Top 10 Dragon Quest Builders gameplay features - Alles zelf maken

Article
donderdag, 22 september 2016 om 11:58
xgn google image
Hoewel Dragon Quest Builders nog maar een paar weken van ons verwijderd is, heeft de game toch nog niet zo heel erg veel aandacht mogen ontvangen. De nieuwe titel combineert het beste van twee werelden en het is voor velen waarschijnlijk nog even de vraag hoe dit uit zal pakken. Daarom hierbij de top 10 Dragon Quest Builders gameplay features.
De nieuwe titel belooft namelijk erg veel en het lijkt erop dat de titel op veel vlakken ook nog eens gaat leveren. Voor de mensen die niet bekend zijn met Dragon Quest of de nieuwe Builders zullen we eerst nog even een introductie geven.

Dragon Quest Builders gameplay features – een introductie van de franchise

Dragon Quest is een franchise die in het westen eigenlijk niet zoveel aandacht krijgt als zou moeten. De meeste mensen zijn waarschijnlijk wel bekend met Final Fantasy, deze JRPG heeft een grotere fanbase dan de Dragon Quest games. Voor de mensen die wel bekend zijn met de franchise en graag meer games willen zien, kan dit nog wel eens frustrerend zijn.
Waarom die frustratie bestaat? Het is zo dat de ontwikkelaar of de uitgever niet altijd heil ziet in het uitgeven van een nieuwe titel wanneer deze waarschijnlijk niet goed verkocht wordt. Dit laatste is natuurlijk logisch. Maar voor fans van zo’n serie is het lastig om positief te blijven over hun favoriete franchise wanneer ze zo lang niets nieuws zien.
Dit jaar bestaat de turn-based gameserie twintig jaar en dat betekent feest voor zowel fans in het oosten als fans in het westen. Met de aankondiging van de remakes van Dragon Quest 7 en 8 voor de Nintendo 3DS en het eerder uitgekomen Dragon Quest Heroes laat in ieder geval zien dat het de uitgevers van de serie ernst is.
Nu is in oktober de nieuwe game Dragon Quest Builders aan de beurt voor een release in de westerse wereld. Dat betekent dat een aantal mensen op een nieuwe manier geïntroduceerd worden met de franchise. Waar de game voorheen bestond uit toffe turn-based RPG gameplay met bijzonder vormgegeven vijanden, is de nieuwe Dragon Quest Builders een compleet nieuw avontuur met compleet nieuwe gameplay.
Wat er precies nieuw is aan de nieuwe Dragon Quest Builders lees je in deze top 10 Dragon Quest Builders gameplay features. We hebben even wat tijd in de game kunnen steken en daar is deze special uitgekomen! Alles wat er nieuw en minder nieuw is aan Dragon Quest Builders staat hier voor je op een rij!

10. Compleet nieuwe gameplay voor de serie

Waar je vroeger bij het spelen van een nieuwe Dragon Quest wel wist waar je aan toe was, is het roer bij Dragon Quest Builders volledig omgegooid. Je hoeft namelijk niet meer te verwachten dat de ouderwetse turn-based gameplay, die je gewend bent van de serie, ook terug is van weggeweest. Het gaat hier immers om een titel die niet binnen de reguliere serie valt.
De nieuwe Dragon Quest Builders gameplay laat je op een nieuwe manier vechten. Dat niet alleen, de wereld is ook compleet anders dan je gewend bent van de serie. Waar je in de reguliere serie van dorpje naar dorpje reist om quests te krijgen en deze te volbrengen, ben je in Dragon Quest Builders op jezelf aangewezen.
De held is in de nieuwe game niet de held die erop gebrand is om de wereld van een groot kwaad te redden. Jij bent namelijk de held die de wereld opnieuw op moet bouwen nadat deze vernietigd is. Stukje bij beetje zorg je ervoor dat de wereld opnieuw opgebouwd wordt.
Op die nieuwe kijk voor de held komen we later in deze top 10 Dragon Quest Builders gameplay features nog op terug. Voor nu moet je vooral weten dat je vijanden moet zien als een soort grondstoffen. In plaats van bizarre manoeuvres tijdens turn-based gevechten sla je de tegenstander neer om de grondstof die hij rijk is te winnen.
In Dragon Quest Builders is het van belang dat je zoveel mogelijk grondstoffen verzameld om verder te komen in de game. Wil je een huis bouwen? Dat kan, maar dan heb je wel een specifieke grondstof nodig.
97864

9. Voor bestaande en nieuwe fans

Het feit dat de gameplay van Dragon Quest Builders volledig vernieuwd is, zorgt ervoor dat de nieuwe game niet alleen bedoeld is voor de die-hard fans van de serie. De nieuwe titel past ook prima binnen het straatje van de gemiddelde Minecraft fan.
Geen Minecraft fan? Dan is er in principe nog steeds geen man overboord, er is namelijk alsnog een grote open wereld die je kunt verkennen. Dat verkennen doe je met een reden, want je moet de wereld doorkruisen om nieuwe materialen te ontdekken en zo nieuwe producten te maken.
Op deze manier kun je het opbouwen van de wereld voor een deel ook gewoon links laten liggen en erop uitgaan. Wil je een beetje rondbanjeren en de nieuwe wereld verkennen? Dan kan dat gewoon. Maar natuurlijk laat je dan wel een groot deel van de game aan je voorbij gaan.
Voor de fans van de Dragon Quest franchise is het in principe al voldoende dat het een nieuwe Dragon Quest game is. Maar ook voor hen zal er een nieuwe wereld aan gameplay opengaan wanneer ze beginnen met de nieuwe Dragon Quest Builders.
97865

8. Beste van twee werelden

Dit betekent dus inderdaad dat de game twee werelden met elkaar combineert. De originele en frisse wereld van Dragon Quest en de inwoners van dat universum aan de ene kant. Aan de andere kant is er de welbekende Minecraft gameplay die voor de meeste mensen wel gesneden koek is.
Om de game eenvoudigweg een Minecraft kloon te noemen, dat doet de titel veel te weinig eer aan. Want Dragon Quest zorgt ervoor dat de normaal gesproken lege gameplay van Minecraft je ook daadwerkelijk een doel geeft. Jij bent de persoon die de wereld moet wederopbouwen. Een beetje speler doet dat natuurlijk ook nog terwijl hij de wereld er goed uit laat zien.
Dat niet alleen, je zorgt er als speler ook voor dat je personage er nog een beetje goed uit komt te zien. Je kunt namelijk je eigen uitrusting bij elkaar verzamelen. Maar daar komen we later in deze top 10 Dragon Quest Builders gameplay features op terug. Voor nu is het vooral belangrijk dat je weet dat alles in Dragon Quest Builders door jou wordt gemaakt.
Maar dat betekent niet dat de blokkenwereld er lelijk uitziet. Wanneer je door de wereld van Dragon Quest Builders loopt, merk je al vrij snel op dat je niet door een blokkendoos aan het lopen bent. De wereld van Dragon Quest is ontzettend mooi en verfrissend weergegeven. Dat laatste merk je in alles, van de monsters tot aan de gereedschappen en wapens, alles is ervoor gemaakt om jou een Dragon Quest vibe te geven.
Zo ook de welbekende muziek die je waarschijnlijk nog wel kent uit voorgaande games. Wanneer je de ogen sluit en enkel naar de muziek luistert die tijdens het spelen wordt afgespeeld, zal het onmiskenbaar zijn dat je een Dragon Quest game aan het spelen bent.
97866

7. Iconische monsters en bekende gezichten

De Dragon Quest vibe krijg je zeker op het moment dat je voor het eerst de strijd aangaat met de monsters uit de wereld van Dragon Quest Builders. De welbekende slime is één van de eerste monsters die je in de game tegenkomt en deze is een belangrijke bron van Blue Goo. Deze grondstof is een goede brandstof en heb je nodig om fakkels in elkaar te knutselen.
Maar de slimes zijn niet de enige monsters die je tegenkomt tijdens het spelen van Dragon Quest Builders. Natuurlijk zijn de koddige druppelvormige wezens wel veelvoudig aanwezig in de game en dat is in ieder geval in jouw voordeel, zo heb je namelijk nooit een tekort aan fakkels. Maar de andere monsters zullen voor de gemiddelde Dragon Quest fan ook wel bekend voorkomen.
Tijdens de speelsessie kwam de held in ieder geval al een Chimaera tegen, deze leveren je weer andere grondstoffen op die je nodig hebt voor nieuwe objecten of items. Elk monster geeft op deze manier een bepaalde stof die jij vervolgens weer kunt gebruiken om je wereld een stukje mooier te maken.
Maar van de bekende gezichten die je tegenkomt in de game is er één misschien nog wel bekender dan de iconische slimes. De Dragon Lord is namelijk terug van weggeweest en gaat jouw leven niet makkelijker maken. Als je je afvraagt waar de Dragon Lord vandaan komt dan is dat een terechte vraag.
Dragon Quest Builders speelt zich af na de gebeurtenissen van de originele Dragon Quest. Maar de gebeurtenissen hebben net even een andere wending gekregen dan je gewend bent van de serie. Waar na de originele game de Drakenheer was verslagen, heeft de held uit de eerste game een dealtje gesloten met de kwaadaardige heerser. Dit betekent dat de wereld verwoest is en daar komt jouw held om de hoek kijken.
De held uit Dragon Quest Builder heeft ook een nieuwe insteek gekregen ten opzichte van andere helden uit de Dragon Quest franchise. Het feit dat de bekende monsters terug zijn in de game is in ieder geval een terecht punt in deze top 10 Dragon Quest Builders gameplay features.
97867

6. Originele insteek held

De held heeft zoals eerder gezegd in deze top 10 Dragon Quest Builders gameplay features een hele andere insteek dan je gewend bent van de Dragon Quest games. Waar je voorheen gewend was dat jouw held het middelpunt van de wereld is, ben je nu enkel een sleutelfiguur in de wereld. Een belangrijk sleutelfiguur, dat wel, maar desalniettemin een sleutelfiguur.
Jouw held heeft namelijk een superkracht die in de wereld van Dragon Quest Builders lang geleden vergeten is. De held kan namelijk bouwen. Gelukkig is hij wel nog steeds naamloos zoals de traditie van Dragon Quest vereist, dit betekent dat je hem zelf een originele naam kunt geven. Maar je held kan dus bouwen.
Dit klinkt allereerst totaal niet spannend natuurlijk, maar gaandeweg leer je zijn kracht te waarderen. De mensen die jou komen opzoeken zijn namelijk totaal niet bekend met het fenomeen bouwen. Hierdoor ben jij voor je omgeving een soort maestro, terwijl je tijdens het spelen constant het idee hebt dat je iets triviaals aan het doen bent. Dit zal er regelmatig voor zorgen dat je met een glimlach op je gezicht aan het spelen bent.
De held heeft wel ongeveer dezelfde vormgeving meegekregen zoals de meeste helden uit de Dragon Quest franchise. Het mooie aan het feit dat je alles zelf bouwt betekent dat je ook zelf kunt bepalen hoe zijn uitrusting eruit komt te zien. Hierdoor kun je zelf bepalen hoe jouw held er aan de buitenkant uit komt te zien.
De held leert ook steeds meer nieuwe items te bouwen doordat je samen met hem steeds nieuwe items ontdekt. Hierdoor raak je gemotiveerd om te blijven spelen., daarnaast zorgen de NPC’s om je heen er ook wel voor dat je jezelf geweldig zult voelen. Als je iets nieuws hebt gebouwd behandelen ze je weer als de nieuwe superheld.
Maar de nieuwe held en de manier waarop deze behandeld wordt, is niet het enige dat ervoor zorgt dat je blijft spelen. Anders zouden we geen top 10 Dragon Quest Builders gameplay features vol kunnen schrijven natuurlijk.
97868

5. Nieuwe grafische details

Een andere reden dat je de game wilt blijven spelen hebben we al eerder even aangekaart in deze top 10 Dragon Quest Builders gameplay features. De nieuwe grafische stijl zorgt ervoor dat je het einde van de nieuwe blokkenbouw game wilt halen. De grafische stijl is namelijk nog niet eerder gezien in de nieuwe Dragon Builders.
Dat heeft onder andere te maken met het feit dat het naast Heroes één van de eerste titels is die in het westen naar de nieuwe generatie consoles komt. De game ziet er een stukje minder getekend uit dan je van andere Dragon Quest games gewend bent. Grafisch blijft het cell shaded, maar het ligt er dit keer een stuk minder bovenop.
Verder ligt het er ook niet zo dik bovenop dat je door een blokkenwereld aan het lopen bent. Natuurlijk zijn er wel delen waar je de blokken duidelijk kunt onderscheiden, het is immers een building game. Maar de blokken sluiten dusdanig naadloos op elkaar aan, dat je niet het idee hebt dat je over een vloer van blokken aan het lopen bent.
De monsters hebben we eerder in deze top 10 Dragon Quest Builders gameplay features aangekaart. Maar de monsters zien er beter uit dan ooit. Als je een voorbeeld wilt, kun je het beste even naar de screenshots van de slimes kijken. Het is duidelijk dat je nog nooit zo’n glimmende slime hebt gezien.
Verder zitten er ook een aantal bekende gezichten van NPC’s in de game. Maar de NPC's zien er dit keer anders en gedetailleerder uit dan je gewend bent van eerdere Dragon Quest games. De echte grafische vernieuwingen komen pas met de nieuwe Dragon Quest XI. Maar het is duidelijk hoeveel er grafisch gedaan kan worden met deze franchise.
97869

4. Bouw je eigen basis

Bij het vierde punt komen we aan bij één van de belangrijkste features in deze top 10 Dragon Quest Builders gameplay features. Zoals je al hebt kunnen lezen kan de held de wereld opnieuw bouwen. Maar om dat te kunnen doen heeft deze held wel een uitvalsbasis nodig.
Die uitvalsbasis krijg je aan het begin van de game aangereikt door middel van een vlag. Wanneer je deze vlag tussen een paar ruïnes in de grond boort, komt de eerste inwoner van je basis en zij zal je de eerste quests geven. Al snel blijkt dat deze ruïnes niet zomaar de eerste de beste zijn, en langzaamaan begint er een waar dorp te ontstaan op de plaats waar je de vlag hebt geplant.
Door steeds meer aanpassingen te doen aan je basis komen er steeds meer inwoners naar je basis. Zij hebben ook allemaal hun eigen wensen en daar dien je aan te voldoen. Door de quests die zij aan je geven te volbrengen, zorg je ervoor dat zij gelukkig in jouw dorpje kunnen wonen.
Dit brengt een soort city simulator binnen de game. Dat draagt eraan bij dat je langer met de game bezig zult zijn dan in eerste instantie je bedoeling is. Door steeds weer iets nieuws aan je basis toe te voegen blijf je aan de slag en krijg je stukje bij beetje het idee dat je een echte stad aan het managen bent.
Daar verwacht je natuurlijk wel iets voor terug. De inwoners van jouw stadje zullen niet uit zichzelf op hun lauweren gaan rusten, tenzij het ’s nachts is, maar dat is een ander verhaal. Wanneer jij aan je inwoners laat zien hoe ze moeten bouwen dan gaan zij ook spullen voor jou maken. Dit kunnen eenvoudigweg spullen voor binnen jouw basis zijn, maar het kunnen ook spullen zijn die je zelf nog kunt gebruiken.
97870

3. Nieuwe manier van levelen

Met het uitbreiden van je eigen basis en het managen van diezelfde basis komt er nog een andere vernieuwing binnen de game. De game is in essentie nog steeds een RPG, maar daarnaast ook een building game. Dit betekent dat jouw personage niet per definitie een level omhoog gaat om sterker te worden.
Nee, je gaat een level omhoog door je stad steeds verder uit te breiden. Dit doe je met nieuwe decoraties voor jouw stad. Of door een nieuw soort gebouw in de basis/stad neer te zetten. Zorg ervoor dat een basis een keuken krijgt bijvoorbeeld, en je krijgt weer nieuwe punten.
Lees wel; het zijn dus punten die je in de game verzamelt en geen experience punten. Je wordt zelf namelijk niet sterker naarmate je levels omhoog gaat. Je stad wordt daarentegen wel sterker wanneer je een level omhoog gaat. Dit betekent onder andere dat je weer nieuwe inwoners mag verwelkomen met alle voordelen van dien.
Maar we horen je jezelf afvragen hoe je personage dan nog sterker kan worden om zich te verweren tegen de verschillende verschrikkelijke monsters. Dat doe je vooral door ervoor te zorgen dat je opdrachten voor de inwoners volbrengt. Hierdoor krijg je onder andere de welbekende Seeds of Life uit de originele game die je kunt consumeren om er zo bijvoorbeeld extra gezondheidspunten uit te halen.
Er is ook nog een andere manier om je personage sterker te maken, en dat heeft alles te maken met de titel van deze game.
97871

2. Bouw je eigen wapens en uitrusting

Dragon Quest Builders zou geen Dragon Quest Builders heten als de game je niet je eigen spullen liet bouwen. Je kunt jezelf van top tot teen uitrusten in de op dat moment voor jou sterkste uitrusting. Daarnaast kun je jezelf ook nog eens sterker maken door je eigen wapens te maken.
Deze wapens ontdek je door het vinden van nieuwe grondstoffen. De grondstoffen zorgen ervoor dat jouw held gaat nadenken over toepassingen voor deze grondstoffen. Zo komen er na verloop van tijd weer allerlei nieuwe wapens uit jouw hoge hoed. Deze wapens zullen voor de gemiddelde Dragon Quest speler in ieder geval welbekend in de oren klinken.
Het feit dat er een nieuwe manier is om jouw held sterker te maken is in ieder geval reden genoeg om het op te nemen in de top 10 Dragon Quest Builders gameplay features. Het oude trucje van een level omhoog te gaan door veel te vechten hebben de meeste gamers inmiddels wel vaak genoeg gezien. Het is in ieder geval behoorlijk fris om eens te zien dat niet de held sterker wordt, maar juist hetgeen dat hij beschermt.
Op deze manier heb je twee wijzes om je personage sterker te maken. Je doet het door middel van nieuwe wapens en uitrusting. Daarnaast kun je ook zoals je eerder hebt kunnen lezen Seeds of life verzamelen om zo meer gezondheidspunten te verzamelen. En je held zal wel sterker moeten worden om de gevaren van de wereld te kunnen trotseren.
In de wereld van Dragon Quest Builders is niet alleen maar leuk en aardigheid wat je tegenkomt. De vijand wil je ook daadwerkelijk pijn doen. Als je ervoor kunt zorgen dat je jezelf dan naar eigen smaak kunt wapenen, dan ben je natuurlijk behoorlijk in het voordeel. Dit laatste zorgt er dan ook voor dat je een beetje terug gaat naar de natuur.
Doordat je eerst spullen moet verzamelen voor je nieuwe wapens kunt maken, voel je jezelf een soort oerman. Want met diezelfde wapens moet je ook de monsters die jouw basis bedreigen vellen.
97872

1. Tower Defence

De laatste en tofste nieuwe feature is het feit dat je jouw basis daadwerkelijk moet verdedigen. Als je eenmaal je wapens en uitrusting voor elkaar hebt, zal je gewaarschuwd worden dat er monsters op komst zijn en je jezelf moet klaarmaken. Zodra je voor het eerst je dorpje hebt verdedigd tegen deze monsters, voel je jezelf ook echt als een overwinnaar.
Want jij bent degene die het dorp heeft opgebouwd, daarnaast ben je ook degene die het dorp en zijn inwoners dient te verdedigen. De monsters zijn erop gebrand om jou het leven zuur te maken en jouw dorp te vernietigen. Zij willen namelijk helemaal niet dat de mensheid weer steden gaat bouwen.
Hierdoor komen ze af en toe eens langs om even huis te houden binnen jouw dorp. Wanneer je goed voorbereid bent en de juiste wapens hebt, weet je ze waarschijnlijk zonder al te veel moeite af te slaan. Maar ze zijn er meestal al voor je goed en wel bij ze kunt komen. Dit betekent dat ze al wel schade kunnen aanrichten voor je hen kunt verslaan.
Het geeft een bepaald soort verantwoordelijkheidsgevoel wanneer je de monsters hebt afgeslagen en vervolgens gaten in muren moet dichten. Of om de monsters verslagen te hebben en weer van voren af aan kunt beginnen met die ene muur waar je zoveel tijd in had gestoken. Het lijkt bijna monnikenwerk wanneer je erover nadenkt, maar het gekke is dat het gewoon leuk is om te doen.
En dat laatste is het belangrijkste aan een building game. Dat alles wat je doet, leuk is om te doen. De game moet ervoor zorgen dat je altijd wel iets hebt waar je nog wel wat tijd in wilt steken. Het lijkt erop dat Dragon Quest Builders daar in is geslaagd.
Het lijkt ons dat je na deze gigantische top 10 Dragon Quest Builders gameplay features wel voldoende informatie naar binnen hebt gekregen.