XGN redactie: Ben je van de codes of fysieke doosjes?

Article
zaterdag, 29 juni 2024 om 11:00
snes games voor nintendo switch online zijn welkom maar is het genoeg 154494 7
We leven in een tijdperk waarin we steeds meer digitaliseren. En daarom vroegen we ons ineens af: hoe kijkt de redactie aan tegen doosjes van games? Willen we die nog of toch liever niet? Wat heeft de XGN redactie het liefst?

Richard

Doosje zonder fysieke disc. Optische drives zijn omslachtig, maar iets hebben naast de zoveelste titel in je library heeft wel wat. En een Ikea Kallax-kast vol met doosjes staat ook gewoon nog steeds stoer.

Ralph

Vroeger was ik altijd van de fysieke versies. Ik weet nog dat ik mij uren kon vermaken met het dikke boekje in The Elder Scrolls IV: Oblivion, terwijl ik de game ondertussen installeerde op mijn PC. Tegenwoordig ben ik overgestapt op digitale versies voor mijn meeste games. Ik heb ze altijd paraat, ik hoef niet te gaan rommelen met schijfjes of cartridges en fysieke versies hebben amper meer een toegevoegde waarde.
Er zitten geen boekjes meer in, geen plattegronden van de wereld, nada. Sterker nog, in veel doosjes tref je tegenwoordig een downloadcode aan of staat er slechts een paar MB aan data op de schijf, puur en alleen zodat de game vervolgens gedownload kan worden van de server.

Zoë

Vroeger gaf ik de voorkeur aan fysieke doosjes. Ik speelde altijd games op mijn laptop en gebruikte daarbij vaak disks. Maar op een gegeven moment raakte ik veel van die disks kwijt, of zaten ze in het verkeerde doosje. Zo raakte ik bijvoorbeeld wat uitbreidingspakketten kwijt van de Sims 3, en had ik alleen nog meer de basisgame omdat die met een downloadcode kwam. Zonde van mijn geld!
Daarna ben ik overgestapt naar digitale codes. Geen gedoe meer met zoeken naar de games. Inmiddels heb ik een pc die ook prima overweg kan met codes, en niet zo snel vol zit als mijn oude laptop.

Simon

De voorkeur gaat nog steeds uit naar fysieke versies ondanks dat er meestal geen gebruiksaanwijzing, mappen en dergelijke meer inzitten (tenzij het een speciale uitgave is). De reden hiervoor is de mogelijkheid om nog spellen uit te kunnen lenen of ruilen met anderen. Het zoeken naar spellen is geen probleem want de spellen die veel gespeeld worden zijn apart gezet zodat zoeken niet nodig is. In verband met de backlog is sowieso de persoonlijke queeste om spellen eerst uit de spelen voordat er gewisseld wordt met een andere spel.

Marcus

Ralph heeft natuurlijk groot gelijk dat een fysieke versie niet meer dezelfde toegevoegde waarde heeft als vroeger: met name handleidingen zijn een gemis, want het gebeurt nog steeds wel eens dat er tips en moves niet goed naar voren komen in de tutorial van een game, terwijl ze vroeger wel in de handleiding stonden.
Maar ondanks dat wat er in het doosje van een fysieke game zit niet veel meer voorstelt, is het kunnen uitlenen en doorverkopen van een game voor mij een reden om fysiek te kopen. Los daarvan: het is ook beetje een ritueel. Op dezelfde manier dat veel mensen, waaronder ikzelf, muziek graag hebben op een plaat of cd, heb ik graag een game op een schijfje of cartridge. Het moment dat je iets in je console schuift is, ondanks de installatietijd toch een beetje het moment dat het echt voelt dat de game waar je al een tijdje op wacht eindelijk uit is.
Er is trouwens nog een ondergewaardeerd voordeel van met name de Switch-cartridge: het spaart ruimte in je interne opslag. Ik heb de Switch nu 7 jaar en pas na 2 jaar heb ik er een micro-SD in gedaan. Hoewel die maar 128 GB was, is hij nog steeds niet vol. Hoewel fysiek dus mijn voorkeur heeft, ben ik er ook wel flexibel in.
Ik ben niet iemand die met indies wacht tot er een fysieke editie is. Een game fysiek kopen als ik hem digitaal al heb is ook een grote uitzondering. Dan moet ik echt enorm fan zijn, of er moeten hele goede goodies bij zitten.  

Chris

Ik hecht eigenlijk geen enkele waarde aan de fysieke doosjes. Ik heb nog heel veel oude games in doos staan en die staan echt te verstoffen. Uiteindelijk is het comfort van digitaal gewoon veel groter: mijn library staat altijd ter beschikking en ik kan de game opstarten zonder met schijfjes te moeten klungelen. Het belangrijkste is de prijs.
Door de goede concurrentie van (web)winkels in Nederland zijn fysieke games vaak stukken goedkoper dan de digitale variant. Games die ik echt graag snel wil spelen koop ik dan ook vaak toch fysiek, veelal tientjes goedkoper dan de digitale versie. Mocht ik een game daarna voor langere tijd echt in mijn library willen, dan kijk houd ik de vele digitale sales in de gaten. Ook verschijnen games steeds vaker ook in abonnementen als Game Pass en PS Plus. Dan kan de fyisieke versie weer ingeruild worden. Opgeruimd staat netjes!

Luuc

Hoewel ik vroeger heel erg genoot van het verzamelen van games is die drang er over de jaren toch wel uit wegens het gemak van een digitale bibliotheek. Het komt vooral doordat fysieke games tegenwoordig niet meer dezelfde charme hebben als dat ze vroeger hadden. Alles moet goedkoper om meer wist te pakken, dus een mooie handleiding die je alvast een beetje laat kennismaken met de wereld in stijl van de game zie je bijna niet meer.
Dat is waarom ik games als Cyberpunk 2077 en Elden Ring juist wél fysiek kocht, want die leverden nog wat extra's af. Ook voor retrogames maak ik een uitzondering, al vind je die veelal niet meer in mooie staat tenzij je naar een beurs gaat en de hoofdprijs aftikt.
Bekijk ook eens onze review-pagina.

Populair Nieuws

Laatste Reacties