Waarom stoppen voetbalcompetities eerder dit jaar?

Article
zondag, 13 november 2022 om 9:00
voetbal kijkenf1645632304
De Nederlandse voetbalcompetitie kent dit jaar een bijzonder lange winterstop. De laatste wedstrijd van 2022 is half november al bijna gespeeld. Waarom is dat en hoe gaat dat in andere landen om ons heen?
Het zal voetballiefhebbers niet ontgaan zijn, de Nederlandse voetbalcompetitie gaat dit jaar een lange winterstop tegemoet. Bijna twee maanden lang wordt er niet gevoetbald in de voetbaltempels van Ajax, PSV, Feyenoord en de andere Nederlandse eredivisie-teams.
Een winterstop die bijna langer is dan de zomerstop, dat is natuurlijk niet zomaar. De reden is duidelijk: het WK komt eraan! Maar, wordt er dan helemaal niet meer gevoetbald en hoe gaat dat in de overige competities? Wij hebben het antwoord.

Het WK in de herfst, hoe zat dat ook alweer?

Het WK wordt altijd ruim van tevoren toegewezen aan een organiserend land. Wie interesse heeft, kan een bid maken en proberen de kiezende landen te overtuigen om op hen te stemmen.
Ook Nederland was - samen met België - in de race om het WK dit jaar te organiseren. In 2010 bleek dat Nederland te weinig stemmen vergaard had om het WK te mogen organiseren. Die eer ging naar het oliestaatje Qatar.
Die keuze kwam al vrij snel op veel kritiek te staan. Niet alleen is Qatar totaal geen voetballand, het is er in de zomer ook bijzonder warm. Het organiseren van het WK in de zomer zou ondragelijk zijn voor spelers, toeschouwers en pers. Ook zou Qatar helemaal geen infrastructuur hebben om de wedstrijden te kunnen organiseren.
Om aan een deel van de kritiek tegemoet te komen werd besloten om het WK dan maar in de late herfst te houden en wel van 20 november tot 18 december 2022. Dat scheelt flink, maar de verwachting is dat het ook dan nog ruim 30 graden kan worden. Daarom zullen veel wedstrijden in de avond gespeeld gaan worden.
02 hawkeyeb at 3xf1638868911

Gevolgen voor de competities

Veel spelers die voor hun land uit gaan komen spelen in clubcompetities over de hele wereld. Nederlandse spelers zijn actief in Nederland zelf, maar ook in Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Turkije en de Verenigde Staten.
Al die competities zullen zonder hun grote spelers hun wedstrijden moeten afwerken of een langere onderbreking moeten houden. In Nederland stopt de competitie ruim een week voor de aanvang van het WK en gaat pas weer verder in 2023. Dat geldt overigens niet voor de Keuken Kampioen Divisie, die in december gewoon doorvoetballen.
Ook andere competities zullen hier rekening mee moeten houden. Met name in Engeland is het gewoonte om zelfs met kerst door te spelen. Dat zal ook dit jaar gebeuren, maar wel aangepast. Tijdens het WK ligt ook in Engeland de competitie stil, maar al op 26 december ligt de bal alweer op de middenstip klaar voor de aftrap.
De Duitse Bundesliga gaat nog een stapje verder dan Nederland: daar ligt de competitie stil tot maar liefst 20 januari! De Italiaanse Serie A loopt in de pas met Nederland, ook daar wordt de competitie begin januari weer opgestart, te beginnen met een midweekse speelronde. Het Spaanse La Liga start net weer wat eerder, zij werken met oud en nieuw nog een volle speelronde af. Ook in Turkije houden ze het kort, daar wordt zelfs al op 25 december weer afgetrapt.
Overigens maken de Europese competities, de UEFA Champions league, Europa League en Europa Conference League het het bontst. Het duurt tot midden februari voordat onze Nederlandse teams daar weer in actie moeten komen.

Populair Nieuws