Wat zijn de vijf grootste multinationals ter wereld op techgebied?

Article
zaterdag, 22 april 2017 om 16:01
xgn google image
Als de meeste mensen aan tech denken, denken ze direct aan Apple of Samsung. Wie even verder kijkt komt er al gauw achter dat er nog veel meer enorme techbedrijven zijn, die met elkaar concurreren. Wat zijn de vijf grootste multinationals op techgebied ter wereld? Wij hebben een overzicht voor je, gebaseerd op de jaarlijkse inkomsten!

5. Hewlett Packard

Hewlett Packard, onder velen bekend als het merk HP, trapt de top 5 grootste multinationals op techgebied af. Deze multinational is een alleskunner: HP maakt onder andere laptops, PC's en printers. HP bestaat na een splitsing in 2015 uit meerdere bedrijven, waaronder HP Inc en HPE. Deze bedrijven bij elkaar genomen, telde het bedrijf in 2015 bijna 300 duizend werknemers met een inkomstenstroom van 103 miljard dollar.
In 1939 werd HP in een garage opgericht door William Hewlett en David Packard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte het bedrijf onder andere sonars, radars en radio's voor de zee- en luchtvaart. De bewuste garage wordt hedendaags gezien als de bakermat van Sillicon Valley.
109712

4. Amazon

Amazon is het jongste bedrijf in onze top 5 grootste multinationals op techgebied. Deze techgigant werd in 1994 opgericht door Jeff Bezos en geldt in 2017 als één van de grootste bedrijven in de wereld. Veel mensen denken niet gelijk aan tech als ze de naam Amazon horen, maar toch is het volgens Werner Vogels, CTO bij Amazon, van begin af aan een techbedrijf.
Amazon staat voornamelijk bekend als online retailer, maar het bedrijf heeft ook een enorm serverpark dat zij verhuurt. Ook is het de ontwikkelaar van de Amazon Echo, een slimme speaker die je met je stem bedient. Door deze aan te spreken met de naam Alexa, oftewel de naam van het achterliggende intelligentiesysteem, reageert deze vanaf dat moment op jouw stem. Amazon had in 2016 bijna 136 miljard aan inkomsten en aan het begin van 2017 had het bedrijf 341 duizend werknemers wereldwijd.
109713

3. Foxconn

Een van de twee niet-Amerikaanse techbedrijven in onze top 5 grootste multinationals op techgebied ter wereld komt uit Taiwan, namelijk Foxconn. Het bedrijf is wereldwijd de grootste fabrikant van computeronderdelen, zo maakt het onder andere de iPhones en Macs voor Apple. Met 141 miljard dollar aan inkomsten is het een grote jongen in de techindustrie.
Foxconn werd in 1974 opgericht door Terry Gou en hield zich toen niet bezig met tech, maar met kunststof producten. Naarmate de jaren verstreken, focuste Foxconn zich steeds meer op het ontwikkelen van computeronderdelen. In 2015 werkten maar liefst 1,3 miljoen mensen bij het bedrijf.
109715

2. Samsung

Samsung is één van de grootste techbedrijven ter wereld en moet maar één bedrijf voor zich dulden, welke dat is zie je op de volgende pagina. Met een inkomen van 177 miljard dollar staat Samsung sterk tussen de nummer één en de onderste groep van de top 5. Het bedrijf staat voornamelijk bekend om de smartphones maar Samsung produceert en verkoop natuurlijk veel meer, van koelkasten tot televisietoestellen, Samsung maakt het.
Momenteel is Samsung druk in de weer met promoten van haar nieuwste smartphone, de Samsung Galaxy S8. Die komt zeer binnenkort beschikbaar en moet het techbedrijf enorm veel geld opleveren. De prijs is inmiddels bekend, die staat op 799 euro. Samsung telt ruim 300 duizend werknemers verspreid over de gehele wereld.
109718

1. Apple

Tja, had iemand een ander bedrijf verwacht? Met een jaarlijks inkomen van 233 miljard dollar staat Apple met stip op nummer één. De techgigant werd in 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne en het bedrijf richtte zich in de beginjaren voornamelijk op het ontwikkelen en verkopen van PC's. In 2007 gooide Apple het roer om, toen zij zich ging richten op meerdere electronicaproducten.
Vandaag de dag staat Apple dan ook voornamelijk bekend om haar iPhone, maar het bedrijf verkoopt ook iMacs, iPads en MacBooks. Apple zorgt voor 115 duizend banen wereldwijd.

Populair Nieuws