Betekent de Switch 2 meteen het einde van zijn voorganger?

Article
dinsdag, 14 mei 2024 om 21:00
De Nintendo Switch 2 is eindelijk bevestigd en wordt waarschijnlijk dit jaar onthuld. Nintendo-fans zullen zich inmiddels mentaal voorbereiden op het moment dat ze voor nieuwe games een nieuwe console nodig hebben. Maar kunnen we na de lancering van de Switch 2 nog games voor de originele console verwachten?
Het is het lot van elke console om uiteindelijk geen nieuwe games meer te krijgen. Je ziet de laatste jaren nog wel eens dat er nieuwe games verschijnen voor een retro-console, maar dat is echt voor enthousiastelingen en zonder medewerking van de maker van die console. Maar hoe snel zal Nintendo de huidige Switch laten vallen wanneer er een opvolger is?
nintendo switch 3953601 1920f1591859578

Een enorme install base

Er zijn redenen om te denken dat Nintendo niet met te grote haast zich alleen op de Switch 2 zal richten. De huidige Switch is namelijk één van de best verkochte consoles aller tijden en heeft dus een grote install base, wat wil zeggen dat een Switch-game een heel groot aantal potentiële spelers heeft. Het gaat een poos duren voor de install base van de Switch 2 ook zo groot is.
Wat dat betreft is er dus zeker reden om games uit te blijven brengen op de originele Switch: daarop kan hij in de eerste jaren waarschijnlijk meer verkopen dan op de Switch 2. Het is om die reden heel zeldzaam dat een succesvolle console meteen alle support verliest. Nintendo liet de geflopte Wii U heel snel achter zich, terwijl de veel succesvollere 3DS nog een tijdje games kreeg.
Bij de concurrentie zien we ook dat een bestaande install base niet zomaar genegeerd wordt. Veel games voor de PS5 en Xbox Series X verschenen in de eerste twee tot drie jaar ook nog voor de PS4 en Xbox One. Dat had misschien voor een deel te maken met de geringe voorraad van de nieuwere consoles, maar ook in een normale situatie lag het in de lijn der verwachting dat de oudere consoles nog even support zouden krijgen.
20211005 switcholed8f1633465772

Exclusives verkopen de Switch 2

Maar hoe interessant de bestaande install base van de Switch ook is voor Nintendo, er moet wel een reden zijn om de Switch 2 te kopen. Voor veel mensen zullen exclusieve games die reden zijn. Als er teveel games nog naar de Switch komen, maakt dat de aanschaf van een Switch 2 minder interessant.
Het lijkt aannemelijk dat games van een bepaald kaliber Switch 2-exclusives worden. Denk daarbij aan een nieuwe 3D Mario of een groots Zelda-project. Van kleinere titels, die misschien ook niet per se de kracht van de Switch 2 nodig hebben, is het waarschijnlijker dat ze nog een tijdje naar de Switch komen.

Wat voor games komen misschien nog naar de Switch?

In het komende half jaar hoeven we nog geen Switch 2 te verwachten. Wat Nintendo in de aankomende Direct in juni gaat aankondigen voor het komende najaar is sowieso nog voor Switch. Er zijn alleen ook al wat games bevestigd voor 2025, waarvan het mogelijk is dat ze verschijnen wanneer de Switch 2 al uit is.
Van Pokémon Legends Z-A is het bijvoorbeeld mogelijk dat hij verschijnt na de Switch 2, maar van die game is al bevestigd dat hij er (ook?) komt voor de huidige Switch. Professor Layton and the New World of Steam komt op een nader te bepalen moment in 2025, mogelijk na de Switch 2. Maar ook deze game is waarschijnlijk klein genoeg om nog op de originele Switch te verschijnen.
Er zijn ook games waarvan het lastiger te voorspellen is. Metroid Prime 4 lijkt bijvoorbeeld een game die wat Switch 2 consoles zou kunnen verkopen, maar exclusiviteit lijkt wat zuur voor wie al heel lang op de Switch-versie wacht en Metroid is juist een franchise die een grote install base can gebruiken. Een release voor biede generaties, zoals Nintendo deed met Breath of the Wild en Twilight Princess, zou natuurlijk kunnen. Het zou zelfs kunnen dat die game eerder uitkomt dan verwacht en nog ruim voor de Switch 2 verschijnt.
nintendo switch actualizacionf1612886374

Aanhoudende Switch support zal per uitgever verschillen

Uiteindelijk is het van nog geen enkele game met zekerheid te zeggen of hij ook voor de originele Switch uitkomt, ook niet van de hierboven genoemde titels. Hoe aannemelijk het ook lijkt dat de console ook na de lancering van de Switch 2 nog ondersteund wordt, de mate waarin dat gebeurt zal afhangen van het succes van de Switch 2 en waar verschillende uitgevers zin in hebben met verschillende games.
Vanuit Nintendo lijkt het aannemelijk dat er in ieder geval even support zal zijn voor beide consoles. Andere uitgevers laten hem misschien meteen al vallen, terwijl andere juist langer doorgaan dan Nintendo zelf. Just Dance was bijvoorbeeld zo populair op de Wii dat er in 2019 nog een Wii-versie van de game verscheen. Gezien de populariteit van de Switch kunnen zulke extremen zich weer voordoen.
Al met al lijkt het onwaarschijnlijk dat de Switch zo snel wordt afgedankt als de Wii U. Maar aangezien het toch de bedoeling is dat de Switch 2 ook verkoopt, zullen het waarschijnlijk vooral kleinere titels zijn die nog op de Switch uitkomen. Hoe het in werkelijkheid uitpakt merken we hopelijk snel genoeg.