LEGO is echt niet meer weg te denken uit de speelgoedwereld. Het steentje zoals we dat nu kennen is eind jaren 30 bedacht, maar als bedrijf maakt LEGO al sinds 1932 speelgoed. Maar wist je dat het kenmerkende minifiguurtje een stuk jonger is?
Als je een LEGO-set koopt, is er een goede kans dat er een minifiguurtje bij zit. Er zijn sets waarbij het niet heel logisch is om ze mee te leveren, maar in de meeste speelsets is het vreemd om geen figuurtjes te vinden. Je kunt je dan ook bijna niet voorstellen dat er ooit geen minifiguurtjes waren. Toch heeft het nadat LEGO-oprichter Ole Kirk Christiansen begon met speelgoed maken nog meer dan 40 jaar geduurd voor er een minifiguurtje verscheen.
De eerste figuren van LEGO waren trouwens helemaal niet mini. Ze bestonden uit normale steentjes waar een lichaam uit gebouwd was, waar met speciale steentjes armen en een hoofd aan bevestigd werd. Dat was rond 1974. Een jaar later verscheen een kleiner figuurtje dat herkenbaar is als voorloper van het minifiguurtje.
Maar deze hadden nog geen gezicht of armen en de benen konden niet bewegen. Pas in 1978 verschenen de eerste minifiguurtjes zoals we die nu kennen, bestaande uit een aantal delen en met beweegbare armen en benen. In dat jaar kregen ze ook hun iconische lachende gezichtje. In eerste instantie was er maar één gezicht en bestonden ze alleen in het geel. Eventuele ideeën van ras of gender werden aan het kind dat ermee speelde overgelaten.
Deze versie van het minifiguurtje heeft even tegelijk bestaan met de grote figuren, wat waarschijnlijk ook de reden is dat het een minifiguurtje heet en niet gewoon een figuurtje. Opvallend detail: in vroege sets met minifiguurtjes werden ze gebruikt als baby’s en jonge kinderen van de grote figuren.
Na de introductie van het figuurtje heeft het nog even geduurd voor het verder werd ontwikkeld. Pas eind jaren tachtig kregen ze bijvoorbeeld verschillende gezichtsuitdrukkingen, gezichtshaar, make-up en in sommige gevallen haken als handen. Het was nog veel later dat het figuurtje voor het eerst niet geel was.
In 2003 werd een aantal echte basketballers nagemaakt als minifiguurtje en werd er voor het eerst een donkere huid gebruikt, die later ook werd gebruikt voor het eerste figuurtje van Lando Calrissian uit Star Wars.
Niet veel later werd besloten dat figuurtjes gebaseerd op echte mensen en filmpersonages zoveel mogelijk moesten lijken op hoe ze er in het echt uitzagen. Dat leidde uiteindelijk tot de introductie van een blanke huidskleur in sets van Harry Potter en later Star Wars. Aan het nastreven van die gelijkenissen met echte mensen hebben we ook vele nieuwe haarlementen en hoofddeksels te danken.
Het minifiguurtje zoals we het kennen is dus nog geen 50 jaar oud, al is het wel ruim in de veertig. Echt piepjong is het dus niet, maar vergeleken met de 90 jaar geschiedenis die LEGO als speelgoedmaker achter de rug heeft, is het toch een heel verschil. Misschien is het ergens wel passend dat de eerste minifiguurtjes soms baby’s moesten voorstellen.