White Boy Rick film - Een film met 80's vibes

Article
donderdag, 10 januari 2019 om 11:48
xgn google image
De film White Boy Rick draait nu in de bioscoop en vertelt het verhaal van de jongste FBI-informant ooit, met als achtergrond de tumultueuze jaren '80. In de trailer kunnen we al een glimp opgevangen van welke typische '80s elementen in de film aanwezig zijn. Welke zijn er op het witte doek te zien? Wij zetten het op een rij.

Detroit en de ‘Crack Epidemic’

White Boy Rick speelt zich af in de Amerikaanse stad Detroit. Deze stad in de staat Michigan groeide in het begin van de 20ste eeuw razendsnel vanwege de vanwege de steeds groter wordende auto-industrie. Na de oorlog was het alleen een ander verhaal. Door diverse redenen kromp deze industrie weer en ging het steeds slechter met Detroit.
Het achteruitgaan van de stad ging gepaard met de opkomst van de ‘Crack Epidemic’. Dit was de periode waarin het gebruik van de drugs crack en cocaïne steeds populairder werd; de opkomst van die drugs zorgde voor een toename van de misdaad. De aftakeling van Detroit en de opkomst van crack en cocaïne gingen hand in hand, waardoor de misdaad in Detroit flink uit de hand liep.
Het is niet gek dat White Boy Rick op jonge leeftijd besloot het foute pad te bewandelen, gezien het feit dat er bij hem in de buurt weinig andere keus was. Het gebrek aan mogelijkheden en de aanwezigheid van harddrugs was kenmerkend voor Detroit in die tijd.
144752

Marvin Hagler vs. Thomas Hearns: ‘The War’

Hoewel White Boy Rick voornamelijk draait om de drugshandel, komen er genoeg typische elementen uit de jaren 80 voorbij. Zo ook een legendarische bokswedstrijd. In de film wordt White Boy Rick door de Amerikaanse FBI betaald om een informant te zijn. Hij moet binnendringen bij de bende van Leo 'Big Man' Curry en Johnny 'Lil Man' Curry die een beruchte gang leiden. De FBI voorziet Rick van zakgeld en een nep-ID zodat hij naar Nevada kan afreizen en in Las Vegas met de Curry-broers naar een bokswedstrijd gaat.
Deze bokswedstrijd is tussen Marvin Hagler en Thomas Hearns, is een van de beroemdste bokswedstrijden in de geschiedenis van de sport. De twee boksers stonden bekend om hun rake klappen en het feit dat ze de meeste wedstrijden in de aanloop naar het evenement gewonnen hadden. Uiteindelijk was de hype voor de wedstrijd niet misplaatst; het gevecht (dat maar 8 minuten duurde) won achteraf de titel ‘Fight of the Year’.
Jammer genoeg voor White Boy Rick kon hij de bokswedstrijd niet bijwonen, om redenen die we nu niet gaan verklappen (daar moet je de film voor zien!). In de film zit dus een iconisch moment uit de jaren ‘80, al is het jammer voor de personages dat ze het niet live konden meemaken.
144753

Roller Disco

In de trailer kunnen we het al zien: White Boy Rick wordt door een gangster uitgenodigd om eens langs te komen bij de ‘Skate and Roll’. Hier zien we op een later moment in de trailer ook beelden van. Wat is de Skate and Roll precies? Het is geen bestaande plek (tenminste, niet meer), maar het is wel gebaseerd op plekken die echt bestaan hebben: de Roller Disco’s.
De naam verklapt het al een beetje. Een Roller Disco was een soort combinatie tussen een discotheek en een rolbaan, waar mensen op skates dansten op discomuziek. Deze trend ontstond in de jaren ‘70 en was door de jaren ‘80 heen nog steeds een groot onderdeel van menig nachtleven. Een typisch element uit de jaren ‘80, het tijdperk waarin de White Boy Rick film zich afspeelt.
In de film gaat Rick allesbehalve dansen in de Roller Disco. Hij komt er om te praten met een van de beruchte Curry broers om zo een formele introductie te krijgen in het criminele circuit. Het duurt niet lang tot Rick zijn eigen cocaïnehandel opgezet heeft en bakken met geld binnenharkt. Bedankt, Skate and Roll!
144754 1

80’s Hip Hop op de Soundtrack

Van drugs tot bokswedstrijden en disco’s op wielen. Allemaal iconische elementen uit de jaren ‘80 die we terug zien in White Boy Rick, maar er is één element dat we zeker niet mogen vergeten. De muziek! De Sountrack van White Boy Rick zit vol met hiphopklassiekers uit de tijd dat Hip-Hop op het punt stond om wereldwijd door te breken. Hip-Hop is als muziekstijl ontstaan in de zwarte wijken van New York en het is dan ook niet heel gek dat het in Detroit aansloeg bij de bewoners.
Wat voor hip-hopklassiekers kunnen we allemaal horen in White Boy Rick? Denk aan Peter Piper van Run-DMC, Paid in Full van Eric B & Rakim, en PSK, What Does it Mean van Schoolly D. Allemaal rapclassics uit de jaren ‘80. In de film zit overigens niet alleen maar rapmuziek. Ook disconummers als Bounce, Rock, Skate, Roll van Vaughan Mason & Crew. We kunnen ook nog Let’s Hear it for the Boy horen van Deniece Williams; meer '80’s dan dat gaat het niet worden.

144761

De kleding, auto's en de rest

We hebben het vooral gehad over grote en opvallende elementen in de film. Toch is er nog één typisch element in White Boy Rick dat wat subtieler is, maar toch duidelijk '80s overkomt: de kleding, auto's en alles daar omheen! De wereld van White Boy Rick is doordrenkt in een oud sfeertje dat je meteen meeneemt naar dertig jaar geleden.
We zien het al aan de kleding die Rick en zijn vader dragen, zoals de poloshirts die veel te onschuldig overkomen voor het criminele circuit waar ze zich in bevinden. Dat in combinatie met de gouden kettingen en jassen met bontkragen die door de gangsters worden gedragen. Allemaal heel erg typisch en iconisch voor die tijd. Wat dacht je van Richard Werhse Sr. die in de film een opvallend matje draagt en een snor heeft?

Jaren '80 in de White Boy Rick film

In de film White Boy Rick zijn er dus genoeg verwijzingen naar een van de meest iconische decennia in de geschiedenis. Wil je meer weten over White Boy Rick? Dan kan je onze special lezen over de parallellen tussen de film en het echte verhaal van White Boy Rick.
White Boy Rick draait nu in de bioscoop, met Matthew McConaughey en Richie Meritt in de hoofdrollen.