Waarom is Lando Norris zo populair?

Article
donderdag, 09 mei 2024 om 11:00
max verstappen lando norris gp spanje 2023f1686814048
Vrijwel elke F1-coureur stond afgelopen weekend klaar om Lando Norris te feliciteren. Maar waarom is de jonge Brit zo populair? Wij leggen het aan je uit.
Het is eindelijk zover. Sinds de GP van Miami mag Lando Norris zichzelf officieel een F1 race-winnaar noemen, nadat hij eerder vijftien keer op het podium was beland, maar nooit op het hoogste podium. Daarmee had de Brit zelfs een record in handen, die eigenlijk niemand wil hebben.
De ontlading bij Norris was dan ook groot toen hij zondag als eerste over de streep kwam en de coureur was niet de enige die zo enorm blij was. Het team van McLaren bouwde natuurlijk meteen een feestje, maar ook op de gezichten van andere coureurs stond een stralende glimlach. Max Verstappen leek zelfs blijer met de overwinning van Norris dan zijn eigen overwinningen.
Het komt normaal wel vaker voor dat er veel felicitaties binnenstromen bij een nieuwe F1-winnaar, maar bij Norris ging het nog een stapje verder. De coureur is dan ook een geliefde verschijning in de paddock en bij de fans, maar waarom is hij zo populair?

Stralende glimlach

Eén belangrijke factor voor de populariteit van Norris is zijn karakter. De coureur van McLaren is duidelijk een vrolijke verschijning, met meestal een grote glimlach op zijn gezicht. Daarnaast maakt hij geregeld grappen en is hij er ook niet vies van om het ‘slachtoffer’ te zijn van een grap of prank.
Zelfs toen hij een skippybal vol in zijn gezicht kreeg van Daniel Ricciardo, was het enige resultaat een lachbui bij Norris. De Brit is dan ook goed te vergelijken met de Australiër die bekendstaat om zijn gulle lach.
Beiden zijn ze erg populair in de paddock, beiden staan ze bekend om hun humor en beiden zijn ze enorm goed bevriend met Max Verstappen. Het enige verschil is dat ze een generatie verschillen en dat komt goed naar voren in het gevoel van humor en de hobby's van Norris.
max verstappen lando norris charles leclerc gp miami 2024

Een ‘gewone’ jongen

Dat Norris tien jaar jonger is dan Ricciardo, wordt snel duidelijk als je ziet wat de Brit in zijn vrije tijd allemaal doet. Naast zijn carrière als F1-coureur is hij namelijk ook geregeld aan het streamen en heeft hij een eigen YouTube-kanaal opgericht in de vorm van Quadrant.
Norris is daardoor ook benaderbaar voor veel fans. Ze kunnen met hem chatten op Twitch en aan het begin van zijn F1-carrière was hij ook veel actief op Reddit. De coureur was geregeld op r/Formula1 te vinden, waar hij grappen maakte over zijn eigen prestaties op de baan.
Je zou bijna vergeten dat Norris een steenrijke coureur is, die al uit een succesvolle familie komt. In 2021 claimde de coureur zelf dat hij zijn populariteit te danken heeft aan het feit dat hij ‘een gewone jongen’ is gebleven.

Veel generatiegenoten

We hebben het al even gehad over zijn leeftijd, maar ook dat is een reden waarom Norris zo populair is. Enerzijds heeft hij de leeftijd van veel nieuwe fans die de laatste jaren Formule 1 zijn gaan kijken, maar anderzijds valt hij ook precies in de generatie van getalenteerde nieuwe coureurs.
Met onder andere Verstappen, Charles Leclerc, Alexander Albon, Oscar Piastri, George Russell, Pierre Gasly en Yuki Tsunoda heeft hij veel leeftijdsgenoten waar hij het goed mee kan vinden. En met zijn indrukwekkende prestaties heeft hij ondertussen ook het respect gewonnen van de oude garde, zoals Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Dat laatste heeft hij nu echt bezegeld door zijn eerste Grand Prix te winnen.