De top 5 beste actiefilms van 2015

Article
zondag, 29 november 2015 om 10:01
xgn google image
Het was een goed jaar voor liefhebbers van actiefilms. Na een grondige selectie heeft XGN de top 5 beste actiefilms van 2015 voor voor je uitgeplozen! En ondanks dat het jaar er nog niet helemaal opzit, denken wij nu al wel de top 5 beste actiefilms te kunnen vermelden, want zo gek veel komt er niet meer uit.

5. Avengers: Age of Ultron

De eerste The Avengers-film betekende in 2012 een hoogtepunt in alles wat Marvel tot dan toe op het witte doek had voortgebracht. Een zestal onvergetelijke comicpersonages maakten tegelijk hun opwachting in een epische film, waarin zij gezamenlijk de strijd aanbinden tegen de even zo memorabele Loki (Tom Hiddleston).
Captain America (Chris Evans), Hulk (Mark Ruffalo), Thor (Chris Hemsworth) en Iron Man (Robert Downey Jr.) worden in Age of Ultron weer goed aangevuld door de rollen van Black Widow (Scarlett Johansson) en Hawkeye (Jeremy Renner). De CGI-beelden zijn net als in het origineel onovertroffen in de bioscoop, stuk voor stuk staan de acteurs en actrices hun charismatische mannetje en de film kijkt lekker weg.
Waarom de tweede Avengers-film minder goed is dan de eerste, valt uiteen in twee redenen. Ten eerste is de toevoeging van Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson) en Scarlet Witch (Elizabeth Olson) uitgelopen in een fiasco van flat characters. Ten tweede is het verhaal te warrig, met de plotsklapse entree van The Vision (Paul Bettany), alsmede de vage hints naar volgende Marvel-films die als losse eindjes in deze superheldenfilm worden gepropt.

4. The Martian

Het zat de afgelopen jaren niet mee bij regisseur Ridley Scott. Met Prometheus, The Counselor en Exodus: Gods and Kings leverde hij drie jaar op rij een teleurstellende film af. Gelukkig voor de man die ooit Alien, Blade Runner en Black Hawk Down in het leven riep, bracht hij dit jaar eindelijk weer een succesformule naar de bioscopen: The Martian.
Matt Damon schittert net als in Christopher Nolans Interstellar als een gestrande astronaut, die alles op het spel wil zetten om zijn leven te behouden en veilig terug te keren naar zijn thuisplaneet. Daarbij maakt Mark Whatney, de botanicus annex NASA-astronaut die alleen is achtergebleven na een rampzalige storm op Mars, gebruik van de vernuftigste inzichten in de wetenschap.
Denk aan het verbouwen van aardappelen middels zijn eigen poep, het aanmaken van water door waterstof te verbranden en een jarenlang rantsoen, aangevuld met geinige humor in de videoboodschappen die toch niemand kijkt. Matt Damon zet een dijk van een acteerprestatie neer, die humor, cynisme, intelligentie en hoop hand in hand naar de credits laat manoeuvreren. En Scott heeft eindelijk weer een film gemaakt die voor alle kijkers de moeite waard is.

3. Kingsman: The Secret Service

Ben je die politieke correctheid van James Bond ook zo zat? Dan voelt het vast als thuiskomen zodra je Kingsman: The Secret Service bekijkt. In de nieuwste film van Matthew Vaughn wordt kundig de draak gestoken met het bekakte Britse brallerigheid van de Britse geheime diensten.
In plaats daarvan krijgt de kijker een band met de low-life Eggsy (Taron Egerton), die toevalligerwijs in aanraking komt met de Kingsmen, een underground genootschap van gentlemen wiens vechtkunsten en finesse alleen wordt overtroffen door hun gevoel voor kledingstijl. Vooral Colin Firth steelt de show als Harry Hart. Zijn slogan 'Manners maketh man' zal nog lang in ons collectief filmgeheugen gegrift staan.
Kingsman: The Secret Service is precies de parodie die je op een James Bondfilm wil zien. Geslaagder dan Austin Powers of Johnny English, omdat het als geen andere film de tegenstellingen in de lage en hoge cultuur in het Engeland van nu tentoonstelt. En niet te vergeten: het grandioze camerawerk, de zwarte humor die ook door slechterik Valentine (Samuel L. Jackson) wordt vertolkt en de spot jegens de katholieke kerk. Deel 2 kan niet snel genoeg komen!

2. Spectre

Bond is back! We zijn alweer drie jaar verder sinds Adele Skyfall inluidde met haar zwoele stem. In Spectre ontmoet 007 (Daniel Craig) oude bekenden, waaronder Mr. White (Jesper Christensen). Na een overdonderende openingsscène met een penibele helikopter boven Mexico-Stad tijdens de Dag van de Doden, zingt Sam Smith de 24e James Bondfilm binnen. Een film die onder meer de grootste explosie op een filmset ooit in beeld brengt.
Maar er is meer. Zo legt Spectre verbanden met de situatie rondom de inlichtingendiensten, die steeds meer inbreuk willen maken op de privacy van burgers. Ook de grote plottwist die antagonist Oberhauser (Christoph Waltz) introduceert, zag lang niet iedereen aankomen. Bond is sinds Casino Royale (2006) op een aangename killing spree, wat in Spectre spectaculairder dan ooit in beeld wordt gebracht.
Hopelijk komt Craig nog één keer terug als Bond, al zou ook Idris Elba niet weerstaan als de man die zijn martini shaken, not stirred wil hebben.

1. Mad Max: Fury Road

Meer dan dertig jaar hebben we erop moeten wachten, en Mel Gibson komt er niet eens meer in voor. We hebben het natuurlijk over Mad Max: Fury Road. Dat de verwachtingen aanvankelijk niet erg hooggespannen waren rondom de vierde Mad Max-film, is logisch te noemen. Maar wat een fantastische film heeft regisseur en bedenker George Miller dit jaar afgeleverd!
Tom Hardy is briljant als de morrende 'Mad' Max Rockatansky, een man van weinig woorden die gevangen wordt genomen door badguy Immortan Joe. Nadat Max als bloodbag (denk: levend bloedinfuus) wordt gebruikt op eens van Immortan Joe's brute veldtochten, stuit de stoet op de vrijbuitende heldin Furiosa (sterrenrol van Charlize Theron). Fans zullen het niet graag toegeven, maar niet Max maar Furiosa steelt de show in Fury Road!
Naarmate de film - die verhaaltechnisch weinig om het lijf heeft - vordert, ontstaat er een soort van bondgenootschap tussen de zwijgende Max en de gedreven Furiosa, die voor het vrouwelijk geslacht voor eens en altijd wil bevrijden van de terreur van de War Boys uit The Citadel, de hoofdstad van The Wastelands in het postapocalyptische Mad Max-universum.
Dit alles levert een onvergetelijke filmervaring op, vol explosies, fijnmazig geweld, vrijgevochten feminisme, en bovenal een kneiterharde comeback van de grootse actrice die Charlize Theron heet. Waar blijft die Oscar?

Populair Nieuws