Waarom is Telegram zo populair?

  De chatapp Telegram is de laatste tijd steeds populairder geworden. Telegram bestaat al sinds 2013, maar is het afgelopen jaren explosief gegroeid; sinds 2018 kreeg de app er zo’n 100 miljoen gebruikers per jaar bij tot er in januari 2021 zo’n 500 miljoen maandelijkse gebruikers waren. Maar waarom is Telegram zo populair?

  Beveiliging

  Volgens eigen zeggen is Telegram veiliger dan andere chatapps zoals WhatsApp. Telegram maakt gebruik van het zogenaamde MTProto Mobile Protocol. Dit is een beveiligingssysteem waarmee geheime chats gecodeerd worden. Volgens de makers van Telegram betekent dit dat er niemand mee kan kijken. Ook Telegram zelf niet. Voor gebruikers die bang zijn dat hackers, overheden, of de makers van de app zelf meekijken met hun chats, maakt dit Telegram een aantrekkelijke optie.

  In de zogenaamde secret chats kun je zelfs de instellingen zo aanpassen dat berichten en foto’s automatisch worden verwijderd na een bepaalde tijd.

  Facebook

  Voor veel mensen was de doorslaggevende reden op Telegram te downloaden een update van Whatsapp’s gebruiksvoorwaarden in januari. Hierin werd duidelijk dat WhatsApp de telefoonnummers van de gebruikers ging delen met moederbedrijf Facebook. Gezien de slechte reputatie van Facebook als het gaat om het geheim houden van gebruikersdata, was dit voor veel mensen een reden om over te stappen.

  Pavel Durov, de oprichter van Telegram, beweerde in een bericht dat Telegram nooit de data van gebruikers zal gaan verkopen zoals WhatsApp en Facebook volgens hem wel doen. Ook zegt hij Telegram nooit te zullen verkopen aan een ander bedrijf zoals de makers van WhatsApp deden. In plaats van de chatapp te financieren door het verkopen van gebruikersdata, doet Telegram dit met het aanbieden van premium accounts aan zakelijke gebruikers.

  Telegram

  Account

  Door Telegram op je telefoon te installeren, maak je een account aan dat gelinkt is aan je telefoonnummer net zoals bij WhatsApp. Maar ook is het mogelijk om een gebruikersnaam voor je account te maken en je telefoonnummer te verbergen voor vreemden. Dit maakt het mogelijk om vrienden te vinden en toe te voegen aan de hand van deze gebruikersnaam in plaats van via een telefoonnummer. Dit is vooral handig voor mensen die liever hun telefoonnummer niet aan iedereen geven.

  Functies

  Telegram heeft een aantal functies die het tot een veel uitgebreider sociaal mediakanaal maken dan bijvoorbeeld WhatsApp. Zo kun je de app toegang geven tot je locatie, en chatten met andere mensen in je buurt. Ook is het mogelijk om groepskanalen te maken die automatisch zichtbaar worden voor mensen in de buurt. Dit is een functie waarvan dankbaar gebruik werd gemaakt door demonstranten in Wit-Rusland afgelopen herfst; zij gebruikten de locatiefunctie om protesten te organiseren in groepschats zonder dat de overheid kon meekijken of de app kon afsluiten.

  Ook neemt Telegram een stuk minder ruimte in beslag op de Telefoon; de app slaat bestanden, foto’s, films, en muziek automatisch op in de cloud. Je hoeft dus geen honderden gifs uit groepschats te verwijderen als het geheugen van je telefoon vol raakt.

  Verder is het sinds kort mogelijk om de chats van WhatsApp (en andere apps) over te zetten naar Telegram. Dit heeft de overgang voor veel gebruikers een stuk makkelijker gemaakt.

  Is Telegram echt veiliger?

  Ondanks dit alles zijn er wel een aantal kritiekpunten op Telegram. Zo zijn normale chats niet standaard versleuteld door het encryptieprogramma dat Telegram gebruikt, terwijl dit wel zo is op apps als WhatsApp en Signal. Ook zijn er experts die kritiek hebben op het feit dat Telegram de chats en data van gebruikers automatisch opslaat op hun eigen servers.

  Ook worden de groepschats, dankzij de mogelijkheden tot privacy die de app biedt, vaak gebruikt voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Zo werd de app onder meer gebruikt door voor de verkoop van drugs en prostitutie, maar ook door jihadisten en extreem-rechtse groepen. Telegram zelf meldde in januari dat het tientallen van deze groepen heeft verwijderd wegens het aanzetten tot geweld.

  Telegram heeft dus zeker een aantal voordelen vergeleken met WhatsApp; meer functies en het belooft je data niet te zullen verkopen. Het komt voor de gebruikers neer op welk bedrijf ze meer vertrouwen; Facebook, dat data verkoopt maar belooft WhatsApp berichten te versleutelen, of Telegram, dat belooft geen data te verkopen maar misschien niet zo veilig is als beweerd wordt.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.