Wist je dat niemand meer banden maakt dan LEGO?

Article
dinsdag, 11 juni 2024 om 16:00
lego steentjes
LEGO is één van de grootste speelgoedbedrijven ter wereld. Dat het bedrijf sommige dingen produceert in hoeveelheden die nauwelijks te bevatten zijn, is dan ook geen echte verrassing. Maar wist je dat één van de producten waarin LEGO koploper is, enigszins onverwacht is?
Als je weet dat er iets is wat LEGO meer maakt dan welk ander bedrijf dan ook, waar denk je dan het eerst aan? Plastic bouwsteentjes? Dat lijkt een vrij redelijk antwoord. Wij zouden in ieder geval niet verbaasd zijn als het waar is.
Maar dat antwoord zou dus ook geen verrassing zijn. Plastic bouwsteentjes zijn zeg maar LEGO’s ding, natuurlijk maken ze er dan veel van. Er is alleen een product waarbij LEGO niet de meest voor de hand liggende producent is, maar dat de Deense speelgoedgigant toch meer maakt dan elk ander bedrijf.

Veilig de plastic grondplaat op

LEGO maakt namelijk bijzonder veel banden. Het bedrijf wordt sinds 2011 door Guinness World Records erkend als de grootste producent van speelgoedbanden, met meer dan 300 miljoen per jaar. In 2010 maakte het bedrijf zelfs 381 miljoen banden.
En hoewel het record specifiek is uitgereikt voor speelgoedbanden, verslaat LEGO hiermee ook de grootste producenten van banden voor echte voertuigen. Michelin maakt bijvoorbeeld ongeveer 200 miljoen banden per jaar. Samen maken alle bandenfabrikanten makkelijk meer banden dan LEGO, maar individueel maken ze momenteel weinig kans.
Als je erover nadenkt is het zo gek niet. De meeste voertuigen hebben tussen de twee en de vier banden nodig, die je bij normaal gebruik pas na een paar jaar hoeft te vervangen. Zelfs als je ervan uitgaat dat iedereen een reserveband en een set winterbanden voor de auto heeft, heeft een persoon maar drie LEGO auto’s nodig om meer LEGO-banden dan autobanden te hebben. De meeste mensen zullen bovendien vaker een nieuwe LEGO-auto kopen dan een nieuwe set autobanden.

Veel speelgoedauto’s zonder banden

Maar er zijn ook veel LEGO-sets zonder banden. Zou je dan niet verwachten dat een bedrijf dat alleen autootjes maakt meer banden maakt? Misschien, maar veel speelgoedautootjes hebben helemaal geen banden en rijden op harde cilinders die beschilderd zijn om het te laten lijken alsof het wielen met banden zijn. Dit terwijl bijna elk voertuig dat in het echt banden zou hebben, die in LEGO-vorm ook daadwerkelijk heeft.
Het lijkt er dus inderdaad op dat er weinig bedrijven zijn die LEGO’s bandenproductie kunnen evenaren. We zitten nu alleen wel met een nieuwe vraag. Zijn er meer LEGO-banden of LEGO-deuren in de wereld?