Top 5 Game Comebacks - Opgestaan uit de dood

Article
zondag, 20 mei 2018 om 15:00
xgn google image
Het is helaas een veel voorkomend fenomeen binnen de game-industrie: games met torenhoge verwachtingen maar die uiteindelijk zwaar tegenvallen. Maar soms rijst er uit de as een nieuwe en betere versie op. In deze special kijken we naar de Top 5 Game Comebacks van de afgelopen jaren.

5. Diablo III

Dat de verwachtingen hoog lagen voor Diablo III is nogal een understatement. Voorganger Diablo II werd nog altijd gezien als het meesterwerk van het Dungeon Crawler-genre en zou eindelijk na twaalf lange jaren een opvolger krijgen van de hand van Blizzard. Het kon ook bijna niet anders dan dat de game slecht werd ontvangen door de fans, zoveel werd ervan verwacht.
Het feit dat je altijd online moet zijn om Diablo III te spelen, zelfs als je alleen de singleplayer-modus speelt, is zeker aan het begin één van de grootste problemen geweest. Spelers hadden last van errors, servers die middenin een dungeon de connectie verbreken en andere problemen zorgden ervoor dat fans de game niet eens konden spelen.
Top 5 Game Comebacks
Daarnaast was de auction house ook een pijnpunt. De essentie van Diablo is altijd al het doorlopen van dungeons geweest om daar de beste loot te vinden om je karakter sterker mee te maken. Maar met de auction house konden spelers simpelweg de beste spullen kopen van andere spelers, niet alleen met in-game geld, maar ook met echt geld waar Blizzard een flink percentage van kreeg. Geen raadsel dus dat dit voor veel ophef zorgde binnen de community van Diablo III.
Gelukkig is Blizzard sindsdien flink aan de slag geweest om de problemen op te lossen, waardoor Diablo III nu een stabiele ervaring is geworden, inclusief een grote uitbreiding met Reaper of Souls. En in 2014 heeft Blizzard daarnaast ook de auction house gesloten, waardoor de eerst erg kritisch ontvangen opvolger een waardige erfgenaam is geworden van Diablo II.
131777

4. Rainbow Six Siege

De Rainbow Six-serie staat bekend om zijn tactische games, waar je met een groep internationale agenten op de meest lastige situaties af wordt gestuurd. Meestal met een handjevol terroristen of gijzelnemers in de mix. In elk deel stonden de singleplayer-missies op de voorgrond, met multiplayer-modi erbij toegevoegd in de latere games zoals Rainbow Six Vegas 2.
De aankondiging van Rainbow Six Siege zorgde dan ook voor veel gefronste gezichten, want in plaats van multiplayer als een extraatje, lag de hele focus van Siege op het multiplayer-gedeelte, waar een team van agenten het op moest nemen tegen een groep terroristen. Toen bij de lancering ook nog eens bleek dat er veel verbindingsproblemen waren, een flink aantal bugs voor irritatie zorgden en er weinig balans was tussen de verschillende ‘klassen’ stroomden de servers snel leeg.
Top 5 Game Comebacks
Maar ontwikkelaar en uitgever Ubisoft was erop gebrand om de game tot een succes te maken en dat is ze gelukt ook. De servers zijn gefixt, er is een hoop content bijgekomen door DLC en gratis updates en er wordt constant gewerkt om de balans zo goed mogelijk te houden.
Daardoor is Rainbow Six Siege niet alleen omgetoverd tot een succesvolle game met een trouwe fanbase, maar ook tot een zeer competitieve game in e-sports die de fakkel van Counter-Strike kan overnemen.
131778

3. The Elder Scrolls Online

Net zoals Rainbow Six Siege draagt ook The Elder Scrolls Online een lange historie aan populaire games als bagage met zich mee. Fans waren dan ook heel benieuwd hoe een serie van singleplayer games met de speler zelf in de hoofdrol kan werken in een MMO met miljoenen spelers. Daarnaast vreesden velen ook voor een gebrek aan diepgang doordat de game ook zou uitkomen op de consoles.
Bij de lancering in 2014 bleek dat laatste al meteen een probleem te vormen. Want toen de PC-versie verscheen, moest ontwikkelaar Zenimax helaas meldden dat de console-versies pas een jaar later op de markt zouden verschijnen om technische problemen te voorkomen. Maar toen in 2015 die versies eindelijk speelbaar waren, zaten ze alsnog vol met grote errors, bugs en problemen om in te loggen. En de PC-versie had ondertussen al het abonnementsmodel laten vallen om het spelersaantal niet verder te laten kelderen.
Top 5 Game Comebacks
The Elder Scrolls Online leek een eenzame dood te sterven tussen de rest van de vele geflopte MMO’s sinds het succes van World of Warcraft. Maar toen was daar in 2016 de One Tamriel Update, die nieuw leven in de game blies en de gezakte spelersaantallen in één keer met elkaar verbond.
De update zorgt er namelijk voor dat de vaste levels van vijanden en gebieden worden opgeheven en ze worden verbonden aan het level van de spelers zelf. Daardoor kunnen alle spelers nu met elkaar samen spelen in hetzelfde gebied, ook al verschillen ze van level.
Naast deze grote verandering kwam de update met nog een aantal kwalitatieve verbeteringen en een groot nieuw gebied, alles gratis en voor niets. Tel daar de succesvolle Morrowind-uitbreiding en het aankomende Summerset bij op en The Elder Scrolls Online is vanuit een diep dal opgeklommen tot één van de meest succesvolle MMO’s van het moment.
131779

2. The Division

Ubisoft heeft wel vaker problemen bij de lancering van hun nieuwe games. Want niet alleen Rainbow Six Siege heeft een lastige start gehad, ook het beruchte Assassin’s Creed Unity, Ghost Recon Wildlands en For Honor hebben allesbehalve een goede lancering gekend. En we mogen daarbij uiteraard ook niet The Division vergeten, Ubisofts beoogde ‘Destiny killer’.
Het begon allemaal als een sprookje op de E3 van 2013, waar The Division werd aangekondigd met een prachtige gameplay demo die te mooi was om waar te zijn. En dat klopte ook, want toen er richting de release steeds meer beelden naar buiten kwamen, werd het duidelijk dat Ubisoft en ontwikkelaar Massive Entertainment een flinke downgrade heeft moeten maken. Een fenomeen dat we wel vaker zagen rond die tijd.
En na de lancering in 2016 hield de kritiek niet op. De content van The Division was repetitief en bovendien was je er al snel doorheen, waardoor veel spelers alleen nog maar de Dark Zone - het PvP-gedeelte - hadden om zich in te vermaken. Maar ook daar werd al snel de scheve en oneerlijke balans tussen Rogues en non-Rogues duidelijk en werd het een gebied waar spelers met de beste wapens aan het jagen waren op de spelers met mindere wapens en uitrustingen. Al met al was het geen best begin voor een game die spelers lang aan zich moest binden.
Top 5 Game Comebacks
Gelukkig hebben Massive Entertainment en Ubisoft besloten om niet meteen de stekker eruit te trekken en te gaan focussen op The Division 2. In plaats daarvan hebben ze geluisterd naar de kritiek van de fans en zijn ze met grote updates gekomen om The Division te veranderen vanaf de basis.
Zo is er niet alleen een hoop content bijgekomen door middel van drie DLC-pakketten en gratis updates (waaronder nieuwe game-modi om het fris te houden voor de spelers), maar zo kan nu ook alle loot droppen bij elke baas. Op die manier hoef je als speler niet constant dezelfde missie te herhalen om net dat ene wapen te vinden, maar kan je spelen wat je wilt. Bovendien zijn spelers daardoor ook niet verplicht om de DLC-pakketten te kopen als ze een specifiek wapen of uitrusting willen hebben, wat voorheen wel het geval was.
En Massive Entertainment is voorlopig ook niet klaar. Ondanks dat The Division 2 al is aangekondigd, blijft ze de originele game ondersteunen en dankzij transparantie en veel communicatie weten spelers precies waar ze aan toe zijn. Niet alleen is er daardoor een flinke gemeenschap aan tevreden spelers, het aantal spelers blijft ook groeien door de positieve ontwikkelingen. Wij zijn dan ook alvast gerustgesteld voor de toekomst van The Division 2.
131780

1. Final Fantasy XIV

Het verhaal van Final Fantasy XIV vertoont veel overeenkomsten met die van The Elder Scrolls Online. Beide games zijn gebaseerd op een lange reeks aan singleplayer-games, komen uit op de PC en de consoles en hebben een grote fanbase waar ze rekening mee moeten houden. Het enige verschil is dat Final Fantasy al een MMO heeft gehad met Final Fantasy XI en daarmee hadden de fans vertrouwen in Square Enix om een succesvolle MMO af te leveren.
En dat vertrouwen bleek flink misplaatst toen Final Fantasy XIV het levenslicht zag in 2010, want de game was een ware mislukking. Zoals bij elke MMO-lancering waren er problemen met de servers, maar daarnaast kampte de game ook met een verschrikkelijke User Interface, was er weinig goeds te zeggen over het quest design, de gebieden waren een kwestie van knippen en plakken en er waren ook nog eens talloze bugs te bekennen.
Maar daar hielden de problemen niet bij op, want Square Enix heeft met Final Fantasy XIV een obsessie gehad om de game zo mooi mogelijk te maken en daarbij ver boven de gemiddelde computer van die tijd te mikken. Karakters zagen er daardoor prachtig uit en cutscenes waren geweldig, maar het zorgde er tegelijkertijd voor dat nota bene bloempotten zorgden voor enorme framedrops, er geen schaduwen waren geïmplementeerd op die van de speler na en alles er daardoor levenloos uitzag. Ten minste, dat was wanneer de game bleef draaien, want voor veel spelers crashte de game constant.
Top 5 Game Comebacks
De problemen waren zelfs zo groot en zo diepgeworteld in het design van de game zelf, dat Square Enix dit niet kon oplossen met een simpele patch of twee. Toen duidelijk werd wat voor product ze hadden afgeleverd, is het team vrijwel meteen gaan overleggen en werken aan een verbeterde versie van Final Fantasy XIV.
Op 31 december 2012 sloten de servers van Final Fantasy XIV en zei Square Enix vaarwel tegen één van de grootste flops uit haar historie. De vernieuwde versie, Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, werd uiteindelijk na twee jaar ontwikkeltijd gelanceerd op 27 augustus 2013 en luidde een heel ander hoofdstuk in voor de MMO.
A Realm Reborn wordt ondertussen gezien als één van de beste MMO’s die op de markt is te krijgen, net zoals lotgenoot The Elder Scrolls Online. Sinds de opvallende herlancering is het spelersaantal sterk gegroeid, de game op bijna elk vlak verbeterd en heeft het twee succesvolle uitbreidingen gehad. Een realiteit die weinigen hadden verwacht na het dramatische begin.

Top 5 Game Comebacks - Iets vergeten?

Ben je het eens met onze lijst van beste game comebacks? Of verdient volgens jou een andere game een plekje op de lijst? Laat het ons weten in de comments.

Populair Nieuws