Top 5 first person games met goede combat

  Third person games waar je heerlijk klappen uit kan delen zijn er zeker! Toch lijkt het voor ontwikkelaars lastig first person games met goede combat te maken. Wil je niet oneindig blijven meppen met je wapenkolf of juist met één knop iemands nek omdraaien, dan blijft er een handjevol games over. Hier zijn vijf manieren hoe het wel moet!

  5. Dishonored 2

  De Dishonored games draaien grotendeels om stealth, maar mocht je ontdekt worden, dan moet je ook prima uit de voeten kunnen met de combat. Je kan slaan, blokken en je vuurwapen of krachten gebruiken tijdens het gevecht. Ook is het mogelijk om de knop waarmee je slaat vast te houden voor meer kracht. Het is chaotisch en snel, net als echte gevechten zijn, maar het is vooral de wreedheid waarmee Corvo en Emily de vijanden te lijf gaan die de combat zo leuk maakt.

  In Dishonored 2 zitten bovendien meer animaties dan het eerste deel om je vijand af te maken en verschillen deze per persoon. Ben je Emily, dan moet je het van haar lenigheid en snelheid hebben. Als Corvo daarentegen ben je juist wat trager, maar ontzettend bruut en sla je zonder pardon iemands hoofd van zijn romp. De krachten variëren daarnaast ook en het voelt bij vlagen een beetje als BioShock met hand-to-hand gevechten.

  4. Mirror’s Edge Catalyst

  Mirror’s Edge kreeg met Catalyst vorig jaar een prima remake. Het freerunnen over de daken van de distopische Stad van Glas gaat erg soepel en ook het vechten werkt intuïtief en zorgt voor een aangename afwisseling. Het concept van de game leent zich prima voor een uitgebreid vechtsysteem, terwijl de eerste Mirror's Edge dit vooral uit de weg ging. Er zaten wat aanvalsmogelijkheden in, maar pas met Catalyst kwam er meer nadruk op te liggen.

  In Catalyst heb je meerdere opties om je tegenstanders aan te vallen en daarbij gebruik te maken van de omgeving. De frontale aanval kan je soms beter vermijden en zoeken naar een object of muurtje om vanaf te springen. Een voet in de nek van de agenten leggen na een wallrun of slide ziet er actievol uit en met een beetje geluk maakt een mooie animatie het af. Wij zetten hem op de vierde plek in de top 5 first person games met goede combat.

  3. The Chronicles of Riddick

  Als er iemand tegen een stootje kan, is het wel de intergalactische crimineel Riddick. Naast de films speelt hij ook de hoofdrol in de game The Chronicles of Riddick, een bundel bestaande uit de solo-avonturen Escape from Butcher’s Bay en Assault on Dark Athena.

  In beide verhalen stuit Riddick op de nodige tegenstand en dat resulteert vaak in gebroken armen, verpulverde kaken en een hoop bloed. Om de vele vijanden de baas te zijn moet Riddick van goeden huize komen en dat kan alleen als de combat degelijk in elkaar steekt.

  Met op de consoles een knop voor aanvallen blokken, één voor klappen uitdelen en het richten met de linkerstick om variaties in je aanvallen te gooien, is het tegelijk een uitdaging én een plezier om je tegenstanders uit te schakelen, met of zonder wapen. Bovendien kan je met de juiste timing een counter of een brute finisher uitvoeren.

  2. Condemned 2

  Ethan Thomas was ooit een FBI agent maar is in het tweede deel van de Condemned games aan lager wal geraakt. Verslaafd aan drank, dakloos en gewelddadig zit hij achter de seriemoordenaar X aan. Maar Thomas zelf is ondertussen ook aardig de seriemoordenaar aan het uithangen, want in de game rekent hij met veel vijanden af, die de confrontaties met hun leven moeten bekopen.

  De game geeft je de ruimte om van alles in je directe omgeving als wapen te gebruiken. Pak een bowlingbal of stoelpoot en sla je belager helemaal tot moes. Maar pas op, want zij doen hetzelfde. Gelukkig zijn er aardig wat verschillende aanvallen om te gebruiken, waarmee Thomas zich een ware vechtersbaas toont.

  De combat in Condemned was erg vernieuwend voor zijn tijd en wist het met Condemned 2 te verbeteren. Toch staat er een andere game op de eerste plaats in onze top 5 first person games met goede combat. Welke dat is lees je op de laatste pagina!

  1. Dying Light

  In Dying Light kom je terecht in de stad Harran waar zich een virus heeft verspreid. De straten en gebouwen zitten vol zombies en die weten het de overlevenden knap lastig te maken. Vooral wanneer het donker wordt, want dan zijn ze een stuk gevaarlijker. Als special agent Crane ben jij op een missie naar Harran gestuurd en besluit je uiteindelijk om de bevolking een handje te helpen.

  Dat handje helpen gaat in eerste instantie niet makkelijk, want je begint zonder ervaring en moet langzaam punten verdienen om meer vaardigheden vrij te spelen. Hoe verder je komt, hoe uitgebreider de gameplay wordt. Je zal veel wapens tot je beschikking krijgen, waarvan de meeste slagwapens zijn. Ook is het mogelijk om zelf dingen in elkaar te knutselen en een eigen arsenaal aan geïmproviseerde bommen en slagwapens mee te nemen.

  Deze moet je overigens na een tijdje weggooien, want ze gaan een keer stuk. Toch kan je er flink mee uithalen en je vijanden, variërend van enorme gemuteerde zombies tot gewapende gansters, zichtbaar verwonden. Tijdens de gevechten kan je ook veel verschillende aanvallen inzetten, zowel vanuit de lucht als frontaal en is het wijs te weten wanneer je beter kan vluchten.

  Dit was onze top 5 first person games met goede combat. Horen daar nog games bij volgens jou? Wij zijn benieuwd naar je reactie!

  Dishonored 2

  Verkijgbaar vanaf 11 november 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.