Wat is er anders aan de SP-versies van games op Switch Online?

Article
donderdag, 11 juli 2024 om 19:00

De Nintendo Switch heeft een mooi aanbod van klassieke games via Switch Online. Maar het is je misschien al eens opgevallen dat sommige games er twee keer op staan. Wat is de bedoeling van de tweede versie van die games?

Soms is het leuk om eens in de gaming-geschiedenis te duiken en dat kan heel goed met Switch Online. Dankzij alle klassieke games die erop staan kun je eens kijken hoe je favoriete franchises eigenlijk zijn begonnen. Maar sommige games staan twee of zelfs drie keer in het aanbod, waarbij sommige versies ineens “SP” heten. Maar wat is het verschil en kun je de SP-versies beter spelen dan de normale versies?

Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket - 365 Dagen Individueel Lidmaatschap Image
Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket - 365 Dagen Individueel Lidmaatschap
EUR39.99
Op voorraad
Koop op bol.

Old school games, old school moeilijkheid

Wie wel eens een klassieke game voor bijvoorbeeld de NES of SNES heeft geprobeerd, zal vast hebben gemerkt dat die games vaak moeilijk zijn. Nintendo is nu niet meer zo bekend om bijzonder moeilijke games, maar vroeger lag het juist wel in de lijn der verwachting dat je regelmatig doodging in een Nintendo-game.

Nintendo was daar niet uniek in en het was bij veel games een bewuste keuze om ze moeilijk te maken. Arcadegames wilden dat spelers zo vaak mogelijk nieuwe levens moesten kopen en de moeilijkheid die daarvoor nodig was verhuisde vaak mee in console-ports. Games die alleen voor console waren, hadden er ook baat bij moeilijk te zijn: zo leek de game langer in een tijd waarin spelers maar heel sporadisch nieuwe games konden kopen.

Maar tegenwoordig is het geduld voor die moeilijkheid er niet meer zo. Niet dat moeilijke games geen publiek meer hebben, maar in oudere titels voelt de moeilijkheid soms oneerlijk en kan het opvallen dat het er vooral is om tijd te rekken. Dat lijkt een grote reden te zijn voor de SP games op Switch Online.

Een extra steuntje

Als je de SP-versie van een game op Switch Online opstart, wordt je namelijk op pad gestuurd met wat meer uitrusting dan gebruikelijk. De SP-versie van The Legend of Zelda geeft je bijvoorbeeld een hoop hartjes en upgrades die je in de normale versie kan verzamelen voor de eerste dungeon. Zo ben je, in ieder geval vroeg in de game, wat sterker dan de game verwacht en heb je het iets makkelijker.

Zelda II doet iets vergelijkbaars door je maximaal leven en magie te geven. Andere games, zoals Metroid, laten je laat in de game beginnen met (bijna) alle upgrades. Op die manier kun je vrij makkelijk het einde van de game zien, zonder dat je eerst uren verdwaald rondloopt in de game.

Uiteraard is het spelen van een game zoals hij oorpspronkelijk was ook wat waard voor fans. In dat geval kun je gewoon de versie waar geen SP bij staat opstarten. Maar als je gewoon even wil proeven aan een klassieke games, maar volledige playthroughs liever doet in nieuwere delen, dan kun je gaan voor een SP-versie.

Veel minder SP-versies in nieuwe games

Hoe nieuwer de Switch Online-console, hoe minder SP-versies je ziet. Sterker nog, ze komen eigenlijk alleen voor bij NES- en SNES-games. Nieuwere games zijn vaak minder frustrerend moeilijk, wijzen je beter de weg of hebben een beter systeem om op te slaan.

Zodoende heb je deze speciale versies van games eigenlijk niet nodig in bijvoorbeeld een Nintendo 64-klassieker of een Game Boy-game. Zelfs bij de SNES-versies zijn er eigenlijk niet zoveel SP-versies en wat er is speelt vaker iets interessants vrij dan dat het de game echt makkelijker maakt.

Al met al zijn de SP-versies dus niet per se beter dan de normale versies. Maar als je begonnen bent aan een klassieke game en er niet doorheen komt, of finaal verdwaald raakt, kan het een idee zijn om een SP-versie op te starten. Het kan je eerste indruk een stuk verbeteren, of je zelfs helemaal naar het einde helpen.