abonnement verloopt worden je backups 180 dagen (6 maanden) bewaard, maar je kunt ze alleen downloaden als je eerst weer een abonnement neemt.
Als de 180 dagen verstreken zijn worden je backups verwijderd. Er worden wel direct nieuwe backups aangemaakt wanneer je een nieuw NSO abonnement neemt. Dat helpt helaas niet als je je saves kwijtraakt nadat je backups verwijdert worden en voordat je een nieuw abonnement neemt. Als je niet binnen 180 dagen na het verstrijken van je NSO abonnement opnieuw een abonnement neemt zijn je saves onbeschermd.
Sommige games ondersteunen geen cloud saves
Sommige games ondersteunen geen cloud saves

Ondersteuning van individuele games

Niet alle games die op Nintendo Switch verschijnen krijgen een backup. Als cloud saves niet ondersteund zijn voor een game is dat meestal om te voorkomen dat je onbedoeld of oneerlijk voordeel hebt van het laden van een oudere save. Dit geldt voor bijvoorbeeld veel Pokémon-games, maar ook voor Animal Crossing: New Horizons.
Of een game cloud saves ondersteunt kun je zien in de Nintendo eShop, of op de Nintendo.nl pagina die bij die game hoort. Bij ondersteunde games staat in de tab 'details' onder de kop 'Nintendo Switch Online-fucnties Opslagcloud-dienst vermeld. Ook op de doos van fysieke exemplaren staat in een kader over online functies vermeld wanneer of er ondersteuning is voor cloud backups.
Sommige games bieden desondanks een mogelijkheid om je save op een andere manier te herstellen. Voor Fortnite zijn je gegevens bijvoorbeeld gekoppeld aan een account dat voor alle platforms geldt. Sommige andere third-party uitgevers bieden ook een alternatief. Voor Animal Crossing: New Horizons is er een in-game alternatief voor cloud saves.

Nintendo Switch cloud saves in het kort

Zoals je ziet is er best wat informatie te verwerken als je alles wil weten over cloud saves op Nintendo Switch. Daarom zetten we het hieronder nog even kort op een rijtje.
  • Zonder Nintendo Switch Online lidmaatschap heb je geen cloud saves
  • Met Online lidmaatschap worden er automatisch backups aangemaakt en bijgehouden
  • Je kunt je saves downloaden op elke Switch waarop jouw Nintendo Account is ingelogd
  • Je kunt je saves alleen downloaden zolang je lid bent van NSO
  • Als je NSO meer dan 180 dagen verlopen is worden je backups verwijderd
  • Sommige games zijn niet ondersteund, dit staat vermeld op de doos of op het aankoopscherm
  • Om je saves over te zetten van een Switch in jouw bezit naar een andere Switch in jouw bezit heb je in principe geen cloud saves nodig.
Zoals je ziet zijn cloud saves, als je ze eenmaal hebt, niet bijzonder moeilijk. Je moet alleen goed opletten voor welke games ze wel en niet gelden. Ook is het belangrijk dat je weet wanneer je Switch Online-abonnement verloopt. Gelukkig is een Switch Online-abonnement niet heel duur op jaarbasis.

Populair Nieuws