Top 5 beste DLC 2016 - Maakt het jaar compleet

Article
vrijdag, 16 december 2016 om 10:07
xgn google image
Meer dan eens bevatten games losse eindjes of is een verhaal juist zo goed uitgewerkt dat er honger naar meer is. Zulke zaken worden veelal opgelost door uitbreidingen voor spellen uit te brengen zodat je net nog even wat plezier uit je favoriete titels kan halen. Dit is de top 5 beste DLC 2016.

5. Legion - World of Warcraft

Je hebt DLC van het formaat extra kleding voor je personages en je hebt DLC in de vorm van gigantische uitbreidingen die eigenlijk een geheel eigen game vormen. World of Warcraft Legion valt in de laatste categorie.
Legion is maar liefst de zesde grote expansie van de game die aan de wieg van het MMORPG-genre staat. Twee jaar lang hebben WoW-fans moeten wachten op een nieuwe berg aan content die de franchise weer een beetje oppoetst. Gelukkig lijkt die klus geslaagd te zijn!
Om het even samen te vatten krijg je met Legion niet alleen een ijzersterke verhaallijn die voort borduurt op Warlords of Draenor, maar ook een heel nieuwe formatie eilanden om volledig te exploreren. De reis door de Broken Isles voltrek je geheel in stijl, want een geheel nieuwe klasse is aan de game toegevoegd. Hiernaast is het ook nog het vermelden waard dat er een hoop nieuwe gear bij is gekomen, de PvP op de schop is gegooid, er extra dungeons te overwinnen zijn en nog meer talloze features een bijdrage aan WoW leveren.
World of Warcraft Legion komt daarmee op een terechte positie in de top 5 beste DLC 2016. Maar welk extra stukje game staat er op nummer 4?

4. The Following - Dying Light

Er is een periode geweest dat de ene na de andere zombiegame het levenslicht tegemoet zag komen. De game Dying Light, die oorspronkelijk uitkwam in 2015, behoorde ook nog tot deze lichting. Enigszins ondergesneeuwd wist het origineel wel veel te beloven, maar kwam het niet overal helemaal goed uit de verf.
Begin 2016 was Dying Light daar opeens opnieuw met de Enhanced Edition. Teruggekeerd vanuit het graf met een veel betere optimalisatie en grafisch vermogen. Niet alleen werd de al bestaande content flink opgepoetst want er kwam een geheel nieuwe uitbreiding naar de game. Deze epische verlenging van de gameplay heeft de naam The Following gekregen.
Opnieuw werd je als Kyle Crane tegen golven aan ondoden opgezet, om dat laatste beetje aan mensheid een dienst te bewijzen. Eigenlijk bood deze DLC alle features die in het origineel miste, waarbij de uitbreiding misschien zelfs vermakelijker was dan het oorspronkelijke stuk. Een immense omgeving en de mogelijkheid om met een buggy rond te karren zorgde voor een geheel nieuwe dimensie. Voeg daar ook nog eens een verhaallijn aan toe met wel een boeiende ontknoping en je kan haast niet ontkennen dat The Following één van de betere DLCs van het jaar was.

3. Rise of Iron - Destiny

Ruim twee jaar geleden probeerde Destiny het universum van vele gamers te veroveren om voorlopig niet meer los te laten. Anno nu is het spel nog steeds springlevend met een uitgebreide community. Dat is ook niet heel vreemd, want zo nu en dan worden er uitbreidingen aan de game toegevoegd die het spel steeds weer van nieuwe redenen voorziet om helemaal grijs te spelen. Rise of Iron maakt zich hier ook aan schuldig.
Rise of Iron is één van de grootste uitbreidingen van het jaar en tevens één van de beste. Een nieuwe campagne zorgt voor hoop verse content en in combinatie met additionele quests en uitrustingen hebben de fans niks te klagen. Er is zelfs een geheel nieuwe vijandelijke factie aan het spel toegevoegd!
Hier houdt het nog lange niet bij op. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe Raid en Strike, toegevoegde omgevingen, extra Crucible modi en mappen, en je komt een heel eind. Rise of Iron staat daarmee op een derde plek in de top 5 beste DLC 2016, omdat het vol overtuiging de al relatief oude game weer geheel weet af te stoffen!

2. Far Harbor - Fallout 4

2016 was het Fallout 4 DLC lanceringsplatform. De ene na de andere add-on schoot uit de grond, tot het opeens ophield met Nuka World. Alhoewel het grootste gedeelte van de later uitgebrachte content alleen boeiend was voor mensen die een hoop tijd in het perfectioneren van hun nederzettingen stoppen, weet één van de pakketten wel de standaard te verbreken.Wij hebben het hierbij over Far Harbor.
Far Harbor is de derde DLC die voor de game uitgekomen is en tevens de beste vorm van de totale collectie. Het was zelfs zo overweldigend dat wij het bekronen met een tweede plek in de top 5 beste DLC 2016. Een boot vaart naar een afgelegen eiland met maniakken als inwoners spreekt toch enigszins wel tot de verbeelding.
Deze uitbreiding kan betiteld worden als het beste dat de Fallout franchise te weeg heeft gebracht. Een meeslepende verhaallijn met lastige morele keuzes staat daarbij voorop. Bovendien zijn er maar weinig settings sfeervoller dan deze. Verdwalen op een spookachtig eiland met oorlogvoerende facties en gemuteerde wezens is niet iets om je bij op gemak te voelen.
Voor de rest kwam Far Harbor precies met de content die aan de verwachtingen voldoet. Een groot gebied om uit te kammen, nieuwe wapens, quests en verraderlijke personages staan je bij aankomst al op te wachten. Far Harbor verdient in ieder geval een solide tweede plek in de ranglijst door samen te vatten wat de franchise zo tof maakt.

1. Blood and Wine - The Witcher 3

Het leek een onmogelijke taak om na het geweldige Hearts of Stone een nog betere DLC uit te brengen, maar het is ontwikkelaar CD Projekt RED toch echt gelukt. De titel van beste DLC van het jaar wordt, terecht, weggegeven aan Blood and Wine. Het mag dan wel het slotakkoord van Geralt of Rivia zijn, maar zelden krijg je zo'n mooi afscheid voorgeschoteld.
The Witcher 3 staat bekend om zijn diepgang en de hoeveelheid uren die je in deze bovennatuurlijke demonenjacht kwijt kan geraken. Blood and Wine doet hier nog een enorme schep bovenop door alle goede punten uit het origineel mee te nemen en in een verrassende setting te plaatsen. Het bourgondische leven van het idyllische Toussaint spreekt niet alleen tot de verbeelding, maar weet je ook helemaal tot rust te laten komen. Tot op een zekere hoogte dan, want het gevaar ligt altijd op de loer.
Bij de toevoeging van deze uitbreiding stonden de abnormale vijanden je tot aan de poort van je eigen wijngaard op te wachten. Alhoewel deze gevechten zeer spectaculair waren, liepen de gemoederen bij een ander soort strijd soms wel hoger op. Een geheel nieuw Gwent deck lag klaar om over de tafel gespreid te worden.
Blood and Wine is met stipt de DLC van het jaar en een ode aan alles waar The Witcher voor staat. Een overtuigend verhaal, spannende gameplay en een heel hoop mooie aanzichten zorgen er voor dat een uur of honderd aan extra speeltijd echt niet verkeerd is.