Sinds kort draait een nieuwe animatiefilm van Pixar in de Nederlandse bioscopen. Net zoals andere films van de studio is de doelgroep kinderen, maar dat is niet de grootste groep die naar Inside Out 2 gaat.
De eerste Inside Out verscheen in 2015. De film gaat over een jong meisje genaamd Riley, die te maken krijgt met gebruikelijke ervaringen en emoties waar een kind normaal mee te maken krijgt. Ondertussen zijn vijf emoties in de bovenkamer van Riley verantwoordelijk voor het beïnvloeden van haar acties: Joy, Sadness, Fear, Disgust en Anger.
Het gaat alleen allemaal de verkeerde kant op wanneer Riley 11 wordt en haar familie verhuist van Minnesota naar San Francisco, voor de nieuwe baan van haar vader. Ze raakt haar vrienden kwijt, het nieuwe huis is klein en oud en haar vader heeft amper meer tijd voor haar. En dan heeft Riley ook nog eens een dramatische eerste dag op school.
Het gaat van kwaad tot erger wanneer ook nog eens de emoties uit balans raken en Riley op een gegeven moment een drastisch besluit neemt. Hoewel de meeste animatiefilms van Pixar een leuke manier zijn om even te lachen en te ontspannen, was Inside Out voor velen een emotionele rollercoaster. Met name kijkers die vroeger ervaring hebben gehad met de heftige emoties die Riley meemaakt.
Ondanks de heftige thema’s was Inside Out een groot succes. En Pixar is daarom recent gekomen met een sequel, die nu in de Nederlandse bioscopen draait. In Inside Out 2 is Riley ondertussen 13 geworden en gaat ze naar de middelbare school toe.
Met de nieuwe ervaringen die het meisje meemaakt, komen er ook nieuwe emoties kijken. De originele vijf uit de eerste Inside Out krijgen daardoor ineens te maken met Anxiety, Envy, Embarrassment en Ennui. En die emoties werken niet goed samen met elkaar. Terwijl Joy bijvoorbeeld gewoon lol wil maken, richt Anxiety erop dat Riley nieuwe vrienden maakt, wanneer de emoties erachter komen dat haar beste vriendinnen naar een andere school gaan.
Het zijn weer erg herkenbare emoties voor de gemiddelde puber. De overgang van de basisschool naar de middelbare school is al een grote stap en dan komen er ook nog allemaal nieuwe emoties en gevoelens bij kijken.
De nieuwe emoties zijn niet alleen van toepassing op pubers die omgaan met de perikelen op de middelbare school. Ook op latere leeftijd kunnen emoties als angst, schaamte en jaloezie op het leven van je (voormalige) vrienden een flinke impact hebben op de dagelijkse gevoelens.
Misschien is dat ook wel waarom een opvallende doelgroep Inside Out 2 bezoekt in de Nederlandse bioscopen. De film heeft een leeftijdsrating van 6 jaar, maar volgens Pathé is de gemiddelde leeftijd van de bezoekers 31 jaar. Natuurlijk zullen daar ook ouders onder vallen die met hun kind naar de bioscoop gaan, maar gezien de ontvangst van de originele Inside Out gokken we dat ook veel volwassenen in hun eentje of met vrienden in de zaal zitten.