Top 5 video streamingdiensten - Wat zijn de verschillen?

Article
zaterdag, 22 april 2017 om 17:03
xgn google image
Netflix is een van de populairste video streamingdiensten in Nederland. Toch komen er steeds meer concurrenten met soortgelijke services op de markt. In deze speciaal hebben we een top 5 opgesteld van video streamingdiensten die beschikbaar zijn in Nederland.

5. NL Ziet

NL Ziet focust zich op Nederlandse programma's van de NPO, RTL en SBS. Met deze video streamingdienst kunnen programma's van deze zenders tot en met een jaar geleden teruggekeken worden. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om hun favoriete TV programma's terug te kijken waar en wanneer zij dat zelf willen, natuurlijk vrij van reclame.
Er staat wel 14.000 uur aan content op NL Ziet, denk bijvoorbeeld aan series, talkshows of documentaires. Daarnaast is het mogelijk om programma's te bekijken voordat ze op televisie uitgezonden worden.
Een abonnement op NL Ziet kost 7,95 euro per maand en is altijd opzegbaar. De eerste maand van het abonnement is gratis en omdat het per maand opzegbaar is kun dit dus als een gratis proefabonnement van een maand beschouwen.
NL Ziet is te gebruiken op smartphones, tablets, smart TV's en PC. Verder is de app van NL Ziet ook te gebruiken in combinatie met de Chromecast. Er zijn nog geen NL Ziet apps beschikbaar op consoles van PlayStation of Xbox. Het is niet mogelijk om NL Ziet te gebruiken in het buitenland.
109959 1

4. Pathé Thuis

Pathé Thuis is de video streamingdienst van bioscoopketen Pathé. De service ging in 2011 van start en geeft gebruikers de mogelijkheid om films te streamen, er staan dus geen series in de database van Pathé Thuis. De films die worden aangeboden hebben vaak recentelijk in de bioscopen gedraaid, denk bijvoorbeeld aan Fantastic Beasts of aan Inferno. Het aanbod van Pathé Thuis wordt elke week uitgebreid met nieuwe films.
Een account aanmaken voor Pathé Thuis is gratis en daarna kun je beginnen met het huren of kopen van films. Er is geen abonnement voor de service, films moeten apart gekocht of gehuurd worden. Een gehuurde film blijft 30 dagen in je bibliotheek staan en is 48 uur te bekijken vanaf het moment dat je de film aanzet. Het huren van een film kost tussen de 2,50 en 5 euro en gekochte films kunnen onbeperkt bekeken worden, maar dit kost wel meer geld.
Pathé Thuis is te gebruiken op smartphones, tablets, smart TV's, PC en op de PS3, PS4, Xbox 360 en Xbox One. Daarnaast is het ook mogelijk om een Apple TV of Chromecast te gebruiken om je films van het ene naar het andere apparaat af te spelen. Een nadeel is dat er niet tegelijkertijd op meerdere apparaten naar films kan worden gekeken. Het is niet mogelijk Pathé Thuis in het buitenland te gebruiken.
109961 1

3. Videoland

Videoland is de video streamingdienst van de gelijknamige opgeheven videotheken keten. Videoland on Demand werd in 2010 gelanceerd en heeft zowel series als films in het aanbod. Videoland is vooral gefocust op Nederlandse titels, het aanbod aan Nederlandstalige series en films is samen goed voor meer dan 2000 uur kijkplezier. Het aanbod aan buitenlandse titels is nog groter, dus het is niet zo dat er alleen Nederlandse films en series op Videoland te bekijken zijn.
Een abonnement op Videoland kost 8,99 per maand. De wat nieuwere films zijn alleen beschikbaar om te huren, dit kost 3,99 euro voor SD kwaliteit en 4,99 voor HD kwaliteit. Net als bij Pathé Thuis blijft de film vervolgens 30 dagen in de bibliotheek staan en moet je de film binnen twee dagen nadat je begint met kijken afkijken. Een proefabonnement op Videoland van twee weken kost 1 cent.
Videoland is beschikbaar op tablets, smartphones, Smart TV's, PC en op de PS3 en PS4. Daarnaast is Videoland te gebruiken op de Ziggo Horizon Mediabox en op Apple TV's vanaf de vierde generatie. Verder is Videoland beschikbaar in het aanbod van TV-providers KPN, Telfort en XS4All. Het is niet mogelijk Videoland in het buitenland te gebruiken.
109962 1

2. Amazon Prime Video

Amazon Prime Video is de video streamingdienst van webshop Amazon.com en biedt zowel series als films aan. De video streamingdienst werd in december vorig jaar gelanceerd in Nederland. De website en apps van de service zijn alleen in het Engels beschikbaar, maar voor de meeste titels zijn er volgens Amazon wel ondertitels beschikbaar in lokale talen. De exclusieve series van Amazon, Amazon Originals, hebben geen Nederlandstalige ondertiteling.
Een abonnement op Amazon Prime Video kost 5,99 per maand en het eerste halfjaar betaal je maar 2,99 per maand. Het is helaas alleen mogelijk om met een creditcard te betalen voor Amazon Prime Video. Ook kun je een gratis proefabonnement op de video streamingdienst nemen, die een week duurt.
Amazon Prime Video is te gebruiken op smartphones, tablets, Smart TV's en PC. Verder kun je ook gebruik maken van de app op de PS4 en de Xbox One. Het is niet mogelijk om Amazon Prime Video in combinatie met de Chromecast te gebruiken, dit vanwege Amazon's eigen versie van het apparaat, de Amazon Fire TV Stick. Amazon Prime Video is in meer dan 200 landen beschikbaar en dus ook in het buitenland te gebruiken.
109963 1

1. Netflix

Netflix is verreweg de populairste video streamingdienst in Nederland en daarbuiten. Netflix werd in 1997 opgericht, maar maakte pas in 2010 de overstap naar landen buiten de Verenigde Staten. De service biedt gebruikers de mogelijkheid om series en films te bekijken. De eigen producties van Netflix, de Netflix Originals, zijn exclusief op de video streamingdienst te bekijken.
Er zijn drie verschillende abonnementen voor Netflix: Basis, Standaard en Premium. Het Basis abonnement kost 7,99 euro per maand en hiermee kun je op één scherm tegelijk kijken. Met het Basis abonnement is het niet mogelijk om video's in HD of UHD te bekijken.
Het Standaard abonnement kost 9,99 per maand en hiermee kun je op twee schermen tegelijk kijken. Daarnaast is het ook mogelijk om films en series in HD kwaliteit te bekijken. Met het Premium abonnement, dat 11,99 euro per maand kost, kun je op vier schermen tegelijk kijken en heb je de keuze uit HD of UHD kwaliteit.
Netflix is beschikbaar op smartphones, tablets, smart TV's en PC. Verder kun je de app ook downloaden op je Wii, PS3, PS4, Xbox 360 en Xbox One. Netflix werkt ook in combinatie met de Apple TV en de Chromecast. Netflix is in bijna elk land te gebruiken, maar het aanbod verschilt wel per land.
Dit artikel is op 15 mei 2020 bijgewerkt.

Populair Nieuws