Xbox 2 en PlayStation 5 geruchten op een rijtje - Next-Gen onderweg?

  Als de PlayStation 4 en Xbox One konden praten, zouden ze nu waarschijnlijk een bekende Doctor Who quote in gedachte hebben. “Ik wil nog niet gaan”, zouden ze zeggen nu dat de Xbox 2 en PlayStation 5 geruchten uit de grond schieten. Wij zetten ze allemaal even voor je op een rijtje.

  XGN

  November 2013 lijkt pas enkele dagen geleden te zijn, maar in plaats daarvan is het alweer bijna vijf jaar. Dit jaar werd er tijdens E3 dan ook al in enige vorm gesproken over de volgende generatie. Dit zijn alle Xbox 2 en PlayStation 5 geruchten op een rijtje.

  Alweer tijd voor de volgende generatie?

  Velen zien de Xbox One en PlayStation 4 nog lang onder de televisie staan. De games die uitkomen lijken elk jaar mooier en beter te worden en in het verschiet liggen nog vele prachtige titels. Zo heeft Sony nog een scala aan grote, exclusieve titels op de planning staan en gaat Microsoft Gears 5, Ori and the Will of the Wisps en Crackdown 3 nog brengen.

  Dat betekent per definitie dan ook nog niet dat het einde van de generatie al hier is, want 2019 lijkt te vol te zitten om al een nieuwe generatie uit de doeken te doen. Het zou een slechte marketingstrategie zijn om de aandacht van alle grote, exclusieve titels af te halen door nieuwe consoles te onthullen.

  Toch lijkt het erop dat de volgende generatie er aan zit te komen. Zo heeft CD Projekt RED laten weten dat ze met Cyberpunk 2077 het doel hebben om deze op de huidige generatie consoles uit te brengen, maar of dat gehaald wordt moet nog blijken. Ook sprak Todd Howard, directeur van Bethesda Game Studios tijdens E3 2018 al over dat de twee games na Fallout 76 pas uitkomen op de volgende generatie consoles.

  XGN

  Nieuwe Xbox 2 consoles?

  Voordat we daadwerkelijk de Next Gen geruchten over de nieuwe Xbox voorschotelen, is het belangrijk om te weten wat Microsoft zelf al onthuld heeft. Phil Spencer, hoofd van Microsoft’s gaming divisie sprak tijdens E3 2018 namelijk al over de volgende generatie. Hij liet weten dat de volgende generatie Xbox consoles al flink ontwikkeld worden.

  Techwebsite Thurrott liet vervolgens blijken dat de volgende generatie Xbox de codenaam ‘Scarlett’ draagt en dat de release in 2020 verwacht wordt. Opnieuw wordt benadrukt dat het gaat om een groep systemen en niet om een enkele en dat ligt in lijn met wat Spencer tijdens E3 zei.

  Andere sites, waaronder Forbes speculeren dan ook dat de volgende generatie Xbox oude spellen laat afspelen. Deze aanname wordt gedaan op korte tijd tussen de nieuwe release en de Xbox One X, die in 2017 uitkwam. Daarnaast is het een hele populaire functie op de Xbox One, dus waarom zou Microsoft het succes van backwards compatibility weggooien met een volgende generatie?

  Microsoft bindt zelf ook geen doekjes om de volgende generatie, zoals al duidelijk werd van Spencer’s quote tijdens E3. In een vacature die Microsoft heeft geplaatst wordt namelijk ook duidelijk dat de ontwikkeling van de volgende Xbox aan de gang is. De vacature omschrijft namelijk dat Microsoft op zoek is naar iemand die onderdeel wordt van wat de toekomst van Xbox wordt en die DRAM oplossingen voor het Xbox console hardware team moet gaan bieden.

  Josh Hallett

  PlayStation 5 geruchten

  Als we terugkijken naar wanneer de Xbox One en PlayStation 4 uitkwamen, kan het maar zo zijn dat wanneer de nieuwe Xbox console uitkomt, PlayStation niet lang achterblijft. Sommige PlayStation 5 geruchten beweerden zelfs al dat de PlayStation 5 dit jaar nog uit zou komen. Daar lijkt het inmiddels een beetje te laat voor, maar waar het gerucht op neerkomt is dat er volgens SemiAccurate (via Resetera) al flink wat development kits (devkits) naar ontwikkelaars zijn verstuurd. Op basis daarvan zou de PlayStation 5 release eind 2018 moeten zijn, maar aangezien we tijdens E3 al niets hoorde, lijkt de kans zo goed als nul.

  Een ander gerucht is aannemelijker en komt van Kotaku’s Jason Schreier die zijn bronnen gesproken heeft over de PlayStation 5. Die hebben hem laten weten dat de PlayStation 5 release waarschijnlijk 2019 niet eens gaat halen en dus pas op zijn vroegst in 2020 gaat verschijnen. Wel lieten de bronnen weten dat de plannen op constante basis schuiven en dat is hier niet anders.

  Schreier vervolgt door te laten weten dat de ontwikkelaars bij verschillende studios met wie hij contact heeft gehad, ook nog niets hebben gehoord over een nieuwe PlayStation. Dat betekent dat de ontwikkelaars met wie hij sprak geen toegang hadden tot eventuele devkits die al zijn rondgestuurd of dat er nog geen sprake van is.

  Aan de andere kant heeft Bethesda’s Todd Howard flink wat olie op het vuur van Next Gen gegooid door te laten weten dat Starfield en The Elder Scrolls VI pas op de volgende generatie consoles verschijnen. Het spreekt boekdelen over dat Next Gen consoles zeker al in ontwikkeling zijn, maar bevestigt niet of de games ontwikkeld worden op devkits van de nieuwe consoles. De games kunnen namelijk ook alleen op een concept basis bestaan of worden voor nu voor PC ontwikkeld die pas mogelijk later overgezet wordt naar de volgende generatie consoles.

  Nintendo’s succesvolle ‘Switch’

  Als we het hebben over Xbox 2 en PlayStation 5 geruchten kunnen we Nintendo natuurlijk niet links laten liggen, maar veel over een volgende Nintendo systeem is er niet te zeggen. De Nintendo Switch is nog geen twee jaar op de markt en gaat als warme broodjes over de toonbank. Ontwikkelaars brengen steeds meer titels uit op het ongelofelijk succesvolle systeem en een einde lijkt nog niet in zicht te zijn.

  Daarnaast heeft Nintendo de laatste paar generaties wel vaker afgeweken van de twee andere fabrikanten, dus verwacht nog maar geen nieuwe console van Nintendo. De enige mogelijkheid die er is, lijkt in de vorm van een andere Switch bundel te zijn. Zo wordt er in Japan nu een bundel verkocht waarbij je geen dock krijgt, waardoor de Switch dus echt puur als handheld verkocht wordt.

  Dit is het overzicht van de Next Gen geruchten

  Dit zijn de Xbox 2 en PlayStation 5 geruchten op een rijtje. Als je nou niet kunt wachten op wat de toekomst brengt, kun je hier alles lezen over wat Microsoft tijdens haar E3 2018 persconferentie te vertellen had. Daarnaast hebben we hier een overzicht van de belangrijkste Sony aankondigingen tijdens E3 2018.

  Crackdown 3

  Verkijgbaar vanaf 15 february 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.