Top 5 beste natuurrampen films - Moeder natuur is boos

Article
woensdag, 30 mei 2018 om 11:08
xgn google image
Of het komt door Global Warming of door het slechte humeur van moeder natuur, maar natuurrampen zijn een veel voorkomend thema in Hollywood films. Terwijl de orkanen Amerika teisteren, zetten wij de 5 beste natuurrampen films voor je op een rijtje!
Aan doemscenario’s geen gebrek in Hollywood. Films waarin de aarde terugvecht tegen de invloed van de mens zijn ons de afgelopen jaren om de oren gevlogen. Iedereen verzoop, werd bedolven onder as of verging door het inslaan van meteorieten.
Dergelijke scenario’s zullen vooralsnog niet snel werkelijkheid worden, maar als het gebeurt hebben we in ieder geval genoeg filmmateriaal om te zien wat we niet moeten doen. De lijst met 5 beste natuurramp films begint daarom met:

5. The Happening

De mysterieuze film The Happening uit 2008 gaf een andere draai aan natuurrampen. In de film besluiten planten en bomen mensen te vermoorden om aan te geven dat onze levensstijl echt niet langer kan.
Omdat een grassprietje nou niet bepaald de kracht heeft om een mens kapot te slaan, is het niet zo spectaculair als het klinkt. Sterker nog, het is behoorlijk verwarrend. Maar het komt erop neer dat alle planten behalve zuurstof nog een stofje te lucht in brengen. Een stofje waardoor wij mensen onszelf van kant willen.
Dat gegeven zorgt voor hilarisch situaties in The Happening. Te denken aan mensen die in grote getallen synchroon van een gebouw springen, onder een grote grasmaaier gaan liggen of met hun auto vol op een muur inrijden.
Het moraal van het verhaal wordt pas tegen het einde van de film duidelijk. Moeder Natuur wilde even laten weten dat de mens moet veranderen wil het op deze aarde rond blijven lopen. Het einde van de film moet je zelf maar zien, maar het ligt er redelijk dik bovenop of de mens iets met de waarschuwing doet.
117870

4. The Day After Tomorrow

Het is letterlijk pompen of verzuipen in deze film met onder andere Dennis Quaid en (een jonge) Jake Gyllenhaal. Een storm zorgt ervoor dat er vrijwel over de hele wereld gigantisch veel regen valt. Met een abrupt dalende temperatuur bevriest al dat water ook nog eens, waardoor de hele wereld een nieuwe ijstijd tegemoet gaat.
Verschanst in de bibliotheek van New York, moeten mensen zien te overleven in de barre kou die iedereen overviel. Zonder warme kleding, eten of andere voorraden zijn ze op zichzelf aangewezen. Uiteraard mag Dennis Quaid de held spelen die het groepje uit de penarie weet te redden.
117871

3. 2012

In de rampenfilm 2012 gebeurt zoveel dat het lastig wordt om een korte samenvatting te geven van de gebeurtenissen. Het komt erop neer dat de wereld vergaat en slechts een select aantal mensen is uitgekozen om een plekje op een van de gebouwde arken plaats te nemen. Enkel die mensen zullen de aaneenschakeling van rampen overleven.
De film neemt ons over de hele wereld mee en laat zien dat alle continenten in hetzelfde schuitje zitten. De aarde breekt open, vloedgolven spoelen steden weg en magma legt hele landen onder een dikke laag as.
De arken blijken op de meest afgelegen plekken op onze aardbol gebouwd en zelfs aan boord van deze gigantische boten zijn de problemen nog niet voorbij. Of John Cusack en zijn familie het doorleven, dat moet je zelf maar zien.
117872

2. Dante’s Peak

In onze lijst met beste actiehelden uit de jaren 90 kwam Pierce Brosnan al even kijken op de tiende plaats. In Dante’s Peak uit 1997 speelt hij een expert op het gebied van vulkanen. Zijn hulp wordt gevraagd bij recente vulkanische activiteiten vlakbij het plaatsje Dante’s Peak.
In deze film wordt het rampenscenario van een uitbrekende vulkaan netjes uitgewerkt. De kolkende magma die alles op zijn pad verwoest, de as die alles in de wijde omtrek bedekt en de paniek en chaos van een evacuatie.
Wie een blik werpt op de kaart met alle (actieve) vulkanen in Noord Amerika, zal zich realiseren dat het best mogelijk is dat de film daadwerkelijk realiteit zou kunnen worden. Dan maar hopen dat Pierce Brosnan beschikbaar is om de omgeving op tijd te waarschuwen!
117873

1. Armageddon

In 1998 komt de rampenfilm Armageddon in de bios. De film, geregisseerd door Michael Bay, doet de kijker ruim twee uur lang op het puntje van zijn stoel zitten. Het zou geen echte Bay-movie zijn zonder de nodige special effecten en explosies, dus spectaculair is de film in ieder geval.
Armageddon gaat over de bedreiging van de aarde door een meteoriet. Wordt er niets aan die ruimtesteen gedaan, dan zal het leven op aarde uitsterven. Met die dramatische insteek is het aan een klein groepje om de meteoriet te slopen voordat dat kan gebeuren.
De spectaculaire film wist een slordige 400 miljoen dollar binnen te harken. Daarmee was de film de kaskraker van het jaar.

Populair Nieuws