Wist je dat je in Tokio een geheim Nintendo café kunt bezoeken?

Article
zondag, 07 april 2024 om 15:00
super mario rpg remakef1698319887
Een drankje doen met een paar vrienden is nooit verkeerd. Helemaal als je een bar kan vinden die helemaal bij jouw vriendengroep past. Wist je dat er ergens in Tokio op een geheime locatie een werkelijk Walhalla is voor Nintendo-fans?
Veel Nintendo-fans zullen door de jaren heen een verzameling van bijzondere objecten hebben opgebouwd. Zeldzame Pokémon-kaarten, Collector’s Editions van games, moeilijk te vinden merchandise, noem het maar op. Maar een collectie als die van het café 84 (soms geschreven als “84-hashi” en uitgesproken als simpelweg “hashi”) vind je waarschijnlijk nergens anders.

Letterlijk unieke items

Dat de collectie van 84 zo bijzonder is, heeft alles te maken met de bijzondere oorsprong van het café. Het is opgericht door Toru Hashimoto, ook wel bekend als Chokan, een veteraan in de Japanse game-industrie die in de jaren 80 en 90 bij Nintendo werkte. Daar heeft hij veel vrienden gemaakt, zoals Mario- en Zelda-bedenker Shigeru Miyamoto, Zelda-producer Eiji Aonuma, en Pokémon-componist en -regisseur Junichi Masuda. 
Bij Nintendo was er in Chokans tijd geen echte cultuur van een drankje doen na werk, maar toch deed hij dat met een aantal collega’s graag. Toen hij 84 begon in 2015 was het café dan ook alleen geopend voor leden, die eigenlijk allemaal vrienden zijn die Chokan heeft gemaakt in de game-industrie. Zodoende is een groot deel van de aankleding van het café geheel uniek.
Er hangen bijvoorbeeld veel tekeningen van Nintendo-personages, gesigneerd door hun bedenkers of iemand anders die veel werk aan een franchise heeft verricht. Andere bijzondere voorwerpen zijn handgeschreven en door Koji Kondo gesigneerde bladmuziek van het Mario-thema en veel zeldzame collector’s items.

Wie kan 84-hashi vinden?

De locatie van 84 is geheim: het café is ergens in het Shibuya-district van Tokio, maar het adres is nergens te vinden. Dat is logisch voor een café dat alleen voor leden is, maar sinds kort is 84 ook open voor publiek en het adres is nog steeds geheim. Het adres krijg je pas te horen als je een reservering hebt en je wordt vriendelijk doch dringend verzocht het met niemand te delen. Eventuele foto’s die online zet mogen bijvoorbeeld geen location tags hebben.
Tot dusver is het adres nog niet uitgelekt en als het eventueel zou gebeuren, denkt Chokan dat het hele café zou verhuizen. De reden dat het adres nog altijd geheim is, is namelijk persoonlijk: Chokan is verlegen. Hoewel hij inmiddels steeds beter met vreemden kan praten, is zijn verlegenheid zeker niet weg.
Ondanks dat hij verlegen is, ziet Chokan graag klandizie. 84 is namelijk in eerste instantie geopend voor publiek, omdat het in de pandemie financieel moeilijk werd om de tent open te houden. Nu gaat het iets beter, maar nog niet heel goed.

Symbolische naam voor een Nintendo-café

Je vraagt je misschien af hoe een Nintendo-café aan de naam 84 komt, maar het heeft maar liefst vier verklaringen. Ten eerste begon Chokan bij Nintendo in 1984. Zijn echte naam is, zoals gezegd, Hashimoto en “ha shi” is een manier om “acht vier” te zeggen in het Japans. Eetstokjes heten ook hashi en het laatste level van Super Mario Bros. is 8-4, dus ha-shi.
Mocht je je nu afvragen waarom je zelden een Toru Hashimoto of Chokan in de credits van een Nintendo-game hebt gevonden: dat komt door zijn specifieke werk. Hij was namelijk niet creatief bezig met de games, zoals Miyamoto of Aonuma, maar als debugger bij de Super Mario Club. De debuggers werden in de credits niet bij naam genoemd, maar alleen collectief als de Super Mario Club en die komt geregeld in Nintendo-credits voorbij.
In het latere deel van zijn carrière in de game-industrie werkte Chokan trouwens aan zijn eigen bedrijf, Sarugakucho, dat deed aan zaken ald debugging en game-balans. Hoewel 84 dus bekend staat als een Nintendo-café vind je er ook bijzonderheden van andere ontwikkelaars, zoals gesigneerde exemplaren van Ico, Shadow of the Colossus en The Last Guardian. Als je een grote franchise niet ziet in het café, is het omdat Chokan niemand kent die aan die reeks heeft gewerkt.