Waarom dankzij Steve Jobs het Apple Event toch niet zo goed was

Article
dinsdag, 22 september 2020 om 14:00
steve jobs 1249665 1920f1605695465
Onlangs was weer het jaarlijkse Apple Event. Hier werd onder meer de nieuwe iOS. gepresenteerd, en wat dacht je van de nieuwe Apple Watch, en Apple’s nieuwe abonnementsvorm Apple One?
Allemaal leuk en aardig natuurlijk maar de Apple events gaan nooit de oude Apple Events overtreffen met de legendarische speeches van Apple oprichter Steve Jobs. Wij gingen speciaal voor jullie nog een keer terug in de tijd, en blikten nog een keer terug op de Keynote van Stev Jobs

One more thing...

Steve Jobs gebruikte in zijn presentaties zo min mogelijk woorden. Veel bijvoeglijk naamwoorden als krachtig, nieuwe of geweldig probeerde hij zo min mogelijk te gebruiken. Maar op het moment dat Jobs ze gebruikte kregen ze veel meer lading mee. Dat in combinatie met zijn timing zorgde ervoor dat Jobs legendarische speeches gaf. Ook wist Jobs op z'n tijd humor goed toe te passen in zijn presentaties. En had hij enkele kenmerkende elementen zoals; One More Thing... Dit gebruikte Jobs regelmatig aan het eind van het evenement. Veel mensen dachten dat alles al geweest was dan, en daarna kwam pas het echte grote nieuws.
Daarnaast bracht Apple onder zijn leiding ook een aantal hele bijzondere producten op de markt, dus dat helpt het zeker om iets aan te prijzen.

Telefoons zullen hierna nooit hetzelfde zijn

In 2007 bracht Apple de iPhone op de markt, revolutionair voor die tijd. Je kunt het nu misschien haast niet meer voorstellen maar nog geen 13 jaar geleden liepen we allemaal rond met Nokia’tjes. Voor muziek had je een aparte iPod of mp3-speler en internetten was eigenlijk alleen iets voor thuis.
Tijdens zijn speech wist Jobs met weinig woorden de hele zaal achter zich te krijgen. Hij vertelde dat er iets vernieuwend kwam. Een iPod, telefoon en internet apparaat, terwijl langzaam bij het publiek het besef kwam dat het niet om drie verschillende, maar om een apparaat ging; de iPhone.
Daarna legde hij nog uit dat het de eerste telefoon was die zowel slim was als makkelijk te gebruiken. En hij legde op ludieke wijze uit dat er geen fysiek toetsenbord op zat en waarom een pen zo belachelijk was, want “Je vinger heb je altijd bij je”. Tot slot ging hij nog wat dieper in op alle voordelen van de eerste echte smartphone.

Jobs laatste grote speech, een jaar voor z'n overlijden

Een andere beroemde speech is die van de iPad, deze was in 2010 drie jaar na de iPhone en een jaar voor zijn overlijden. Hij begon zijn Keynote over het feit dat Apple eigenlijk de Laptop heeft groot gemaakt zoals die nu is en over de iPhone die drie jaar daarvoor voor veel commotie zorgde. Dit onderbouwde hij ludiek met een quote van The Wall Street Journal “Last time there was this much excitement about a tablet, it had some commandents written on it”, reverend aan de tien geboden.
Daarna ging Jobs door dat er naast de laptop en iPhone ruimte is voor een derde apparaat. Maar dan moest het wel beter zijn op bepaalde punten. Eerst grapte hij nog over NetBooks, die eigenlijk gewoon “slechte laptops” waren.
Vervolgens presenteerde hij de eerste tablet, de iPad. En creëerde hij weer een product dat iedereen wilde hebben zonder dat men wist dat ze het wilden hebben.

Ashton Kutcher als Steve Jobs

De laatste Keynote die we hebben uitgelicht gaat over de iPod, het veranderde in die tijd de muziekindustrie. We hebben ditmaal niet gekozen voor de echte speech, maar de scène uit de film ‘Jobs’, waarin Ashton Kutcher Steve Jobs speelt. In de scene is de Keynote speech van de iPod te zien.

De iPod speech van Steve Jobs vond plaatst op 23 oktober 2011, een maand na 9/11 wist Jobs de muziekindustrie te veranderen. De mediaspeler zou uiteindelijk in verschillende vormen tientallenmiljoenen keren over de toonbank gaan, een ook de witte herkenbare oordopjes droegen erg bij aan het succes hiervan. Uiteindelijk zou de iPod halverwege de jaren ’10 langzaam uit het straatbeeld verdwijnen in verband met de opkomst van de Smartphone, en muziekdiensten als Apple Music, Spotify en Deezer.
apple 758333 1920f1600682041

Gelukkig hebben we de beelden nog

Ondanks het feit dat Apple nog steeds prachtige producten op de markt brengt, mogen we wel concluderen dat het nooit hetzelfde is als met Steve Jobs. Naast het feit dat “Toxic Bob” met Apple grote successen kenden en het landschap voor altijd veranderd heeft, kon hij ook een presentatie geven als niemand anders.
Waar het jaarlijkse Apple Event nu voor de meesten een van vele is, was dit vroeger het moment van het jaar, waar menig journalist het hele jaar naar uit keek. Maar zoals Harm Edens altijd zegt: “Gelukkig hebben we de beelden nog”.

Populair Nieuws

Laatste Reacties