iPhone 7 Review - Apple pakt door

Review
donderdag, 22 september 2016 om 12:56
xgn google image
Het is het begin van het najaar en dat staat al vijf jaar synoniem voor een nieuwe iPhone. Na een week de telefoon te hebben getest, is de vraag: hoe goed is de iPhone 7 nou eigenlijk? Lees het in deze iPhone 7 review.
De iPhone 7 en iPhone 7+ zijn de nieuwste telg in de reeks van iPhones. De iPhone staat al bijna 10 jaar voor innovatie en vernieuwing op het gebied van smartphones. Wederom wil Apple met een hoogstaand product de markt veroveren.
De telefoon heeft altijd veel voor- en tegenstanders gehad, maar het succes blijft Apple toelachen. Met de lancering van de iPhone 7 en iPhone 7+ probeert Apple deze streep door te trekken.

Stilstaan of vooruit gaan?

De iPhone's zijn al jarenlang een mooie telefoons om te zien. De afwerking is subliem en op elk detail lijkt Apple te letten. De Jet Black versie heeft een schitterende afwerking en de overgang van het metaal naar het scherm is vrijwel onzichtbaar. Wat wel meteen opvalt, zijn de vingerafdrukken die gelijk bleven plakken op de hoogglans telefoon.
Aan de voorkant lijkt de telefoon hetzelfde als de iPhone 6. De achterkant heeft geen last meer van dikke antennes die de iPhone 6 nog wel had. Deze zijn nu verwerkt langs de boven en onderkant van de telefoon. De camera steekt een beetje uit, maar heeft een natuurlijke curve. Niet storend dus.
De telefoon in een hoesje ziet er echter exact hetzelfde uit als de iPhone 6, behalve de onderkant, die voorzien is van extra speakers en inderdaad: geen ingang voor je 3,5mm koptelefoon. Daarover later meer.
Maar dat de telefoon hetzelfde ontwerp heeft, betekent niet dat de telefoon precies hetzelfde is. De telefoon heeft nu een IP67 beoordeling. De telefoon is dus stof- en waterbestendig. De telefoon helemaal nat maken is nog steeds niet verstandig, maar fikse regendruppels zijn geen reden meer om je telefoon gelijk terug in je zak te doen. Niet wereld verbeterend, maar een toevoeging die zeker geen kwaad kan.
Afgezien van het feit dat de telefoon mooi is, is stilstaan toch nog altijd minder dan vooruitgaan. Nieuwe dingen proberen. Binnenkort komt HTC met de nieuwe HTC Desire 10 Lifestyle, die er super chique uitziet. Apple prijst zichzelf voor het innoverende design. Daar laten ze nu toch wel een aantal steken vallen.

iPhone 7 Review 2

Taptic Engine verandert het hele gevoel

Daarnaast is het design van de de home-knop niet veranderd, maar de knop zelf wel. De home-knop is niet langer fysiek in te drukken. Of toch wel?
Een nieuwe toevoeging aan de iPhone 7 en 7+ is de zogenoemde Taptic Engine. Deze motor vibreert de telefoon dusdanig dat het lijkt of je een knop indrukt. Qua gevoel is het wennen, maar het voelt na veel gebruik natuurlijk, fijn en enorm solide aan. Deze taptic engine heeft nog meer functies in de telefoon.
Ervaar zelf de Taptic Engine door naar een winkel te gaan waar je de iPhone 7 kan uitproberen. Open het command center en speel eens met de timer van de telefoon. Het voelt daadwerkelijk alsof je aan een wieltje draait. Allemaal dankzij de taptic engine. De trillingen van de iPhone geven de telefoon balans en de onderdelen in de iPhone een gewicht. Het lijken overbodige functies, maar het is dit oog voor detail waarmee Apple zich distantieert van de rest.

Beeld en geluid

Een van de nieuwe features wat geluid betreft is de toevoeging van stereo geluid. De speaker die wordt gebruikt om te bellen is nu ook een speaker op zich. Buiten het feit dat je nu het geluid niet meer van een kant hoort, komt het geluid nu ook 'direct' op je af. De speaker is gericht naar jouw gezicht. Je zult dus niet langer hoeven klooien door je hand in de vorm van een kommetje om je speaker te zetten, om met meer dan drie mensen een video te kijken.
Facetimen wordt makkelijker en video kijken in met een laag volume is goed te doen. Deze speakers zullen voorlopig nog geen bluetooth speakers vervangen, maar in compact gezelschap kan je gerust je iPhone 7 neerleggen voor wat muziek op de achtergrond.
Het scherm van de telefoon is kraakhelder en heeft een superscherp beeld. Zoals altijd is het beeld weer wat helderder gemaakt dan zijn voorganger en kan hij nog meer kleuren weergeven. iPhone heeft niet de resolutie veranderd, maar wel het soort. Apple maakt nu gebruik van een scherm met Wide Color. Wat handig van past komt met de nieuwe camera.

iPhone 7 Review 2

Kleuren, kleuren, kleuren!

De camera is dus beter. Nog meer kleuren kunnen nu worden vastgelegd om nog beter gebruik te maken van het wide color scherm. Opvallend is het verschil dat zichtbaar is als je een foto van een iPhone 6S en een iPhone 7 naast elkaar legt. De kleuren zijn mooier, scherper en hebben een betere weerspiegeling van de kleur die het echt is. Het verschil is zeker merkbaar.
Het grote verschil in camera is natuurlijk de dual-lens in de iPhone 7+. Deze heeft, net als de 7, een groothoeklens, maar met daar naast ook nog een eens een telelens. Deze twee lenzen werken altijd samen tijdens het maken van een foto om de beste kwaliteit uit een foto te pakken. Na het nemen van een foto maakt de telefoon miljoenen berekeningen om de foto zo scherp en kleurrijk mogelijk te maken.
Door gebruik te maken van de dual lens kan de camera twee keer optisch zoomen en tot 10 keer digitaal zoomen. De zoom is schitterend en de kwaliteit van foto's om 2x optische zoom zal zoveel beter zijn digitaal. Een flinke verbetering over de iPhone 7 die, met de enkelvoudige lens, tot 5 keer digitaal kan zoomen.
Dual lens technologie moet nog veel meer mogelijkheden bieden dan dat. Dankzij de twee aparte camera's kan de iPhone 7+ werken met diepteverschillen. Door de achtergrond van een foto te vervagen, zorg je voor een betere focus op het onderwerp. Nadeel is dat deze functie nog niet in de telefoon zit bij de lancering. Later wordt deze funcite vrijgegeven dankzij een software update.
Tot slot zijn de cameras voorzien van vier kleuren LED-fliters. Elke flitser heeft zijn eigen functie en de camera kan zelf bepalen welke flitser het beste is voor het licht waar het object zich bevindt.

Gebruik

Apple wil met de A10 Fusionchip de telefoon efficiënter te werk laten gaan. De quad-core processor heeft twee grote en twee kleine processors. Als de telefoon weinig te doen heeft, rust zij op de kleine processors van de chip. Zodra er meer paardenkracht nodig is om een zware app te draaien, dan komt de A10 pas echt op gang. De telefoon kan erg warm worden bij het spelen van een spelletje, maar dit is vergelijkbaar met andere modellen van deze generatie zoals de Samsung Galaxy S7.
De telefoon werkt soepel en snel. Bij het gebruik van eenvoudig apps zoals Instagram, Facebook of 9292OV heeft de telefoon, zoals verwacht, geen enkele moeite. Ook bij het spelen van een aantal spelletjes start de game aardig snel op. Bij Fallout Shelter zit je binnen no time weggedoken van de apocalypse, maar bood geen significant verschil met andere telefoons.
Dat de cores efficiënt werken wordt snel duidelijk. De telefoon gaat een goede tijd mee. Bij normaal gebruik, gaat de telefoon ongeveer 14 uur mee. DIt zijn spelletjes, nieuws lezen, videos kijken, muziek luisteren, whatsapp en af en toe even lekker zonder telefoon. Een batterij duur waar de normale gebruiker zeer goed mee moet kunnen leven.
Niet geheel onbekend is natuurlijk ook dat de prijs van iPhone's altijd erg hoog is. De basis voor de goedkoopste versie ligt is ongeveer 100 euro hoger dan de Samsung Galaxy S7 en kan oplopen tot wel 1129 euro voor iPhone 7+ met een opslag van 256GB. Trouwe Apple-fans zullen niet vreemd zijn van deze bedragen. Voor iemand die twijfelt over te stappen naar iPhone zal de prijs al gauw afschrikken.

iPhone 7 Review 3

Geen headphone-jack, geen probleem

We zullen niet langer om de hete brij heen draaien: de ontbrekende koptelefoon ingang. Vrijwel iedereen heeft er een mening over. Maar hoe voelt het nou in de praktijk zonder de oude vertrouwde ingang voor je oordopjes?
Het eerste gevoel is toch enigszins skeptisch. Hoe kan Apple dit nou toch maken? Al je oude oordopjes kunnen gelijk de vuilnisbak in! Niet waar dus, je krijgt er simpelweg een adapter bij om die gewoon nog te gebruiken. En zolang je zuinig genoeg omgaat met je dure Apple spullen hoef je het draadje niet eens kwijt te raken. Maar het probleem is het niet kunnen opladen en het muziek luisteren tegelijk, toch?
Dat zou je zeggen, maar Apple probeert hier toch echt een nieuw tijdperk in te luiden door af te stappen van oordopjes met draad. Het verwijderen van de headphone jack is een positieve stap in goede, draadloze richting. De timing daarentegen is een minder positieve stap.
De technologie is nog dusdanig ver weg, dat Apple zelf de oplossing nog niet eens heeft. Ja, Beats zijn draadloos, maar de nieuwe Airpods komen pas eind oktober uit en hebben nog een monsterprijs van 180 euro. Na de Airpods in actie te hebben gezien kan geconcludeerd worden dat prima werken. Zodra je ze in doet, spelen ze muziek af en is Siri eenvoudig te besturen met de nieuwe Airpods. Linken aan je iPhone werkt perfect door de case te openen en de case is klein genoeg om makkelijk in je broekzak te doen.
Bij het creeëren van een probleem hoort vaak ook het bedenken van een oplossing. De oplossing is helaas niet perfect en nog niet voor iedereen toegankelijk. Niet zo scherp, Apple.

iPhone 7 Review 5

iPhone 7 review - Een schitterende telefoon

Puntje bij paaltje is de iPhone 7 gewoon een heerlijke telefoon en een upgrade ten opzichte van zijn voorgangers. De iPhone 7 is snel, soepel, en toont een geweldig oog voor detail. De telefoon doet wat het moet doen, maar dan net een beetje beter.
Als je een nieuwe telefoon nodig hebt, is de iPhone 7 of 7+ een topkeuze. De camera's zijn goed, de telefoon is gebruiksvriendelijk zoals altijd en de overall feel van de telefoon is echt een stap vooruit gegaan ten opzichte van de iPhone 6. Al blijft Apple de duurste telefoons ontwikkelen en dat zal zeker potentiële nieuwe Apple gebruikers de stuipen op het lijf jagen.
Voor de beste prijzen van de nieuwste Apple iPhone 7 en iPhone 7+ kun je onze prijsvergelijker raadplegen.
Cijfer: 9