10 redenen waarom we graag naar Benedict Cumberbatch kijken

Article
maandag, 28 januari 2019 om 17:03
Benedict Cumberbatch is een erg veelzijdig acteur en heeft in zijn carrière al in heel veel goed beoordeelde films gespeeld. In nieuwe HBO film Brexit, die 20 januari in première gaat, speelt hij als Dominic Cummings, bedenker van het controversiële Brexit plan in Groot-Brittannië. Dit zijn de 10 redenen waarom we graag naar Benedict Cumberbatch kijken!

10. Graag geziene gast in talkshows en populair onder fans

Benedict Cumberbatch schuift door zijn vele optredens in films vaak aan bij Amerikaanse en Britse talkshows. Hij is een graag geziene gast bij de Graham Norton Show in Engeland en is populair onder het publiek. Daarnaast komt hij vaak bij Jimmy Fallon, James Corden, Stephen Colbert en Jonathan Ross.
Natuurlijk zit Cumberbatch in deze talkshows om zijn films en series te promoten, maar de acteur is grappig en weet goed hoe hij zijn producties moet promoten. Ook dat is belangrijk, je films en series op een goede wijze weten te vertegenwoordigen zonder iets te verklappen. Daar kan Tom Holland (Spider-Man) nog wat van leren, want hij spoilt er altijd op los.
Naast zijn populariteit in talkshows is hij ook nog eens razend populair op het internet. Zijn fans hebben als groep een gezamenlijke naam (Cumberbitches, Cumber-Collective), er worden honderden memes van het gemaakt en hij krijgt vele bijnamen door zijn goed aanpasbare naam. Hij wordt op het internet vergelijken met een otter. Met zijn acteur-collega in Sherlock, Martin Freeman, gebeurt hetzelfde, maar dan met een egel.
Aan wat voor rare namen moet je dan denken? Nou wat dacht je van Benedryl Cabbagepatch, Bumblebee Pumpkinpatch, BenneyBoop CumberBop, Wimbeldon Tennismatch, Cucumber Bandersnatch en ga zo maar door. Als je meerdere grappige namen wilt zien, bekijk dan de Reddit-pagina waarop al die namen te vinden zijn.

9. Seksualiteit is geen punt

Als acteur kan het zo maar eens voorkomen dat je rolletjes moet spelen die tegen je seksuele geaardheid ingaan. Kijk zo naar de rol van Eric Stonestreet in Modern Family, hij speelt homo in de populaire familieserie, maar is dat in het echte leven niet. Benedict Cumberbatch doet hetzelfde in The Imitation Game waarin hij Alan Turing speelt.
Alan Turing is een homoseksuele soort codebreker die in de tijd van de Tweede Wereldoorlog probeert het Duitse communicatiesysteem te hacken. The Imitation Game is een bloedstollende film waarin Turing moet vallen en opstaan om het plan te laten slagen. Het plan, het kraken van Enigma, wordt namelijk niet door iedereen ondersteund. Cumberbatch weet perfect de essentie en frustratie over te brengen als Alan Turing, terwijl hij tegelijkertijd zijn geaardheid opzij zet.
145537

8. Films, series, documentaires en meer

De Britse acteur speelt in heel veel goed beoordeelde films, series, documentaires, toneelstukken en animatiefilms. Over welke films we praten: The Imitation Game, Star Trek, The Hobbit, Sherlock, Doctor Strange, Mowgli, The Grinch, Patrick Melrose, The Child in Time, The Fifth Estate, 12 Years A Slave en Penguins of Madagascar.
De acteur is voor zijn rollen 107 keer genomineerd en heeft 31 filmprijzen gewonnen. Dat is een flinke prestatie, dat zijn meer nominaties dan Johnny Depp bijvoorbeeld. Depp heeft wel meer prijzen gewonnen, 71, maar om aan te geven dat ze op hetzelfde niveau zitten.
145538

7. Motion capture kwaliteiten

Benedict Cumberbatch heeft in het verleden al vele rollen gespeeld waarvoor hij een motion capture pak aan moest. Met motion capture kun je als het ware een computer geanimeerd dier spelen, als apen of draken. Kijk bijvoorbeeld naar Cumberbatch' rollen als kwaadaardige draak Smaug in The Hobbit, tijger Shere Kahn in Mowgli en The Grinch. Cumberbatch weet de rollen overtuigend over te brengen door de goede combinatie van juist stemgebruik en motion capture.
Via een motion capture wordt ook gezichtsuitdrukking vastgelegd. Zo krijgt het wezen dat je speelt een natuurlijke, persoonlijke uitstraling. Cumberbatch heeft voor zijn rol als Smaug moeten leren lopen en bewegen als een draak. Het ziet er zonder animatie misschien komisch uit, maar het is uiterst moeilijk om ondanks het vele groen gefocust en overtuigend te blijven. Wederom een reden waarom Benedict Cumberbatch een goede acteur is.

6. Stemacteur

Dan komen we bij een punt aan dat erg nauw samenhangt met motion capture, maar ook los daarvan belangrijk is. Benedict Cumberbatch heeft een stem die voor meerdere rollen goed uit de verf komt. Met sommige rollen hoor je goed dat de stem die je hoort die van Cumberbatch is, maar met sommige ook niet. Neem bijvoorbeeld The Grinch: je moet twee keer luisteren wil je Cumberbatch' stem goed horen.
Het is niet gek dat het imiteren van andere beroemdheden helpt bij het inspreken van andere rollen. Deze rollen heeft Benedict Cumberbatch bijvoorbeeld als stemacteur gehad: The Grinch, Smaug (The Hobbit), Shere Kahn (Mowgli), Severus Snape (The Simpsons) en Classified (Penguins of Madagaskar).
145540

5. Kan goed anderen nadoen

Benedict Cumberbatch staat erom bekend dat hij goed andere acteurs kan imiteren. Wie kan Cumberbatch allemaal nadoen? Nou denk aan Alan Rickman, Graham Norton, Willy Wonka, Bill Clinton, Sean Connory, Jar Jar Binks, Michael Caine, Chewbacca en nog veel meer. Een acteur moet zijn hele leven typetjes en rolletjes spelen, dus het goed nadoen van anderen hoort daar ook bij.
Cumberbatch is een van de vele acteurs die goed is in het nadoen van andere bekenden. Denk naast Cumberbatch aan Kevin Spacey, Jay Pharaoh, Andy Serkis en Seth McFarlane. Het goed kunnen nadoen van andere beroemdheden maakt deel uit van een goede acteur.
145541

4. Patrick Melrose

Benedict Cumberbatch is heel erg goed in miniserie Patrick Melrose. Patrick Melrose is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks en in elke aflevering van de serie staat een van die boeken centraal. Melrose is iemand die aan zijn verleden probeert te ontsnappen. Zijn moeder negeerde hem en zijn vader was heel erg gemeen en geen goede vader. Melrose zelf is verslaafd en beschikt over zogenaamde, mentale demonen die hem maar niet met rust laten.
Het is uiterst moeilijk een rol te spelen waarbij je moet doen alsof. In dit geval alsof er demonen in je hoofd zitten die met je aan het spelen zijn. Cumberbatch weet het op een of andere manier bijna natuurlijk over te brengen, dat is een knappe klus. De serie is een emotionele achtbaan, Cumberbatch is daarbij je beugel en weet je perfect door de serie heen te slepen.

3. Kan elke look aan

Het maakt niet uit hoe hij eruitziet, Cumberbatch heeft namelijk voor bijna elke rol ander haar. Hij heeft wit lang haar gehad voor zijn rol als Julian Assange in The Fifth Estate, hij had een wilde krullenbol voor Sherlock, een half-kale look in Brexit en strak zwart haar in Star Trek: Into Darkness en een 18e-eeuwse look in 12 Years A Slave.
Het haar wordt door kappers en stylists natuurlijk mooi gemaakt, maar het lijkt wel alsof alle stijlen die Cumberbatch daagt natuurlijk zijn. Voor zijn meest recentelijke werk in Brexit heeft Cumberbatch zijn haar laten millimeteren om vervolgens de goede uitstraling te krijgen. Als dat geen toewijding is, weet ik het ook niet meer.
145543

2. Doctor Strange

Veel van jullie kennen Cumberbatch misschien als Doctor Strange. De Britse acteur speelt de tovenaar van Marvel in Doctor Strange, Avengers: Infinity War en Thor: Ragnarok. Doctor Strange is een uiterst sterk personage in het Marvel universum en essentieel voor het verslaan van Thanos, dat mede door de tijdsteen die hij bezit. Zijn optredens in Ragnarok en Infinity War zijn alleen wel minder sterk dan die in Doctor Strange.
Want in Doctor Strange komt Cumberbatch echt in actie, hierin doet hij vechtscenes die je normaal niet van hem verwacht. Hij zit namelijk niet in veel echte actiefilms, dat is ook niet zijn specialiteit. Toch laat hij in Doctor Strange, en eigenlijk ook in Star Trek Into Darkness, zien dat hij wel degelijk vechtscenes kan uitvoeren. Benedict Cumberbatch is beter in films waarin hij een personage speelt dat met zichzelf conflicteert, een personage met meerdere emotionele en een dubbele agenda. Denk daarbij aan Sherlock.
145544

1. Sherlock

De beste rol van Benedict Cumberbatch tot nu toe is zonder twijfel Sherlock. Sherlock is een Britse miniserie waarin Cumberbatch de rol van de beroemde speurder op zich neemt. Samen met zijn sidekick John Watson (Martin Freeman) lost hij de meest onmogelijke moorden op, en dat alsof het niks is. Sherlock Holmes is superslim, kan mensen lezen, is sociaal niet op zijn best en heeft verborgen emoties.
In Sherlock valt je mond vaak zat open van verbazing en is niets wat het lijkt. Ondanks dat Sherlock Holmes sociaal gestoord is, en zich af en toe afsluit in zijn mind palace, heeft hij een sterke vriendschap met Watson. Sherlock werkt door Benedict Cumberbatch, zonder Cumberbatch was er geen Sherlock. Tenminste niet zo’n goede.

10 redenen waarom Benedict Cumberbatch een goede acteur is

Dat waren de 10 redenen waarom Benedict Cumberbatch een goede acteur is. Wat vinden jullie van deze acteur? En als je Benedict Cumberbatch eerst niks vond, heeft deze special je mening over hem misschien veranderd? Laat het ons weten in de comments.

Populair Nieuws