Waarom kun je de PS5 alleen in dure bundels kopen?

Article
vrijdag, 12 augustus 2022 om 15:00
playstation 5 thumbf1624433855
Het is nog altijd niet makkelijk om aan een PS5 te komen. Hoewel we de laatste tijd weer wat meer voorraad zien (bij bijvoorbeeld MediaMarkt en Game Mania), blijft het vaak hopen dat je er een keer snel genoeg bij bent. Als je er dan één tegenkomt is het vaak een dure bundel, maar waarom is dat eigenlijk?
Het is inmiddels een bekend gegeven: een PS5 bundel. Bijna overal waar je in een fysieke winkel een PS5 kan kopen, moet je er ook andere spullen bij nemen. Vaak zijn het games, maar ook accessoirepakketten en extra controllers komen voor.
Maar die spullen krijg je er niet bij: de prijs wordt gewoon bij de PS5 opgeteld, waardoor er ineens een nog forser prijskaartje aan de toch al dure console hangt. Ook zullen lang niet alle klanten die extra spullen willen hebben, dus er lijken alleen maar nadelen aan te kleven. De vraag is dan ook waarom winkels dit doen.
playstation 5f1603819462

Scalperpreventie

De PS5 is gewild product, waardoor er al snel scalpers op de loer liggen. Deze kopen consoles en andere gewilde spullen op, vaak met bots die mensen te snel af zijn, om ze vervolgens duurder door te verkopen. Een bundel kan dit deels tegengaan.
Voor scalpers is een bundel namelijk een minder aantrekkelijke aankoop. De extra spullen zijn niet zo goed en winstgevend door te verkopen als de console. Dus om het aankoopbedrag van een bundel terug te verdienen én er winst op te maken moet de console nog duurder verkocht worden dan gangbaar is voor scalperprijzen.
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531

Voordeel voor de winkel

Er is alleen ook een wat minder positieve verklaring voor de bundels en dat is dat winkels er domweg meer aan verdienen. De adviesprijs van een console wordt meestal vanuit de fabrikant wat in bedwang gehouden, wat betekent dat een winkel ook relatief weinig winst haalt op een duur product. Op games en accessoires zit een grotere winstmarge, dus is het voor een winkel voordelig om er bij de verkoop van een console van verzekerd te zijn dat er ook wat andere spullen over de toonbank gaan.
Een focus op winst is niet zo gek in de huidige situatie. We leven van crisis naar crisis en dat is voor de middenstand op zijn zachts gezegd niet fijn. Het ene moment moeten winkels sluiten en wanneer ze weer open mogen zitten we in een periode van recordinflatie die maakt dat veel mensen de hand op de knip houden. Dan wil je natuurlijk wel daadwerkelijk verdienen op de producten die wel verkopen.
Klanten worden bovendien ook de winkel ingelokt. Bij telefoontjes aan MediaMarkt-filialen hebben we bijvoorbeeld al vaker gehoord dat de winkel zich niet uitlaat over of er PS5-voorraad aanwezig is. Dat is deels te verklaren als een manier om een stormloop en scalpers te weren. Maar tegelijk zorgt het ook dat je wel naar de winkel moet komen om te weten of je kunt slagen (veel winkels verkopen de PS5 niet meer online) en dan ben je in ieder geval binnen.
playstation 5 8f1603819759

Waar koop je nog een losse PS5?

Losse PS5-consoles vind je eigenlijk alleen nog maar in webwinkels en dan vooral die webwinkels die niet of nauwelijks fysieke locaties hebben. Helaas zijn consoles bij bijvoorbeeld bol.com en Amazon zoals gezegd vaak snel weg. Andere partijen gooien een honderdje op de adviesprijs zonder dat er games of accessoires worden meegeleverd.
De situatie is dus helaas dat als je een PS5 wil, je heel snel moet zijn, of veel geld moet neerleggen. Wachten op een loting, zoals bij Coolblue, is ook een optie.
Uiteraard kan het zijn dat een winkel een bundel aanbiedt met spullen die je toch al wilde hebben. Dat is dan mooi meegenomen, maar helaas kun je daar simpelweg niet op rekenen. Hopelijk zorgt Sony's wens om dit jaar meer consoles te verschepen uiteindelijk voor een stabiele voorraad.