Alles wat we weten over Indiana Jones and the Great Circle

News
zaterdag, 15 juni 2024 om 14:00
indiana jones and the great circlef1705652357
Star Wars krijgt met enige regelmaat nieuwe games, maar Lucasfilms op één na beroemdste franchise, Indiana Jones, is wat minder vaak in dit medium te zien. Maar er is een Indy-game in de maak bij Xbox. Wat weten we zoal over Indiana Jones and the Great Circle?

Opvallend perspectief

Indiana Jones mag gezien worden als één van de bekendste avonturiers van Hollywood. In games zijn er al de nodige collega’s opgestaan die inspiratie uit de de films halen. Als je kijkt naar bijvoorbeeld Lara Croft of Nathan Drake zijn veel van die Indiana Jones-achtige games het erover eens dat een third-person perspectief goed bij het genre past.
Maar dat is niet het perspectief waar Indiana Jones and the Great Circle voor heeft gekozen. Het is namelijk een first-person game. Daarmee is het gelukkig niet meteen een hersenloze shooter. Het perspectief is vooral bedoeld om te zorgen dat spelers zich niet voelen alsof ze Indiana Jones besturen, maar zich voelen alsof ze Indiana Jones zijn.
Net als Indiana Jones zul je af en toe de gelegenheid hebben om flink te improviseren. De beroemde avonturier gebruikt een revolver en een zweep, maar in veel gevallen probeert hij zijn vijanden er ook in te luizen, of neemt hij een onconventioneel wapen ter hand. Het zijn allemaal mogelijkheden in The Great Circle.

Ontwikkelaar met kennis van zaken

Het first-person persectief is mogelijk ook gekozen omdat ontwikkelaar MachineGames hier comfortabel mee is. De studio is bekend van Wolfenstein en Quake, beide first-person shooters. Met name Wolfenstein is noemenswaardig in verband met Indiana Jones.
Want de originele Indiana Jones-films speelden zich af in de jaren voor de Tweede wereldoorlog, waarbij Indy het geregeld aan de stok kreeg met nazi’s. Wolfenstein speelt zich in een vergelijkbare periode af, dus MachineGames zal bekend zijn met het tijdperk. Er zijn natuurlijk verschillen tussen de franchises, maar er is een begin.
2024 01 03 indiana jones and the great circle ps5f1705651485

Nieuw avontuur voor een nog jonge Indy

De tijd staat niet stil, zelfs niet voor Harrison Ford. In de meest recente Indiana Jones-films zien we het titelpersonage dan ook als een man op leeftijd. Maar in een game is de leeftijd van Ford volkomen irrelevant. De Indiana Jones die we te zien krijgen is dan ook nog jong: de game speelt zich af tussen Raiders of the Lost Ark en The Last Crusade.
In de game komt Indy een bijzondere eignaardigheid op het spoor. Terwijl hij de diefstal van een oud artefact onderzoekt, komt hij erachter dat verschillende tempels en andere religieuze plaatsen op dezelfde cirkel rondom de aarde staan. Wat daar precies de signficantie van is, is nog even onduidelijk, maar het heeft ook de interesse van journalist Gina Lombardi en de Asmogendheden, te weten Duitsland, Italië en Japan.

Releasedatum en platforms

De vraag is nu wanneer de game uitkomt. Er is al een antwoord op die vraag. Of liever gezegd, er is een half antwoord. De game moet namelijk in 2024, dus dit jaar, verschijnen.
Dat is wat ons wordt voorgehouden, maar opvallend genoeg is de game nu al in twee Xbox showcases voorbijgekomen zonder een releasedatum te krijgen. Zelfs in de Showcase van juni werd er niets nauwkeurigers gezegd dan het jaar: geen dag, geen maand, zelfs gen periode. We mogen nog hopen dat de game inderdaad dit jaar verschijnt, maar als in het najaar toch ineens 2025 wordt gezegd, staan we daar niet van te kijken.
Ooit werd de game trouwens aangekondigd voor Xbox, PC en PS5. Die laatste console is alleen komen te vervallen nu MachineGames (via ZeniMax) eigendom is van Xbox. Aan de andere kant zijn er naar verluidt plannen binnen Xbox om allerlei exclusives toch naar PS5 te brengen. Vooralsnog is Indiana Jones alleen voor Xbox en PC bevestigd, maar er kan nog van alles gebeuren.