Top 10 beste Netflix series award winnaars - Dit zijn de allerbeste

  Vijf jaar nadat we Netflix in Nederland kregen heeft de streamingdienst behoorlijk wat uren vermaak gegeven. Van politieke conflicten tot knokken in een gevangenis, we hebben al wat meegemaakt de afgelopen jaren. Met alle verhalen heeft Netflix behoorlijk wat prijzen gewonnen. Voor de beste series volgens de critici lees je dan ook deze top 10 beste Netflix series award winnaars.

  Deze top 10 beste Netflix series award winnaars zal bestaan uit een aantal series dat je ongetwijfeld kent en hebt gezien. Maar er zullen misschien ook een paar series tussen staan die je nog niet hebt gezien. Misschien heb je er wel van gehoord maar heb je de serie gewoon nog niet de kans gegeven. Omdat de mensen die er verstand van hebben meestal wel weten waar ze het over hebben, hebben we dit lijstje opgesteld.

  We hebben in het geval van deze top 10 gekeken naar de hoeveelheid awards die een original serie heeft gewonnen en niet naar de prestige die een bepaalde prijs waard is. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw favoriete serie buiten de boot is gevallen omdat deze wel een grote prijs heeft gewonnen, maar minder prijzen in totaal. Met andere woorden; don’t shoot the messenger over deze top 10 beste Netflix series award winnaars.

  10. A Series of Unfortunate Events

  Te beginnen met de serie die misschien nooit de mainstream aandacht heeft gekregen die het verdiende. Gebaseerd op de boeken van Lemony Snicket of Daniel Handler is A Series of Unfortunate Events een serie die je eigenlijk wel gezien moet hebben. Met vier prijzen in de pocket waaronder een peabody en nog twee Emmy nominaties die nog niet beslist zijn mogen we toch zeggen dat de serie wel iets goed doet.

  Voor de mensen die niet bekend zijn met de serie of met het verhaal in het algemeen dien je jezelf ten eerste even in een hoekje te schamen. Als je terug bent uit je hoek zullen we kort het plot voor je uitleggen. Het verhaal draait om de Baudelaire wezen dat bij een gestoord ver familielid worden ondergebracht nadat hun niet in de slappe was zittende ouders komen te overlijden in een brand. Graaf Olaf, het gestoorde familielid in kwestie ziet de erfenis wel zitten en het lijkt hem dan ook wel een goed idee om de wezen uit de weg te ruimen.

  Que A Series of Unfortunate Events waarin bizarre avonturen en grappige momenten niet van de lucht zijn en elkaar in rap tempo afwisselen. Met Neil Patrick “Barney Stinson” Harris als Graaf Olaf staat de serie al twee seizoenen en achttien afleveringen sterk en Netflix heeft ook al bevestigd dat er een derde seizoen aan zit te komen. Mocht je nog op zoek zijn naar een nieuwe serie dan schiet je met deze nummer 10 in de top 10 beste Netflix Series award winnaars in ieder geval niet mis.

  9. Bloodline

  Van een serie vol drama naar een serie vol, tja, eigenlijk nog meer drama. De nummer 9 in de top 10 beste Netflix series award winnaars draait om een familie die het op zijn zachtst gezegd niet al te makkelijk heeft. Bloodline is voor de seriekijker die gek is op drama en intrige en die ook niet vies is van een beetje criminaliteit en doodslag in zijn series. Eigenlijk is Bloodline wel een serie die iedereen moet kunnen waarderen, er zit namelijk wel iets voor iedereen in.

  Bloodline draait om de familie Rayburn die nogal overhoop ligt. De oudste zoon keert aan het begin van de serie terug naar zijn geboorteplaats om het een soort van goed te maken met zijn familie. Maar zijn terugkomst wordt niet al te goed ontvangen door zijn familie en dit zorgt voor een niet te versmaden stukje drama en acteerwerk van de bovenste plank. Al drie seizoenen lang kun je genieten van het reilen en zeilen en slechte keuzes van Danny, John, Meg en Kevin terwijl hun leven steeds verder overhoop komt te liggen.

  Zoals je leest willen we niet al te veel weggeven in deze top 10 beste Netflix Series award winnaars. Elke spoiler is er namelijk een teveel voor Bloodline, je moet het maar gewoon gaan kijken. Nog niet helemaal overtuigd? Misschien dat het feit dat de serie al 4 prijzen in de wacht heeft gesleept waaronder een Sattelite Award en een Emmy dat wel voor je doet.

  8. Jessica Jones

  Eerlijkheid gebied te zeggen dat we Jessica Jones ook in hadden kunnen wisselen voor Daredevil of Luke Cage in deze top 10 beste Netflix series award winnaars. Jessica Jones won 6 awards waaronder een Emmy, en Luke Cage en Daredevil wonnen respectievelijk 5 en 4 awards. Alle drie de series hadden dus een plekje kunnen vergaren in deze top 10 lijst. Maar de meeste prijzen winnen en daarmee heeft Jessica Jones haar nummer 8 in deze top 10 dus zonder meer verdiend.

  Als je niet zo van de superhelden bent zullen we in het kort uitleggen waar Jessica Jones over gaat. De superheld die dezelfde naam heeft als de serie is supersterk en dat ziet er best grappig uit als je bedenkt dat de rol door klein van stuk zijnde Krysten Ritter wordt vertolkt. Dit zorgt ook voor zeer grappige momenten wanneer Jessica in de serie mannen tegenkomt die haar onderschatten. Dat is natuurlijk niet het enige waar de serie om draait.

  Jess heeft namelijk een eigen privedetectivekantoor en daar komen de raarste figuren naar binnen wandelen. In het eerste seizoen kan je ook nog eens van je stoel geblazen worden door het bizar goede acteerwerk van David Tennant als The Purple Man. Maar laten we niet teveel weggeven over de serie, je kan hem beter gewoon gaan kijken. Ook voor de mensen die niet zo van superhelden houden is de serie een aanrader, er is namelijk genoeg intrige en niet al teveel gerol van spierballen om gewoon van een goede serie te genieten.

  7. Master of None

  Aziz Ansari, daar kunnen we het eigenlijk wel bij laten voor de nummer zeven in deze top 10 beste Netflix series award winnaars. Dus dat gaan we dan ook gewoon doen. Oké, voor de mensen die hem niet kennen gaan we even uitleggen waar Master of None om draait, maar wel met tegenzin.

  Te beginnen met Aziz Ansari, deze extreem grappige man ken je misschien ook wel van Human Giant of Parks and Recreation. Maar hij komt in het door zichzelf bedachte Master of None toch wel het meest tot zijn recht. In de comedyserie speelt Ansari de enigszins mislukte acteur die het meest bekend is van een Yoghurt reclame. Je volgt hem terwijl hij zijn leven op een rijtje probeert te krijgen en probeert te ontdekken wat hij nou eigenlijk wil met zijn leven.

  Zijn realistische kijk op het leven en de manier waarop Ansari de rol doodserieus en toch grappig weet te brengen heeft de serie geen windeieren gelegd. Negen awards kreeg de serie in totaal waaronder een Golden Globe voor beste acteur in een komische serie. Als dat je niet genoeg reden geeft om Master of None te gaan kijken zullen we nog een keer herhalen waarmee we deze nummer zeven in de top 10 beste Netflix series award winnaars mee begonnen; Aziz Ansari.

  6. Making a Murderer

  Van een ontzettend grappige serie naar een bizarre documentaireserie waar eigenlijk maar weinig grappigs in te vinden is. Nummer zes in deze top 10 beste Netflix series award winnaars is voor Making a Murderer. De serie waarvan iedereen in de ban was toen deze eind 2015 uitkwam vertelt het waargebeurde verhaal van Steven Avery. Deze man zat 18 jaar onterecht in de gevangenis voor een aanklacht voor aanranding.

  Een korte tijd nadat Steven wordt vrijgelaten wordt hij opnieuw gearresteerd. Dit keer op verdenking van moord. Wat volgt is een docuserie die je regelmatig met je mond open van verbazing laat zitten.

  Het lijkt er namelijk duimendik bovenop te liggen dat Avery onschuldig is en dat hij er een stevig potje ingeluisd wordt. Gaandeweg de serie komt daar steeds meer bewijs voor naar boven.

  De documentaire won maar liefst elf prijzen voor de manier waarop de serie in elkaar steekt en voor het verhaal dat het verteld. Wanneer je de documentaire nog niet hebt gezien is het echt aan te raden om dit wel te gaan doen. Het is namelijk niet het soort moorddocumentaire waar de makers van South Park een bijzonder grappige aflevering over maakten. Maar eenvoudigweg een van de beste documentaires over een waargebeurd verhaal dat ooit gemaakt is.

  5. Unbreakable Kimmy Schmidt

  Vijftien prijzen. Zo, nu dat uit de weg is kunnen we het voor deze nummer vijf in de top 10 beste Netflix series award winnaars gewoon over de serie zelf hebben. Unbreakable Kimmy Schmidt is een serie die inmiddels al vier seizoenen kijkers en critici van de bank laat rollen van het lachen en dat is dan ook niet meer dan terecht. Grappige vrouw Tina Fey schreef deze serie, je kent haar waarschijnlijk wel van series als 30 Rock en Saturday Night Live.

  Wetende wie erachter zit moet je eigenlijk nu al naar je tv of ander apparaat laten hollen om de serie aan te zetten, maar voor de mensen die nog niet geheel overtuigd zijn gaan we nog even kort over het verhaal heen. Kimmy Schmidt heeft 15 jaar lang opgesloten gezeten in een ondergrondse bunker van een gestoorde priester en wordt nadat ze wordt vrijgelaten losgelaten op New York. Voor iemand die vijftien jaar later pas weer ziet wat er met de wereld is gebeurd zal waarschijnlijk wel even moeten wennen aan de wereld en dat is waar deze serie om draait.

  De manier waarop Kimmy tegen de wereld aankijkt (bijna als een klein kind dat alles wil weten) zorgt voor heel erg grappige situaties die je niet snel zult vergeten. De vijftien prijzen waarmee we deze nummer vijf openden zijn dan ook niet zomaar gewonnen en hebben meer dan terecht een plaatsje in de prijzenkast van Fey en kornuiten gekregen.

  4. The Crown

  Er zijn twee soorten mensen in deze wereld; mensen die kostuumdrama’s leuk vinden en mensen die kostuumdrama’s haten. Een middenweg lijkt er niet te zijn wanneer je het over kostuumdrama’s hebt. Maar toch is The Crown een serie die de middenweg gevonden lijkt te hebben. De serie combineert historische gebeurtenissen op een bijzondere manier met een stoffig genre en wat daaruit komt is eigenlijk best een hip gerecht.

  The Crown heeft met deze bijzondere combinatie van historische verhalen met dramatisch aandikken inmiddels 24 prijzen in de wacht gesleept en dat is voor een serie die nog maar twee seizoenen draait best wel bijzonder. Er zijn in elk geval maar weinig series die dit na kunnen doen. Maar gezien het spierballengerol van acteurs op het scherm is het misschien minder verbazingwekkend dat de serie het zo goed doet.

  Matt Smith, Claire Foy, John Lithgow, Jared Harris. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar er wordt in elk geval een behoorlijk blik aan goede acteurs opengetrokken om van The Crown een goede serie te maken. Ook al ben je een hater van kostuumdrama’s, deze nummer vier in de top 10 beste Netflix series award winnaars moet ook jou kunnen bekoren.

  3. House of Cards

  Tja, House of Cards, laten we het maar vooral over de serie hebben en niet over de vieze gekkie die vijf seizoenen lang de hoofdrol op zich nam. De serie verdient het namelijk zeker niet om herinnerd te worden om de daden van een zekere acteur. House of Cards is een van de beste series die Netflix ooit heeft voortgebracht en dat blijkt ook wel uit het aantal prijzen die de serie heeft gewonnen.

  De serie staat namelijk op de derde plek van deze top 10 beste Netflix series award winnaars vanwege de 31 prijzen die de serie heeft gewonnen. Onder die 31 prijzen zitten 7 Emmy’s, toch een prijs die je als serie graag in ontvangst wilt nemen. Al met al een behoorlijke prestatie voor de serie die aan het eind van zijn leven 6 seizoenen heeft gedraaid.

  We hoeven het niet te hebben over het verhaal van House of Cards, als je niet weet wat de serie inhoudt dan moet je maar heel snel even naar Netflix gaan en gewoon de serie gaan kijken. Minder verdient deze serie namelijk niet. Als je nu gaat bingen ben je mooi op tijd voor het laatste zesde seizoen dat later dit jaar zal gaan uitkomen.

  2. Stranger Things (72)

  Door naar een serie die de hele wereld waarschijnlijk heeft gezien. De nummer twee in de top 10 beste Netflix series award winnaars is voor Stranger Things. Vind van de serie wat je wilt, maar dat de serie een impact heeft gehad valt niet te ontkennen.

  De eighties setting, het bovennatuurlijke verhaal, de manier waarop op een volwassen manier kinderen in de hoofdrol worden gezet. Alles aan de serie, en met name het eerste seizoen, voelt verfrissend en origineel en bracht een golf aan vernieuwing in een gestagneerd lijkende seriemarkt. Een uitspraak waarmee critici het zonder meer eens zijn, want de jongens die de monsters uit een andere dimensie aanpakken hebben honderden nominaties op hun naam en ook nog eens ruim 70 prijzen.

  De serie verdient de prijzen in ieder geval en het succes lijkt voorlopig nog niet voorbij. Het tweede seizoen zorgde voor meer vragen dan dat het beantwoordde en het nieuwe seizoen zal ongetwijfeld net zo gelauwerd ontvangen worden als de voorgaande seizoenen.

  1. Orange is the New Black (83)

  Tja, er kan er maar één de winnaar zijn. En meer dan terecht is de kaper van de nummer één in deze top 10 beste Netflix series award winnaars. Orange is the New Black gaat al vijf seizoenen sterk en heeft in totaal 83 prijzen, groot en klein, in de wacht weten te slepen. Er valt wat van te zeggen dat de nummer twee in dit lijstje in twee seizoenen bijna evenveel prijzen heeft weten te behalen, maar toch heeft deze langlopende serie nog steeds de kwantiteit.

  Maar ook de kwaliteit, je wint niet voor niks een wagonlading aan prijzen voor je serie zonder daar ook echt iets voor te moeten doen. De serie heeft een bizarre mix van humor en drama en dat werkt heel goed. Elke aflevering zit je aan je apparaat gekluisterd om te zien wat er nu weer gebeurd in de gevangenis en waar het nu weer mis gaat. Een lach en een traan staan dicht bij elkaar en daar weet Orange is the New Black optimaal gebruik van te maken.

  Ook het zesde seizoen belooft weer een bijzondere te gaan worden. Mocht je nu beginnen aan de serie zal je waarschijnlijk niet op tijd zijn voor het nieuwste seizoen, maar dan rol je er wel lekker in. 27 juli dropt Netflix seizoen zes en dat is er een waar iedereen al een jaar lang reikhalzend naar heeft uitgekeken. Gelukkig is de zoete verlossing bijna daar.

  Verbaas je je over een plaats in deze top 10 beste Netflix series award winnaars? Of vind je dat een serie meer prijzen had moeten winnen? Heb je zelf een favoriete Netflix serie? Laat het hieronder weten!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.