Wat voor impact heeft de staking op games die in ontwikkeling zijn?

Article
vrijdag, 26 juli 2024 om 21:00

SAG-AFTRA heeft aangekondigd dat stemacteurs van games gaan staken. Maar wat voor impact heeft dat op de titels die momenteel in ontwikkeling zijn?

Vorig jaar was een beetje het jaar van de staking in Hollywood. Eerst legden de schrijvers het werk neer en zij werden opgevolgd door de acteurs. Lange tijd lagen er enorm veel projecten in de filmwereld op hun gat, wat voor veel vertraging heeft gezorgd. Nadat de twee beroepsgroepen tot een akkoord waren gekomen, leek de rust teruggekeerd.

Maar toen de stakingen tegen hun einde aan liepen, waren er al geluiden dat een andere beroepsgroep ook niet blij is in Hollywood. Namelijk de stemacteurs. Zij vrezen voor hun baan en daar is een goede reden toe. Het is immers veel makkelijk om enkel de stem van iemand na te bootsen met AI - waar bovendien al een hele database van is - dan een complete acteerprestatie met bewegingen en mimiek te kopiëren.

Al bijna een jaar lopen er onderhandelingen tussen SAG-AFTRA, de bond waar stemacteurs bij zijn aangesloten, en verschillende uitgevers. Daar vallen onder andere Disney, Activision Blizzard, Take-Two, EA en WB Games onder. Die partijen zijn niet tot een overeenkomst gekomen, waardoor nu is besloten om over te gaan op een staking.

Wat betekent dit voor games die in ontwikkeling zijn?

De vorige stakingen in Hollywood hebben zoals gezegd gezorgd voor veel vertragingen van films en series. Dus dan is natuurlijk ook meteen de vraag wat voor impact de staking gaat hebben op de game-industrie.

Gelukkig voor gamers verschillende twee soorten media flink van elkaar, waardoor de impact waarschijnlijk minder voelbaar zal zijn. Voor filmproducties is de betrokkenheid van acteurs namelijk erg groot. Alleen de pre- en post-productie kan (grotendeels) afgehandeld worden zonder de hulp van acteurs.

Voor games is het alleen een ander verhaal. Bij de productie van een game komen veel meer aspecten kijken dan acteerwerk. Ontwikkelaars gaan buiten acteurs op aan de slag met assets, animaties, quests en ga zo maar door. De stemacteurs gaan aan de slag wanneer de scripts klaar liggen en vertraging op dat vlak betekent niet dat alle afdelingen bij een ontwikkelaar meteen stil liggen.

De staking zal een grotere impact hebben op games waar ook gebruik wordt gemaakt van motion capture. In dat geval worden de animaties en beeltenissen van acteurs ook daadwerkelijk gebruikt in de game, waar animatoren mee aan de slag moeten. Grote AAA-producties zullen de impact dus meer gaan voelen.

Van de games waar nu al een releasedatum bekend is, waaronder grote titels als Indiana Jones and The Great Circle, zal waarschijnlijk geen vertraging voor zijn. Die projecten zijn de stap waarvoor stemacteurs en motion capture voor nodig is al voorbij. Maar de titels die in de nabije toekomst uit moeten komen, kunnen wel last van de staking krijgen.

Werken stemacteurs aan geen enkele game meer?

Hoewel stemacteurs nu in staking zijn, betekent het niet dat er helemaal niet meer gewerkt mag worden aan games. SAG-AFTRA heeft namelijk een afspraak gemaakt met een aantal ontwikkelaars, waarbij is toegestaan dat stemacteurs doorgaan met hun werk. Die onafhankelijke ontwikkelaars zijn akkoord gegaan met de voorwaarden van de gilde.

Die uitzondering geldt ook voor de San Diego Comic-Con die eraan komt. Stemacteurs mogen daar gewoon verschijnen en deelnemen aan de evenementen op de beurs. Mogelijk zal dat ook gelden voor andere beurzen die worden georganiseerd tijdens de staking.