World of Warcraft Legion Review - Een uitbreiding als vanouds

  World of Warcraft is alweer zijn twaalfde levensjaar ingegaan, maar hoeveel jaar heeft het nog over? De Warlords of Draenor-uitbreiding heeft een hoop fans teleurgesteld en het aantal spelers is flink gezakt. Kan Blizzard met de nieuwste uitbreiding het tij weer keren? Lees het in onze World of Warcraft Legion Review.

  Tijdens de gebeurtenissen van Warlords of Draenor, worden er een aantal oude bekenden tot leven gewekt dankzij een alternatieve tijdlijn, waaronder de extreem krachtige Warlock Gul’dan. Hij weet uiteindelijk de alternatieve tijdlijn te ontvluchten en komt terecht in het huidige Azeroth, waar hij de Burning Legion oproept om voor de derde keer de wereld aan te vallen.

  Spelers krijgen het lastig in World of Warcraft Legion, want de Burning Legion is krachtiger dan ooit. Ze hebben hun tijd genomen om een groter leger van demonen te creeëren. Gul’dan heeft plannen om Sargeras, de grootste antagonist in World of Warcraft, weer tot leven te brengen. Tot overmaat van ramp wordt koning Varian Wrynn van de Alliance gedood tijdens een laatste poging om te voorkomen dat de Burning Legion Azeroth binnenkomt.

  World of Warcraft Legion Review

  Artifact Weapons zorgen voor een extra dimensie

  De enige optie voor spelers om een kans te maken tegen het grote kwaad, is om de krachtigste wapens die er in Azeroth te vinden zijn te gebruiken: de zogeheten Artifact Weapons. Voor elke specialisatie van elke klasse is er een eigen Artifact, dat zo krachtig is dat je voor de rest in World of Warcraft Legion ook geen andere wapens zult vinden. Om niet de hele uitbreiding naar één wapen te kijken, kan je wel verschillende skins vrijspelen.

  Je krijgt deze speciale wapens echter niet zomaar in je schoot geworpen, want voor elk wapen moet je een unieke quest voltooien. Het probleem is namelijk dat de meeste wapens in handen zijn van personen die niet zo dol zijn op het feit dat je het wapen van hen wilt lenen, zelfs niet als je het wapens netjes teruggeeft aan het einde van de uitbreiding.

  Heb je eenmaal jouw Artifact te pakken, dan heb je niet alleen een sterk wapen om te gebruiken, maar je krijgt er ook een zeer krachtige vaardigheid bij, die past bij de specialisatie van jouw klasse. Zo krijgen Retribution Paladins het legendarische zwaard Ashbringer, die de Wake of Ashes-vaardigheid geeft. Bovendien vergaar je tijdens Legion Artifact Power, dat je kan investeren in je wapen. Artifact power maakt bestaande vaardigheden sterker maken of verandert ze op een unieke wijze. Het doet denken aan de oude Talent-trees uit World of Warcraft en zorgt voor extra keuzes en diepgang voor jouw karakter.

  World of Warcraft Legion Review

  Waar begin je op de Broken Isles?

  Waar je je avontuur begint in World of Warcraft Legion is niet zo’n makkelijke vraag als voorheen, want voor het eerst zijn de gebieden niet gebonden aan je level, maar levelen je gebieden en vijanden met jouw level mee. Nadat je je Artifact Weapon te pakken hebt gekregen krijg je de keuze uit Stormheim, Highmountain, Val’sharah en Azsuna om daar voor het eerst aan land te gaan op de Broken Isles.

  Elk gebied heeft een eigen verhaallijn die je moet doorlopen, inclusief verschillende cutscenes en belangrijke personages die je normaliter niet zo snel tegen zal komen. De quests krijgen dan ook meer betekenis, omdat je weet waarvoor je het doet, ondanks dat er nog steeds genoeg quests zijn waarbij je een X aantal vijanden moet doden of een bepaald aantal voorwerpen moet vinden. Deze keer is alleen de verhaallijn erachter simpelweg een stuk beter.

  Zoals we ondertussen van Blizzard verwachten, zien de gebieden zelf er weer fenomenaal uit, helemaal als je je bedenkt hoe oud de engine is. Elke regio heeft zijn eigen stijl en prachtige locaties, waardoor het waard is om alle gebieden te bezichtigen. Als je eenmaal level 110 bent, dan mag je naar Suramar toe en die regio heeft echt ons hart gestolen.

  World of Warcraft Legion Review

  Demonen bestrijden als Demon Hunter

  Warlords of Draenor trakteerde ons niet op een nieuwe klasse, zoals voorganger Mist of Pandaria wel deed met de Monk, maar met World of Warcraft Legion kunnen spelers aan de slag met de gloednieuwe Demon Hunter. Al tijdens de begindagen van World of Warcraft vroegen fans aan Blizzard om deze klasse toe te voegen, dus de verwachtingen waren hooggespannen, maar wat ons betreft heeft Blizzard die verwachtingen geëvenaard of overtroffen.

  Als je begint met een Demon Hunter, dan wordt je eerst teruggebracht in de geschiedenis, naar de Black Temple ten tijde van The Burning Crusade. Illidan en zijn Demon Hunters worden belegerd door de samengevoegde krachten van de Horde en Alliance, maar Illidan stuurt jou en een groep Demon Hunters naar de planeet Marduin om daar de Key of Sargeras te bemachtigen en het einde van The Burning Legion in te luiden.

  Spelers die bekend zijn met Illidan Stormrage en The Burning Crusade weten dat dat feestje helaas niet is doorgegaan; Illidan is gedood en de Demon Hunters die het hebben overleefd worden voor eeuwig in de cel gegooid. Maar nu The Burning Legion weer op de stoep staat, worden ze vrijgelaten om samen in actie tegen de demonen te komen. Toch merk je dat niet iedereen blij is met de Demon Hunters en de spanning zal dan ook hoog oplopen.

  Demon Hunters kennen in tegenstelling tot andere klassen maar twee specialisaties, Havoc (DPS) en Vengeance (Tank), maar geen enkele keer hebben we een derde specialisatie gemist. Demon Hunters zijn extreem mobiel dankzij een Double Jump die ze altijd kunnen uitvoeren en je hoeft ook niet bang te zijn om dood te vallen, want met een druk op de knop kan je je vleugels uitspannen om door de lucht te zweven. Gelukkig voor de diversiteit in klassen heeft Blizzard ze niet extreem sterk gemaakt, zoals dat destijds gebeurde met Death Knights in Wrath of the Lich King.

  World of Warcraft Legion Review

  Hoeveel content haal je in huis met World of Warcraft Legion?

  Zoals we al eerder zeiden heeft Warlords of Draenor nogal wat kwaad bloed gezet bij de spelers en een grote reden daarvoor was de dramatisch lage hoeveelheid content. Of Blizzard deze keer wel meer dan één content patch zal uitbrengen is nog maar de vraag, maar volgens Ion ‘Watcher’ Hazzikostas zullen ze niet dezelfde fout maken als de vorige keer.

  De content die wel al in World of Warcraft Legion aanwezig is, is van zeer hoge kwaliteit. De dungeons zijn uitgebreid, hebben interessante mechanieken, zien er prachtig uit en hebben een interessante verhaallijn. Alleen de keuze van Blizzard om The Violet Hold er weer in te stoppen vinden we opmerkelijk, want de dungeon is namelijk één van de meest gehate dungeons in World of Warcraft, mede door het feit dat het maar één kamer is. De overige dungeons daarentegen zijn volgens ons stuk voor stuk dungeons die in de hoogste categorie vallen als het gaat om kwaliteit en plezier.

  De Raids die in World of Warcraft Legion zitten hebben we helaas nog niet kunnen testen, want die worden in de komende weken open gegooid, zodat spelers zich enigszins rustig kunnen voorbereiden.

  World of Warcraft Legion Review

  World of Warcraft Legion Review – Hoge kwaliteit als vanouds

  Met Warlords of Draenor bekroop ons even het gevoel dat Blizzard niet veel toekomst meer zag in World of Warcraft, met het gebrek aan focus en het gemak waarmee de uitbreiding leek te zijn gemaakt. Gelukkig heeft de ontwikkelaar zich gerevancheerd met World of Warcraft Legion, want de uitbreiding is er één als vanouds, die zich makkelijk kan meten met Wrath of the Lich King. De Artifact Weapons zijn een briljante toevoeging die voor extra diepte zorgen bij klassen, de Demon Hunter klasse is compleet anders dan de rest en een plezier om te spelen en de end-game content is eveneens van hoge kwaliteit. Als je zin hebt om The Burning Legion een lesje te leren, haal dan als de bliksem World of Warcraft Legion in huis.

  9

  De plus- en minpunten

  • Artifact Weapons zijn een briljante toevoeging
  • Demon Hunters als klasse!
  • Non-lineaire gebieden die er prachtig uitzien
  • End-game content is weer van hoge kwaliteit...
  • ...hoewel het nog gissen is hoeveel content Blizzard gaat maken
  • Quests bestaan grotendeels nog steeds uit vermoord- en verzamel-opdrachten

  World of Warcraft: Legion

  Verkijgbaar vanaf 30 august 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.