Waarom is sommige LEGO zo opvallend duur?

Article
donderdag, 30 mei 2024 om 18:00
Iedere LEGO-liefhebber weet dat een nieuwe set best duur kan zijn. Soms lijkt een set bovendien onbegrijpelijk duur. Hoe bepaalt LEGO eigenlijk de prijs van een nieuwe set?
Het gebeurt met enige regelmaat dat er een kleine online ophef is over de prijs van een nieuwe LEGO-set. Meestal is het dan omdat hij te duur wordt gevonden. We zien het bijvoorbeeld nu met de pas onthulde Deku Tree-set van The Legend of Zelda: voor veel mensen is 300 euro voor 2500 steentjes wel wat veel.
Ergens is dat wel begrijpelijk als je het vergelijkt met andere sets. De Deku Tree kost in feite 12 cent per steentje. Het duurde niet lang voor een Reddit-gebruiker de vergelijking maakte met bijvoorbeeld de Daily Bugle van Spider-Man. Die set is meer dan 1200 steentjes groter en kost maar 50 euro meer, wat neerkomt op een ruime 9 cent per steentje.

Aantal steentjes is niet allesbepalend

Maar het aantal steentjes is op zijn zachts gezegd een imperfecte maatstaf. Er zijn inderdaad veel sets met een meer voordelige prijs per steentje, maar er zijn ook sets te vinden die een stuk meer richting de 12 cent per steentje van de Deku Tree gaan. Er zijn dus andere factoren die een rol spelen.
De licentie die gebruikt wordt is ook een factor waar fans snel naar kijken. Bij alle sets die gebaseerd zijn op iets dat niet door LEGO is verzonnen gaat een deel van het geld naar de eigenaar van de IP. In het geval van de Deku Tree is dat Nintendo, maar er moet ook geld naar bijvoorbeeld Warner Bros. en Disney voor The Lord of the Rings en Star Wars.
Maar het is ook niet zo dat er 50 euro Nintendo-taks zit op de Deku Tree. Andere Nintendo-sets hebben bijvoorbeeld een betere prijs-per-steentje verhouding. De eigenaar van een licentie kan natuurlijk ineens meer gaan vragen, maar dat hoeft niet de reden te zijn dat een specifieke set ineens opvallend duur is.

Nieuwe steentjes kosten geld

LEGO zelf benoemt bijvoorbeeld ook nieuwe en unieke steentjes als iets dat de prijs kan opkrikken. Daar hebben we misschien iets aan de haak dat de Deku Tree duur kan maken. Er zijn zeker drie nieuwe haarelementen gemaakt en ook het Master Sword en de Ocarina of Time zijn nieuw.
Ook zien we in de Zelda set redelijk veel bedrukte steentjes. Vaak weten sets daar iets op te besparen door stickers te gebruiken. Ook hier is de Daily Bugle-set een goede vergelijking: deze set zit vol stickers, voor bijna elk scherm of fotolijstje dat in de set te vinden is. In de Zelda-set zien we op geen enkele foto een overduidelijke sticker.
LEGO Spider-Man Daily Bugle - 76178 Image
LEGO Spider-Man Daily Bugle - 76178
EUR299
Op voorraad
Koop op bol.
lego zelda deku tree

Wetten en regels bepalen de prijs

De prijs wordt bovendien ook voor een deel bepaald door de regio waar je woont. Transportkosten en wisselkoersen zijn bijvoorbeeld van invloed, maar ook lokale wetten. Dat is een reden dat sommige regio’s voordeliger uit lijken te zijn dan andere.
Het moge dus duidelijk zijn dat de prijs per steentje geen compleet betrouwbare maatstaf is. Als je verbaasd bent over de prijs van een set en zoekt naar een reden in de set zelf voor die prijs, helpt het vooral om ook te kijken of er veel nieuwe stukjes of bedrukte steentjes zijn. Dat geldt voor de Deku Tree die ten tijde van dit schrijven voor wat discussie zorgt, maar ook bij andere sets is het altijd slim om even verder te kijken dan alleen het aantal steentjes.