Waar staan alle verschillende LEGO fabrieken?

Article
donderdag, 11 juli 2024 om 20:00
lego steentjes
In één enkele LEGO-set kunnen honderden, zelfs duizenden steentjes zitten. Het kan dan ook niet anders dan dat er per dag stapels steentjes van de lopende band rollen. Maar waar zijn de fabrieken van LEGO eigenlijk?
Het zal je vast niet verbazen dat LEGO meerdere fabrieken heeft, over de hele wereld verspreid. Dat is niet alleen nodig om aan de vraag te voldoen, het scheelt ook in het transport. Als alle LEGO in elke winkel over de hele wereld van één plek moest komen, zou dat flink kosten, om nog maar te zwijgen over de uitstoot.
Als je wat weet over de ontstaansgeschiedenis van LEGO, zal het je niet verbazen dat één van de fabrieken is te vinden in het Deense Billund. Maar er zijn nog meer fabrieken, zowel in Europa als op andere continenten. Je vindt ze op de volgende plekken operationele fabrieken:
  • Billund, Denemarken
  • Nyíregyháza, Hongarije
  • Monterrey, Mexico
  • Jiaxing, China
De fabriek in Hongarije is van het grootste belang voor Nederland. Daar worden de sets die hier in de winkel liggen namelijk gemaakt. Binnenkort maken ze eerst een tussenstop in een distributiecentrum in het Belgische Limburg.

Nog meer fabrieken in aanbouw

Vier fabrieken voelt misschien als wat weinig voor zo’n groot bedrijf en dat klopt ook enigszins. We noemden de vorige vier bewust “operationele fabrieken”, omdat er ook nog twee fabrieken zijn die nog niet open zijn. Dit jaar moet een fabriek in Vietnam in gebruik worden genomen.
Vorig jaar is ook de bouw begonnen van een fabriek in de Verenigde Staten. Die staat om precies te zijn in de stad Chester, in de staat Virginia. De verwachting is dat daar vanaf 2027 steentjes gemaakt worden.
lego 708088 1280

Vreemde eend in de bijt

Dan is er nog een laatste fabriek, in Tsjechië. Die is een beetje een vreemde eend in de bijt. Daar worden namelijk geen steentjes gemaakt. In deze fabriek worden steentjes gedecoreerd (indien nodig) en worden verpakkingen gemaakt. Alle andere fabrieken zijn daar trouwens ook toe in staat.

Populair Nieuws

Laatste Reacties