Vijf tips voor een natte smartphone - Red je verzopen telefoon!

Article
zaterdag, 22 april 2017 om 15:03
xgn google image
Het gebeurt ons allemaal wel eens: je zit op de wc lekker in de XGN.nl app te bladeren en ineens valt je smartphone in de pot. Fijn! Die kun je wel uitzwaaien, tenzij hij waterdicht is. Of toch niet? Wij geven je vijf tips voor een natte smartphone!
Oké, dat je smartphone in de wc valt is misschien een beetje een extreem voorbeeld, maar je dure toestel is wel onderheving aan allerlei schadelijke oorzaken van buitenaf. Om valschade te voorkomen kun je de telefoon in een tof hoesje steken. En natuurlijk kun je voor krassen een beschermfolie op je display plakken.
Maar wat nou als je telefoon een nat pak krijgt, wat doe je daaraan? Sowieso moet je de telefoon dan helemaal uit elkaar halen, dus accu los, de SIM-kaart en SD-kaart eruit, en overige losse onderdelen verwijderen. En dan? Dat lees je op de komende pagina’s van deze special met vijf tips voor een natte smartphone!

5. Stofzuig je telefoon

Als je een ongelukje hebt gehad met als gevolg een natte smartphone die niet helemaal verzopen is, kun je het volgende proberen. Pak de stofzuiger erbij en zet die op een hogere stand. Hou vervolgens je stofzuiger een stukje boven de natte plekken van je telefoon, overal waar je er een beetje bij kan.
Dit moet je ongeveer een half uurtje volhouden en daarna moet je je telefoon wegleggen om verder op te laten drogen. Met een beetje geluk doet je telefoon het dan na een dag weer. Let wel, dit werkt absoluut niet bij een compleet doordrenkte telefoon!
109933 1

4. Leg de telefoon op absorberende doeken

Je leest het al; het gaat bij een natte smartphone voornamelijk om absorptie van het vocht en dat zo snel mogelijk. Als je toestel niet doordrenkt is, maar wel flink nat geworden is, gaat de volgende tip je waarschijnlijk wel helpen. En het voordeel hiervan is dat iedereen het kan regelen vanuit zijn of haar eigen thuis.
Leg de smartphone op een absorberende doek. Dat kan een handdoek zijn, al zal deze het vocht misschien niet echt uit de telefoon trekken. Gebruik liever goed absorberend keukenpapier om het vocht uit te telefoon te zuigen.
Let op! Dit werkt dus niet als je telefoon bijna verzopen is. Daarvoor bieden de volgende tips misschien meer soelaas.
109934

3. Spoelen met alcohol

Hoewel het misschien gek klinkt als je met een natte smartphone zit, is dit een prima oplossing. Spoel je telefoon met alcohol. Nee, ga er geen fles bier overheen leeg gieten of whisky gebruiken, maar we bedoelen die flesjes van 99% alcohol. Daarin zitten namelijk geen andere stoffen dan de alcohol zelf.
In water zit namelijk van alles, denk aan kalk of chloor en in het geval van zeewater natuurlijk zout. Allemaal dingen waar je telefoon niet goed tegen kan en dat is juist wat eruit moet. Alcohol heeft daar de juiste eigenschappen voor. Het geleidt namelijk niet en verdampt behoorlijk snel.
Als je hiermee spoelt, haal je dus de rommel eruit en de rest verdampt als een malle. Na het spoelen moet je natuurlijk wel je telefoon nog een poos na laten drogen. Maar als het goed is zal je telefoon daarna weer als vanouds werken. Waar alcohol al niet goed voor is...
109935

2. Silica gel

Als je alle losse onderdelen van de telefoon verwijderd hebt, kan het vocht makkelijker uit het toestel lopen. Schud even goed met je telefoon om zo het vocht wat uit je telefoon te forceren. En dan is het tijd voor tip nummer vier.
Als je bijvoorbeeld schoenen koopt, zit in de schoendoos altijd een zakje silica gel. Dat zijn die zakjes waarop staat dat je ze niet op mag eten. Sterker nog, er staat letterlijk op dat je ze weg moet gooien. Doe dat vooral niet, maar bewaar ze bij elkaar op een droge plek.
Dit zijn namelijk bijzonder goede ontvochtigers. En laat dat nou precies zijn wat je nodig hebt. Leg je natte smartphone bij een stapel van die zakjes en laat hem een nachtje rusten. De volgende dag zal er al een hoop vocht in de zakjes getrokken zijn!
109936

1. In een bak met rijst

Als je telefoon net een bad heeft gehad, klinkt het vreemd om het nog een keer een bad te geven. Maar een bad met rijst is misschien nog niet zo’n gek idee. Ongekookte rijst heeft namelijk de geweldige eigenschap dat het vocht absorbeert. En dat is natuurlijk precies wat je nodig hebt.
En rijst staat ook vaak bij de meeste huizen gewoon in de kast, dus je hebt het vaak gelijk bij de hand. Draai je telefoon wel ieder uur een beetje in de rijst, om zo het meeste aan vocht eruit te krijgen. Grote kans dat je telefoon het na een dag weer netjes doet.
Als je dan een van de tips hiervoor gebruikt hebt, kun je je telefoon na een tijdje weer in elkaar zetten. Verstandig is daarbij om natuurlijk eerst goed te checken of de telefoon niet nog nat is en om de telefoon eerst even zonder accu (aan de lader) aan te zetten. Dan weet je ook gelijk of de telefoon het doet. Doet hij het daarna met de accu echt niet meer, dan heb je een kapotte accu vanwege het vocht.

Populair Nieuws