Top 5 bestverkochte consoles aller tijden

Article
zondag, 07 februari 2021 om 9:00
ps4 2326600 960 720f1593159172
De console wars razen niet meer zo heftig als ooit, maar een vergelijking op zijn tijd blijft tot op zekere hoogte natuurlijk wel leuk. Wat zijn bijvoorbeeld de best verkochte home- en handheld-consoles ooit? We zetten het voor je op een rij.

5. PlayStation 4

De eerste twee PlayStation-consoles deden het vrij goed, maar de PS3 viel in verhouding tegen. De nadruk lig top "in verhouding", want de console wist alsnog de Xbox 360 te verslaan. Maar toch wilde Sony in de volgende generatie betere resultaten.
Sony pakte met de PlayStation 4 de strijd met Microsoft dan ook weer een stuk harder aan. De PlayStation 4 deed het gelijk geweldig en werd ruim 114 miljoen keer verkocht en kwam daarmee ruimschoots op het dubbele van de grote concurrent, de Xbox One. Deze werd 51 miljoen keer verkocht. Dat verschil is niet kleiner geworden, want ook nu doet de PlayStation 5 het aanzienlijk beter dan de Xbox Series X.
game boyf1650353899

4. Nintendo Game Boy

Denk je aan handheld gaming, dan denk je waarschijnlijk aan de Game Boy. Het grijze baksteentje van Nintendo was eigenlijk niet bijzonder krachtig, maar ontwikkelaars wisten er toch veel uit te halen. Er zijn ware klassiekers op het systeem verschenen, zoals The Legend of Zelda: Link's Awakening, Tetris en natuurlijk de eerste Pokémon-games.
Pokémon kwam laat in het leven van de Game Boy uit, maar heeft wel flink bijgedragen aan de verkoop van het systeem. Uiteindelijk gingen er een 118,96 miljoen exemplaren over de toonbank. Dat is wel inclusiefe de Game Boy Color, maar die was afgezien van het kleurenscherm zo vergelijkbaar dat het ook inderdaad min of meer hetzelfde systeem was.
nintendo switch 3953601 1920f1591859578

3. Nintendo Switch

Het jongste systeem op deze lijst is de Nintendo Switch. Deze console is een grote ommezwaai voor Nintendo, zeker na de dramatische verkoop van de Wii U (maar ongeveer 13,5 miljoen). Het is niet moeilijk om te bedenken hoe dat komt. Motion controls en het Game Pad van de Wii U waren voor sommige games leuk, maar in andere vooral een gimmick. Maar het meenemen van al je games, in zekere zin de "gimmick" van de Switch, is iets waar heel veel spelers in alle games profijt van hebben.
Nintendo Switch OLED - Wit Image
Nintendo Switch OLED - Wit
EUR338
Op voorraad
Koop op bol.
Als je zo'n systeem dan ook nog weet te lanceren met een revolutionaire Zelda en weet vol te houden dat er goede games verschijnen, heb je een goudmijn in handen. De teller staat inmiddels op ruim 141 miljoen verkochte exemplaren, waarmee de Switch de volgende consoles op deze lijst in de nek hijgt. Er is namelijk nog tijd om meer nieuwe exemplaren te verkopen, zelfs nadat de opvolger in de winkel ligt, terwijl de volgende systemen al geruime tijd uit de handel zijn.

2. Nintendo DS

De Game Boy Advance deed het wat minder goed dan de originele Game Boy, al was de verkoop nog steeds respectabel. Maar de handheld die daarop volgde werd uiteindelijk Nintendo's meest succesvolle systeem tot nu toe. Het gaat om de Nintendo DS, de vouwbare console met twee schermen.
Het systeem had een grote diversiteit aan games die soms 2D waren, zoals de meeste Game Boy Games, maar ook geregeld van de kracht van de DS gebruik maakten om 3D-graphics en gameplay te realiseren. Met titels als Nintendogs en Big Brain Academy wist Nintendo ook een groot publiek van casual gamers op te bouwen. Uiteindleijk verkocht de Nintendo DS zo'n 154 miljoen exemplaren.

1. PlayStation 2

Handhelds en hybrides doen het opvallend goed qua verkopen, maar de best verkochte console ooit is toch een traditionele voor op je tv-meubel. Het is namelijk de PlayStation 2. De eerste PlayStation was al een enorm succes en Sony wist het balletje hoog te houden met de opvolger.
Lange tijd was het verschil met de nummer twee vrij klein: de DS stond op 154 miljoen en de PS2 op 155 miljoen. Maar eerder dit jaar kwam Sony ineens met het bericht dat de PS2 in werkelijkheid 160 miljoen keer was verkocht. Het is wel interessant dat die vijf miljoen blijkbaar jaren zijn vergeten, maar we zullen maar aannemen dat het klopt. Het zal interessant zijn om te zien of de console ooit wordt ingehaald. De Nintendo Switch is momenteel de grootste kanshebber, maar dat de PS2 überhaupt nog bovenaan staat geeft wel aan dat het een lastig record is om te breken.