Oud worden overkomt iedereen. Sterker nog, er is geen ontkomen aan. Maar waar de meeste mensen geleidelijk een transformatie doormaken, is ouder worden lastiger te verbergen als er van je wordt verwacht dat je met je blote bast in een film verschijnt.

In de jaren negentig was dat namelijk vaker een gewoonte dan een uitzondering. Elke Hollywood blockbuster kende wel een scene waarin een veel te gespierd held om een domme reden zijn shirt uit moest doen. Gelukkig blijft dat leed ons tegenwoordig bespaard, maar zo nu en dan zou het wel kunnen.

In deze lijst zetten wij de 10 beste actieacteurs uit de jaren 90 op een rijtje, beginnend bij de one and only:

10. Pierce Brosnan

In 1994 nam Brosnan het stokje (of eigenlijk de rol) over van Timothy Dalton. Dalton hield het na twee Bondfilms voor gezien, waarna Brosnan de vraag kreeg om in ieder geval in 3 James Bond films te spelen. De eerste waarin dat gebeurde was Golden Eye uit 1995.

In de jaren negentig waren de mogelijkheden op het gebied van special effects een stuk uitgebreider en ook stunts, autoachtervolgingen en vuurgevechten konden een stuk realistischer in beeld worden gebracht. Niet vreemd dan ook dat Golden Eye een flink dosis extra actie kende.

Behalve de James Bond films speelde Brosnan in tal van andere films in de jaren negentig, maar alleen de film Live Wire kende de dosis actie die bij een echte actieheld past. In 2014 liet de acteur doorschemeren er wel wat voor te voelen om naast andere actiehelden uit zijn tijd te schitteren in The Expendables.