eSports café Ranked eSports in Amsterdam nu open: 'Je moet groot denken'

  Er wordt nog hard geklust om alles voor elkaar te krijgen. Niet veel later knalt League of Legends van het scherm. Het is tijd voor een eSport-toernooi en de eerste mensen komen al direct na de grandioze opening binnengelopen. eSports wordt weer wat dikker aangestipt op de kaart met een heuse eSports café in de vorm van Ranked eSports.

  Het café is opgezet door Bas Methorst. Zelf heeft hij geen horeca-ervaring, maar wel een enorme passie voor gamen. Al jaren speelt hij spellen als League of Legends en ook is hij samen met vrienden ontzettend fan van eSports. "Het is voor mij wat voetbal voor anderen is, omdat samen naar eSports kijken net zoveel emoties los kan maken."

  Ranked eSports

  Uit de hand gelopen grap

  Het idee begon eigenlijk toen hij drie jaar geleden met vrienden naar een grote eSportswedstrijd keek. Methorst en zijn vrienden konden niet op dezelfde plek zijn en zodoende hielden ze contact via Skype. Daar wilde hij maar al te graag vanaf stappen: "Vaak liep iemand 5 seconden voor en dan verklapten die vrienden alles al voordat jij mee had gekregen wat er te zien viel. Dat haalt de spanning wel uit een match."

  Toen het weer eens zo ver was dat Skype hen in de weg zat, liet hij een grap vallen die nog lang zal bijblijven. "Op een geven moment liet ik voor de grap een idee vallen: jongens, moeten we niet eigenlijk gewoon een bar beginnen? Dan zoeken we gewoon een ruimte en hoeven we allemaal niet zo moeilijk over Skype te doen." Die grap blijft hem nog lang achtervolgen, want nu dient hij drankjes op in zijn eigen gamecafé.

  Ranked eSports

  Toekomst voor Ranked eSports

  Mogelijk heeft Bas hier een gat in de markt ontdekt. Hoewel de zaak nog startende is, waren er al wel enkele mensen die vol enthousiasme naar een match zaten te kijken. Een van de bezoekers vertelt dan ook: "Het is echt een hele andere ervaring dan het thuis op je bed te kijken. Hier zit je samen met anderen die het ook gaaf vinden, in plaats van thuis met de kruimels op je borst naar een wedstrijd te kijken."

  En terwijl populaire eSports spellen als League of Legends een plekje bij de bar veroveren, ziet Methorst ook nog een kans om eSports groot op de kaart te zetten: "Uiteindelijk moet je groot dromen, zodoende hoop ik meerdere bevestigingen in Nederland te openen. Het zou gaaf zijn om in elke studentenstad een Ranked eSports vestiging te hebben."

  In het buitenland genieten dit soort bars al succes. Deze bars doen denken aan wat je misschien wel van andere cafés gewend bent, waarin op de grote schermen de laatste voetbal- en tennismatches worden getoond. Het grote verschil: de match is compleet digitaal en je kunt het zweet van de eSporters zien, als er een webcam recht op hun gericht staat.

  Ranked eSports

  Echt een familieproject

  Maar voor heel Nederland vol kan staan met vestigingen, moet er flink wat gebeuren. Deze vestiging alleen al was niet mogelijk geweest zonder de harde inzet van zijn volledige familie. Moeder, vader, broertjes, zusjes, neefjes, tantes, zijn vriendin, ze stonden allemaal bij de opening allemaal paraat om de grond te boenen, tafels goed te zetten en om zelfs nog te zorgen dat op het laatste kwartier nog de waterleiding van het toilet kon worden aangesloten.

  Zijn neef Rinus van Hall is ook aanwezig om te helpen en is dan ook bijzonder trots op wat ze allemaal voor elkaar hebben gekregen. "We zijn een heel hechte familie die altijd voor elkaar klaar staat. Zodoende is het een echt familieproject geworden, waarbij zelfs mijn moeder die eigenlijk niks met eSports heeft, voor straks haar vaste plekje in de bar al heeft uitgezocht."

  Ranked eSports

  Game-drankjes

  Moeders zal daar niet aan de simpele drankjes hoeven, want bij Ranked eSports blijft het niet bij de standaard bier, wijn en het plezier dat er daardoor mag zijn. Zodoende is er een creatieve wending aanwezig door verschillende game-gerelateerde dranken te bedenken. Zo staan er straks blauwe en rode drankjes op het menu waarmee jij je health en mana weer op peil kunt brengen, plus is er een cocktail die de Lurker heet en verwijst naar Counter-Strike.

  Ranked eSports vind je aan de Valkenburgerstraat 8 in Amsterdam. Meer informatie staat op de website.

  Geïntereseerd naar meer verhalen over eSports? Eerder namen wij ook een interview af met Wouter Hoes, die een eSports documentaire maakte.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.